Hazır beton tesislerinde oluşan atıklar

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba, hazır beton üretimi yapan tesislerde oluşacak/oluşabilecek atık kodlarını bu konu başlığı altında yazarsak daha iyi olur düşüncesindeyim. Bu sektör çok zevkli ve atıkları ve atık kodlarını bu başlık altında irdeleyelim.
 
Üyeler Görebilir
@Olgaç Sürmelihindi

Merhaba Olgaç, daha önce konuşmuştuk bir de buradan yazalım da herkesin işine yarar belki :)
-Atık Yağ ve gres çıktısı oluyor bol bol. Araç ve makine ekipman bakımları nedeniyle. Bizden 130113 ile alıyorlardı ancak atığı alan firmaya danışmakta fayda var.
-Kontamine Atık yani 150202 çıktısı oluyor. Çünkü herkes eldiven kullanıyor diyebilirim.
-150110 kodlu Kontamine Ambalaj oldukça az miktarda çıkıyor, öyle ki atık firması uzaksa yılda bir gelebiliyorlar.
-200140 koduyla hurda metal çıktısı, tonlarca yapılıyor.

Çok nadiren 17'li kodlardan "Beton" çıktısı yapan gördüm ancak maliyet hesabı nedeniyle vermeye gönülleri razı değil.
 
Üyeler Görebilir
@Cem Yılmaz
Kardeşim ellerine sağlık. Bende 17 kodlu çıkış yapanı gördüm ama 17'li kodu kullanmak çok mantıklı değil. Bir de atık yağ 130110 kullanılsa olamaz mı? araçların motorlarından çıkan yağları 13 02 08 ile alıyorlar. Bir de katkı malzemesi kullanan firmalar olabiliyor ve çok az miktarda atık oluşabiliyor. Bununla karşılaştın mı?
 
Üyeler Görebilir
@Olgaç Sürmelihindi
Aynı kodu kullanıyorum. Ancak benim belirlediğim kodun pek bir önemi yok, firma nasıl isterse onu alıyor sonuçta. :rolleyes:
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, hazır beton tesislerinde suyun geri dönüşümlü kullanılması sonucu bir beton atığı oluşuyor biliyorsunuz. Biz bu beton atığını da ürün kalitesini bozmayacak şekilde üretimde kullanıyoruz diyoruz ancak o kadar çok atık çıkıyor ki bertaraf etme ihtiyacı duyuyoruz. Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne baktığımda "10 13 14-Atık Beton ve beton çamurları" şeklinde bir madde var ancak bu atık kodunu da alan sanırım sadece tek firma var. Sizler bu atığı ne şekilde değerlendiriyorsunuz? Hafriyat sahalarına dökülebilir mi misal, ya da bunun için hafriyat taşıma belgesi dışında özel bir izin yazı alınmalı mı?
 
Üyeler Görebilir
Ezgi Hanım Merhaba, bazı il çevre müdürlükleri beton çamur atıklarının belediyenin sahasına dökülmesini istemiyor. Ancak bazı illerde belediyenin döküm sahasına dökülebiliyor ve il çevre müdürlüğü herhangi bir problem yaratmıyor. Bağlı bulunduğunuz şehrin belediyesi ile (Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü veya Fen İşleri Müdürlüğü) görüşerek beton çamurlarını alıp almadığını öğrenebilirsiniz. Eğer döküm sahalarına kabul ederlerse bir dilekçe ile başvuru yaparsınız ve değerlendirme sonucunda beton çamurlarının alındığını ve nereye döküleceği konusunda bir yazı verebilirler. Beton çamurlarını geri kullanmak biraz maliyetli ve beton üretimi sırasında kalite düştüğü için firmalar çok yanaşmıyor. Ben de bu konu ile ilgili araştırmalar yapıyorum.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba, bu atık kodunu lisansında bulunduran firma sayısı çok az olmakla beraber hemen hemen hiç biri de atık kodu olmasına rağmen atığı almıyor. Alsalar da atık çok tonajlı bir atık olduğu için sürekli lisanslı yere gönderilme durumu söz konusu olmayacak maliyetinden dolayı. Benim firmalarımda yaptığım uygulama hafriyatçılara vererek Belediye'nin döküm sahasına dökülmesi. Burada evrak olarak sizin firmanızın atığı hafriyatçıya verdiğine dair makbuz ve hafriyatçının da Belediye'nin döküm sahasına döktüğüne dair makbuz yeterli olmuştu bana.
 
Üyeler Görebilir
Aslında bu tür atıkların dolgu malzemesi olarak kullanılmasında fayda var ancak çoğu belediye organik içerikli olmadığından dolayı almıyor.
 
Üyeler Görebilir
Konuyla ilgili Bakanlığın yazısı var. Beton çamurları hafriyat döküm sahasına dökülemez diye. Uygulamaya baktığımızda peki durum nasıl tam tersi. Beton çamurlarının geri kazanımını yapan firma var mı bilmiyorum. Düzenli depolama tesisine gönderilmesi demek milyon TL gider demek. Bu konu yıllardır çözülemedi. Hazır Beton Birliği de keşke bu konuda bir şeyler yapsa.
 
Üyeler Görebilir
Hmmm... Sanırım öncelikle fen işleriyle görüşmekte fayda var. Çünkü atık miktarı fazla ve firmalara bertaraf ücretlerini kabul ettirmek çok güç
 
Üyeler Görebilir
Evet Bakanlık hafriyat ve dolgu malzemesi olarak kabul etmiyor. 10 13 14 atık kodu ile gönderin diyor ancak uygulama kısmındaki maliyetleri ve problemleri düşünmüyor.
 
Üyeler Görebilir
@ezgig Her iki şube müdürlüğü ile görüşün ve inşallah olumlu sonuç alırsınız.

Kardeşim bildiğim kadarıyla hazır beton birliği bu konuda çalışma başlatacaktı. Bu beton çamurlarının geri dönüşümünü yurt dışında yapan çok yer var diye duydum. Hatta İtalya öncü ülkelerden diye bahsediliyordu. İnşallah buna bir çözüm bulunur. Aslında bu malzemenin analizini yaparak başka maddelerde kullanım sağlanabilir ve bunu biz neden keşfetmeyelim :)
 
Üyeler Görebilir
@ezgig Ertelememek gerekir. Hazır beton sektöründe çalışmaya başlayalı 1 sene olacak ancak zevkli ve kesinlikle öğrenilmesi gereken bir sektör. Tabi öğrenmemde yardımcı olan arkadaşlarım vardı. Onlar sayesinde bilgime bilgi kattım. :)
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Merhaba,
Biz de bu konuda çok sıkıntı yaşamaktayız. Santrallerde Beton çamurları küçük dağlar oluşturmuş vaziyette. Ama İl Müdürlüğü'nün bakış açısı maalesef yapıcı yönde değil. Santrallerin iyi para kazandığını atıkları için de ayda 5-10 bin gibi bir para ödemelerinin problem olmayacağı görüşündeler. Bununla ilgili ciddi anlamda bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Yapılacak bir girişim olursa biz de katkı sunmak isteriz.
 
Üst