Iklim için harekete geç!

Üyeler Görebilir
Gezegendeki ağaç sayısı yarı yarıya düştü.

İnsanlığın gelişmeye başladığı ilk günden bu yana gezegen üzerindeki toplam ağaç sayısı neredeyse yarı yarıya düştü.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!

Yeni tahminlere göre dünyadaki ağaç sayısı üç trilyonu biraz geçiyor.
Bu sayı önceki tahminlerin sekiz katı. Daha önce dünyadaki ağaç sayısının 400 milyar olduğu sanılıyordu.
Yeni veriler ise uydu fotoğraflarıyla orman yoğunluğunu inceleyen Yale Üniversitesi’nden Thomas Crowther ve ekibine ait.
Gaia Dergisi’nden İsmail Bekar’ın aktardığı üzere, Nature Dergisi’nde yayınlanan son araştırmaya göre, Dünya üzerinde 3,04 trilyon ağaç var. Bu rakama göre gezegenimizde kişi başına 422 ağaç düşüyor.
Crowther yapılan araştırma sonucunda, “Ağaçlar Dünya üzerindeki en önemli ve kritik organizma olmasına rağmen olmasına rağmen onların küresel dağılımı hakkında yeni yeni şeyler öğrenmeye başladık. Çok yüksek miktarlarda karbonu depo ediyor, besin maddelerinin dönüşümünde kritik rol alıyor, su ve hava kalitesinin düzenlenmesi gibi insanlığa sayısız hizmette bulunuyorlar. Sayısal olarak insanlara kaç ağaç olduğunu sorduğunuzda hiç biri nereden başlayacağını bile kestiremiyor. Açıkçası bir tahminim yoktu ama trilyonlardan bahsetmemize gerçekten çok şaşırdım” yorumunu yaptı.

Yılda 15 milyar ağaç yokediliyor

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!


Araştırmacılar toplam ağaç sayısının yanında her yıl ortalama 15 milyar ağacın yok olduğunu da ortaya koyuyor.
Bu verilerden hareketle, insanlığın 11 bin yıl önceki son buzul çağdan bu yana 3 trilyon civarında ağacı yok etmiş olabileceği tahmin ediliyor.
İnsanın ağaç yoğunluğu üzerindeki etkisinin büyük olduğunu belirten Dr Crowther, Avrupa’nın daha önce tümüyle ormanla kaplı bir alan olduğunu, bugünse esas olarak tarla ve çayırlıkla kaplı olduğunu söylüyor.
Londra Zooloji Derneği’nden Dr Nathalie Pettorelli ise bu verilerin kesinliğinden emin olmadığını, Crowther’in ekibinin Kongo, Çin, Avustralya ve Hindistan gibi bölgeleri fazla hesaba katmadan, verilerini daha çok Avrupa ve Kuzey Amerika’ya dayandırdığını belirtiyor.
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
,
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
 
Üst