Iç izleme analiz sıklığı aşılırsa ?

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar Merhabalar
"SU KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ NUMUNE ALMA VE ANALİZ METODLARI TEBLİĞİ"nde belirtilen numune alma sıklığı aşılırsa* firmanın yapması gerekenler nelerdir? herhangi bir cezai yaptırımı var mıdır? Bilgisi olan yardımcı olabilirse sevinirim...

*Örneğin 4 ayda bir analiz yaptırması gereken bir firma herhangi bir iç izleme analizini bir öncekinden 5 ay sonra yaptırırsa yada çevre iznini aldıktan sonra hiç iç izleme analizi yaptırmazsa.
 
Üyeler Görebilir
Hiç yaptırmaması tabi cezalık bir durum ama dediğiniz gibi 4. ayda değilde beşinci ayda yapmışsa mutlaka geçerli bir nedeni vardır. tesis arızalı olabilir, işletmede sıkıntı olabilir vs. ama bilerek yaptırmamak cezalık
 
Üyeler Görebilir
@Uğur Can

Tamam cezalık ama neye göre? kanunda yönetmelikte nerede geçer iç izleme yaptırmayan "cezalık"tır diye. Ayrıca bu ceza kaç TL'dir?
 
Üyeler Görebilir
@Serkan Çiçekay

Biz de yönetmeliklerde bulamadık. Emisyon için çok açık ve net ama atıksu için durum muamma sanki. Bir ihtimal bilgi verme yükümlülüğünü yerine getirmemek olarak kabul edilebilir diye düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Tesis arızalı olduğunda ÇŞİM'ne dilekçe ile durumu bildirmeniz gerekiyor aynı zamanda arızanın kaç günde giderileceğini de planlamanız ve dilekçede belirtmeniz gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt yani açık yazmasına gerek yok zaten, yönetmelikler Çevre Kanununa dayanılarak çıkarılır. Çevre kanununa aykırılıklar da 2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU UYARINCA VERİLECEK İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN TEBLİĞ'inde kanuna aykırılık halinde uygulanacak cezalar mevcuttur.
 
Üyeler Görebilir
@Uğur Can

peki tebliğde iç izleme yaptırmamanın cezası ile ilgili bana madde söyleyebilir misiniz lütfen.
hatta kolaylık olsun ben eklentide tebliği ve kanunla karşılaştırmalı tabloyu vereyim.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt ben size anlıyacağınız şekilde izah edeyim. Deşarj izni almış tesisin izin koşulları çevre izninin 3. sayfasında yer alır. Sonu zorundadır diye bitip uymadığımız takdirde ne olur diye çevre müdürlüğüne sorun bence :)

TESİS İZİN KOŞULLARI
Atıksu Deşarjı
SKKY'nin "Haber Verme Yükümlülüğü" başlıklı 52 nci maddesi gereğince arıtma tesisi olmayanlar,
arızalananlar, çalıştığı halde standartları sağlayamayanlar, faaliyetinde kapasite artırımına gidenler,
faaliyetlerini geçici veya sürekli olarak durduranlar ilgili idareye derhal haber vermekle yükümlüdürler.
Deşarj standartlarının sağlanması amacıyla, atıksuların yağmur suları, soğutma suları, az kirli yıkama
suları ve buna benzer az kirli sularla seyreltilmesi yasaktır.
Suların korunması ve kirlenmesinin önlenmesine yönelik olarak işletmelerin atıksu miktarını, atık
sudaki atık konsantrasyonunu en aza indirmek, kirliliği kaynağında önlemek ve geri dönüşümü
sağlayacak teknoloji ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
İşletmeye ait Atıksu Arıtma Tesinde arıtma çamuru oluşması durumunda ilgili yönetmelikler
kapsamında yapılacak olan analiz sonucuna göre belirlenecek uygun bertaraf yöntemiyle bertaraf
edilmesi gerekmektedir.
Debisi 51-200 (m3/gün) arasında olan tesisler iç izlemeye** esas iki ayda bir numune alacak. (İl Çevre
ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından denetime esas asgari altı ayda bir numune alınacak)**
31/12/2004 tarih ve 25687 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği
(SKKY) "İzleme" başlıklı 54 üncü maddesi gereğince işletmeciler tarafından yapılan ölçüm ve
analizlerin sonuçları raporların asılları ile birlikte dijital ortamda da en az beş yıl süreyle saklanmak
zorundadır.
***-Eğer ilk yıl boyunca deşarj standartlarına uyulduğu gösterilebilirse , izleyen yıllarda dört örnek ;
eğer dört örnekten birisi deşarj standartlarına uymazsa , takip eden yıl içinde 12 örnek alınmalıdır.
 
Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt

Numune almak mevcut durum tespiti için önemlidir. Numune alınamadığı dönemdeki etkilerinin gözlemi de önemli bence. O süreç içerisinde arıtma çıkışının çevresel etkisi büyükse bunu etik olarak değerlendirip bildirim yapmak, bilgi vermek yerinde olacaktır. Ama etkileri çok büyük değilse numune alımını bir ay gecikmeli yapmış olmak çok önem arz eden bir sonuç doğurmaz.

Şöyle ifade edeyim; Çevresel etkisi büyük bir sonuç varsa ortada bununla ilgili gecikmeyi sizin bildirmenizin size sadece yaptırım ve uyarı olarak geri dönüşü olur. Aksi takdirde sizi farketmelerini beklerseniz ve sizin etkilerinizin sonucunu farkederse resmi kurum; bu kez hem uyarı, hem yaptırım, hem de cezai durumla karşılaşırsınız !

Mevcut durumu ve sonuçları değerlendirip öyle hareket etmek gerekir diye düşünüyorum. Tercih sizin ...

Selamlar,
 
Üyeler Görebilir
@Uğur Can Bende sizin anlayacağınız şekilde izah edeyim; Tesis izin koşullarında numune alma tebliğine göre debiye göre numune alma sıklığı yazar ve zorunludur der bu sabit zaten. sorun o zorunluluk yerine getirilmediğinde ne olacağı. "ceza gerekir" demek sorunu açıklamaz. Örneğin hava emisyonu için teyit ölçümü yapılmadığında SKHKKY madde 17'ye göre Çevre izni iptal edilir. bu şekilde bir karşılık arıyorum.

@Fatih Çoban Numune aldırılmasın diye bir düşüncem yok, konuyu çok yanlış anlamışsınız sanırım. danışmanlığını yaptığım firmalardan biri iç izleme aralığını bir ay kadar saptırdı ve konu ile ilgili mevzuatı taradım ve açık bir ifade bulamadım. anladığım kadarıyla siz de bulamadınız ve genel konular üzerinden konuşmaya başladık.

Sonuç olarak bir ay kadar bir eksiklik çevresel bazda büyük bir sorun teşkil etmeyebilir ama bir tebliğin "zorunludur" dediği bir durum yerine getirilmediğinde karşılığında somut bir yaptırım olması gerekir. Aksi halde cebinde akrep olan bir firma sahibine siz çevresel değerler üzerinden düzenli analiz yaptırması gerektiğini anlatamazsınız.
 
Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt yani firma sahibi zorunludur kelimesinden anlamıyorsa para cezası vs. ile korkutup iş yaptıramazsınız zaten. İlla ki somut birşey göstermek istiyorsanız firma sahibine, bunu il çevreye sorun derim ama kendinizi ihbar etmiş olursunuz. Cebinde akrep olan firma sahipleriyle bizlerde çalışıyoruz. Örneğin adamlar kalkıp bunu yapmazsam ne kadar ceza yerim ya da ne olur mantığıyla sormuyorlar. Biz gerekeni anlatıyoruz yönetmelik böyle kanun böyle dedik mi olay bitmiştir. Bu dedikleriniz şuna benziyor aslında bir adam kanlar içinde yerde yatıyor ölmüş, belli ki ya bıçaklanmış ya da kurşunlanmış vs. ama kanunda bıçaklarsan böyle olur kurşun sıkarsan böyle olur demez adamın ölüp ölmediği önemlidir. Yani bütüne bakmak gerekiyor.
 
Üyeler Görebilir
@Tunç Bozkurt soru güzel ama cevap yok henüz. izninle soruyu tekrarlayayım yoksa konu acayip mecralara dağılacak.

Soru: Örneğin 4 ayda bir analiz yaptırması gereken bir firma herhangi bir iç izleme analizini bir öncekinden 5 ay sonra yaptırırsa yada çevre iznini aldıktan sonra hiç iç izleme analizi yaptırmazsa bu firmaya uygulanacak idari yada cezai yaptırım nedir? bu yaptırımın referansı hangi yasal metindir?
 
Üyeler Görebilir
SEvgili Arkadaşlar,
Tekirdağ İl Çevre ve Şehircilik Md. yetkilileri bu konuda 2872 sayılı Çevre Kanunu 20 (g) maddesine istinaden ceza uyguluyorlar. Taslak Çevre Kanununda iç izleme sıklığının aşılması durumları ile ilgili net bir madde olacağını belirtiyorlar...

upload_2015-6-23_11-8-6.png
 
Üst