Evsel aat'de sistemden atılamayan çamur ve problemleri

Üyeler Görebilir
Öncelikle merhaba,

Çalışmış olduğum uzun havalandırmalı dairesel tip, biyolojik/mekanik arıtma tesisin maksimum debisi 1860 m3/gün'dür. Giriş ph 7.5 civarlarında. Dekantör ve çamur susuzlaştırma birimlerinin devreye henüz alınmaması sebebiyle bazı sıkıntıları yaşıyorum. Bunların devreye alınması minimum 3-3.5'ayı bulabilir.

Sorunlar ise şöyle;

Imhoff'a göre havalandırma havuzumda % 43-45 civarlarında iyi çökelen ve gittikçe rengi koyulaşan çamurum var. Son çöktürme havuzunda ise gittikçe artan AKM ve gözle görülebilir yosun muhtevası mevcut. Oksijen seviyesi yaklaşık 15 gündür 0.7'lerin üstüne maalesef çıkmıyor ve ph'da maalesef 6'nın altına düşmeye başladı. Oksijen ve ph'ı yükseltebilmek ve son çöktürmede ki AKM'yi azaltabilmek için ne yapmalıyım? Ölü çamuru sistemden atmam gerektiğini düşünüyorum ama nasıl yapmalıyım?
 
Üyeler Görebilir
Yağ/köpük sıyırıcı var çöktürme havuzunda ve o da gözle kontrolde normal seviye çalışıyor gibi.
Tesis 4 aydır aktif ve şimdiye kadar hiç çamur çekilmemiş. 450 ml imhoff'da çıkan değer. Yaklaşık 150-200 ml / 1000 ml fazla çamur olduğu için oksijen yetmiyor olabilir mi? Bunu düşünerekten, geri devir çamurunu haznesine alarak yaklaşık 45 m3 çamuru vidanjörle çektirdim. 2 gün bu şekilde çalışmayı planlıyorum. Bu süreçte 5.50'lerde olan phı yükseltmek için kireç kullanayım mı yoksa boş havalandırma havuzlarını devreye almak için aktif olarak kullandığım havalandırma havuzundan aşılama yaptıktan sonra mı kireç kullanayım?

Çamuru atarak ph'ı 6'nın üstüne çekmeye başladım. Oksijende yükselme sorunu halen devam ediyor. Çamur attıkça oksijenin yükselmesi normale binecek diye düşünüyorum. Imhoff 300'e düşene kadar havalandırma havuzunda m.org seyretlemesine devam etmek mantıklı mıdır?
 
Üyeler Görebilir
sistemden çamur çekmediğiniz sürece bu sorunu sürekli yaşayacaksınız maalesef. geri devir yaparak ölü çamuru havalandırma havuzlarına aldığınız sürece oksijeniniz yükselmeyecektir. şu anda sistemi sürekli ölü çamur ile ilerletiyorsunuz. son çöktürme tankında çamuru almanız gerekecek.
 
Üyeler Görebilir
@Onur Altun

Şu an çamuru seyyar dalgıçla çekiyorum. Imhoff değeri 450 ml / 1000 ml. (yarım saat) ph 5.90 civarlarında ve oksijeni 2.00-2.5 arası tutuyorum. Imhoff'da ki değeri 200-300 ml/1000 ml'e düşürene kadar çamur çekmeye devam edeyim mi? Aslında bu çamurla diğer havalandırma havuzunu aşılamayı düşünüyorum. Bunuda göz önünde bulundurarak çamur miktarı imhoff'da ne olmalıdır?
 
Üyeler Görebilir
Öncelikle Imhoff hunisiyle ölçümlerde max. değerimiz 300 ml'dir. Eğer ölçüm bu değeri geçmeye başlamışsa sistemden çamur çekmeye başlamanız gerekmektedir. Zaten istediğiniz oksijen değerini sağlamayanızın başlıca problemi proseste fazla çamur birikmesidir. İstenilen oksijen değerini yakalamışsınız. 2-4 arası istenilen oksijen değerimizdir. Prosesteki çamuru düzenli kontrol ederseniz ve gerektiğinde çamur çekimi gerçekleştiriseniz sıkıntılı yaz aylarında fazla kafanız ağrımaz...:)
 
Üyeler Görebilir
@semih.celik

Semih bey,

Fazla çamuru çektim. 1 hafta içinde sistem oksijeni ve ph'ı optimum işletme seviyesine çektik. Dekantörün devreye alınmasıyla bu sorunlarda çözülmüş olacak diye tahmin ediyorum. İlginiz için teşekkür ederim :)
 
Üst