Evsel nitelikli aat'den kaynaklı çamur yardım

Üyeler Görebilir
Merhaba,

Acil olması sebebiyle forumda ciddi bir araştırma yapamasam da göz gezdirmeye çalıştım konu açmadan önce. Eğer bu konuyla alakalı daha önce bir başlık açılmışsa şimdiden özür dilerim.

Yıllık yaklaşık 500 ton civarında çamur oluşumuna sebep olan "Evsel Nitelikli" bir AAT var. Çamur alımı yeni yeni başlandı. Belediye bu çamuru nerede depolayacağını, depolayacağı yerin özelliklerini, depolama yapmak istemezler ise ne tür işletmelerle anlaşarak bu çamuru kullanacağını, bu konuyla ilgili detay ve özellikler konusunda hangi yönetmeliğe tabii olduğunu bilmiyor. Ben bir kaç yönlendirme yaptım ancak, "akıl akıldan üstündür" felsefesiyle sizinde görüşlerinizi merak ediyorum.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
Fatih dostum merhaba. Aynı sorun bizim Van- Edremit AAT ile ilgili oluştu. Çevre koruma şube müdürlüğü ile yaptığımız çalışma sonucu bakanlığın arıtma çamurunu çimento fabrikasına verilebileceğini ve bu yönde çalışma yaptığını söyledi. Çimneto fabrikasıyla yaptığımız görüşmede çamuru gerekli analizler sonucunda alınabileceğini ve bunun ülkede örnek uygulaması varsa incelemek geretiğini söylediler. Bir başka çözüm eğer gerekli alan varsa ısıtma sistemiyle "solar kurutma" yoluna gidilerek bu çamurun,tekrar kullanımını sağlamak. Fakat bunun çamurun hem kalitesi ve hem de analizlerle gerekli standartlara getirmek gerekiyor.Bu da maliyetli bir iş. Yani şuan en mantıklı iş Çimento Fabrikası vb. yerler.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Bizde benzer bir iş yapıyoruz. Çamurlar çimento ya da yakma tesislerine gönderiliyor. Bu konuda maliyet açısından en çok tercih edilen yerlerde çimento fabrikalarıdır. Tesislerin çamuru alması için belli kriterler var fakat çok dikkat ettiklerini söyleyemeyeceğim. Bu konuda bizim sağladığımız değer çamurun kuruluk oranının en az % 30 olmasıdır. istediği tek analiz KEK’te % katı madde miktarı.
 
Üyeler Görebilir
Teşekkürler @Yasemin Uzuner . Peki belediye kendisi bir ara depolama yapmak isterse ne yapmalıdır? Yani her gün çıkan çamurun Çimento fabrikasına götürülmesi muhtemelen bu tesis için ekonomik olmaz. Bir yerde depolandıktan sonra, belirli bir tonaja geldikten sonra bunu çimento fabrikalarına vermek isterse nasıl bir yerde depolamalıdır bilginiz var mı?
 
Üyeler Görebilir
@Fatih D. Çamuru belli tonaja geldikten sonra bile gönderseniz götürecek aracın kapasitesi belli olacağından maliyette bir değişiklik olmayacaktır. Biz yaklaşık olarak 17-25 ton arasında çamura ulaştığımızda lisanslı taşıma firmasını çağırarak çimento fabrikasına gönderiyoruz. Detaylı analiz yaptırmaya gerek yok.

@Fatih D. Günlük ne kadar çamur meydana geliyor.
 
Üyeler Görebilir
@f.merve teşekkür ederim.

@Yasemin Uzuner tesis şu an geçici kabul almış durumda. Kesin kabulle ünitelerin tam anlamıyla devre alınmasıyla yaklaşık 1,40 ton/yıl çamur oluşumu bekleniyor. Şu an ise çıkan çamur 500 kg/gün civarında. Ancak her gün de değil, 1 hafta aralıkla çamur 1000/1000 ml değerine ulaşıp çekilebiliyor. Benim anlatmak istediğim, her gün 500 kg çamuru çimento fabrikasına götürmek yerine, 10 günde bir gelip 15 ton çamuru götürmek daha ekonomik olmayacak mıdır? Yoksa sizin çalıştığınız lisanslı firmalar direkt olarak tonaj'dan yola çıkarak mı bu maliyeti hesaplıyorlar?
 
Üyeler Görebilir
@Fatih D. Atığı alan firmalar genelde atığın cins ve yola göre maliyet hesaplarlar. geldiklerinde 10 ton da olsa 15 tonda olsa aynı maliyeti çıkarırlar. Size önerim lisanslı bir atık kasası kiralayarak sahanıza koymanız ve gerekli tonaja ulaştığında lisanslı araçlarla (tabiki bu konteynerin araca uygun olması gerekir) çimento fabrikalarına göndermeniz.

@Fatih D. Atığı lisanlı kasalarda tuttuğunuzda sorun olacağını düşünmüyorum.
 
Üyeler Görebilir
depolama için yanılmıyorsam %50 kuruluk oranı olması lazım. toprak iyileştirme olarak kullanılabilir bunun için de azot ve fosfor gibi analizler gerekli. değer aralıkları yönetmeliklerde belirtiliyor internette bulabilirsin.
 
Üyeler Görebilir
@Yasemin Uzuner teşekkür ederim. Lisanslı kasa da muhafaza etmeyi ilk kez duydum ve olumlu düşünüyorum. En azından koku problemi, kontaminasyon ve işletme problemleriyle uğraştırmayacak bir yol diye düşünüyorum.

@orçun aydın
11 Mart 2015 Çarşamba;Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmelikte
Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik;

MADDE 1 – 26/3/2010 tarihli ve 27533 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliğin geçici 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin ek-IV’ünde tehlikesiz olarak sınıflandırılan arıtma çamurlarının, ek-2’de verilen diğer tüm parametreleri sağlaması, ağırlıkça en az %30 kuru madde ihtiva etmesi ve kötü kokunun giderilmesi kaydıyla II. sınıf düzenli depolama alanında ayrı bir lotta depolanmasında1/1/2020 tarihine kadar Çözünmüş Organik Karbon (ÇOK) limit değerine uygunluk aranmaz.
(2) Bu maddenin birinci fıkrasına ilave olarak, aşağıdaki sınır değerler de karşılanmak zorundadır:
a) Ek-2 Atık Kabul Kriterleri, 2-A) İnert Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterleri III. sınıf depolama tesisleri için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için; ilave sınır değer arttırımıyapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami 250.000 mg/kg alınır.
b) Ek-2 Atık Kabul Kriterleri, 2-B) Tehlikesiz Atıkların Düzenli Depolanabilme Kriterleri, reaktif olmayan ve kararlı tehlikeli atıkların II. sınıf depolama tesislerine kabul edilebilmesi için sınır değerler altında yer alan TOK (Toplam organik karbon) değeri, arıtma çamurları için; ilave sınır değer arttırımı yapılmaksızın 1/1/2020 yılına kadar azami %25 alınır.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.
 
Üyeler Görebilir
@Fatih D. Lisanlı kapalı kayar kasalar var. Çamurda yeterli kuruluk sağlarsanız ve kapalı olacağından sahanızda kirlilikte yaratmayacağından dolayı bu işlem uygundur. 3 yıldır bu şekilde çalışıyoruz. Bizim kasalarımız yaklaşık 2 günle 5 gün arasında değişimlerle doluyor.
 
Üst