Kapasite raporu ile i̇lgili

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (1f5a)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba. Tesisimizin kapasite raporunun süresi dolacak. Çevre mühendisi olarak yeniletme işlemleriyle biz mi ilgileniyoruz? Neler yapmam nerden başvurmam gerekiyor? Ya da okumam gereken yönetmelik vs var mı bununla ilgili? Ayrıca tesise yeni makine alımları da oldu. Siteyi biraz inceledim sanırım bu da ekstra bir durum oluyor. Bilen varsa yardımcı olabilirse sevinirim

Çözüm
Merhaba,

Bu iş kim sorumluluk almak isterse ona aittir. Ben bu işi de öğrenmek istiyorum derseniz, en azından bir seferliğe mahsus bu süreçte bulunmanızı öneririm. Gelecekte faydasını görebilirsiniz.

Yapmanız gereken işlem basit aslında. Bağlı bulunduğunuz Ticaret ve Sanayi Odası'nın web sitesinde "Kapasite Raporu İçin Gereken Evraklar" bulunmaktadır. Bu evraklar genellikle 1 form + talep edilen belgeler şekilnde oluyor. Oradaki formu doldurmanız gerekiyor. Eğer makine parkuru değişmediyse, dolduracağınız form aynı bilgileri içerecektir. Değiştiyse de, yeni makine parkurunuzun listesini çıkartıp eski kapasite raporunun 3. kısmında yer alan "Hesaplamalar" başlığı altından hesaplarınızı yapabilirsiniz.

Raporun yenilenmesi bir ay kadar...
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Bu iş kim sorumluluk almak isterse ona aittir. Ben bu işi de öğrenmek istiyorum derseniz, en azından bir seferliğe mahsus bu süreçte bulunmanızı öneririm. Gelecekte faydasını görebilirsiniz.

Yapmanız gereken işlem basit aslında. Bağlı bulunduğunuz Ticaret ve Sanayi Odası'nın web sitesinde "Kapasite Raporu İçin Gereken Evraklar" bulunmaktadır. Bu evraklar genellikle 1 form + talep edilen belgeler şekilnde oluyor. Oradaki formu doldurmanız gerekiyor. Eğer makine parkuru değişmediyse, dolduracağınız form aynı bilgileri içerecektir. Değiştiyse de, yeni makine parkurunuzun listesini çıkartıp eski kapasite raporunun 3. kısmında yer alan "Hesaplamalar" başlığı altından hesaplarınızı yapabilirsiniz.

Raporun yenilenmesi bir ay kadar sürebiliyor bu nedenle elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

Çözüm
Üyeler Görebilir
Teşekkürler Cem bey. Makine parkurundan kastınız makine yerleşim planı mı?. Hesaplamaları yapabilirsiniz demişsiniz ya araştırdığım kadarıyla başvuru formunu doldurup, istenilen belgeleri verdikten sonra ekspertiz geliyormuş tesise. Geldiğinde biz bilgileri ilettikten sonra hespalamaları vs onlar yapıp raporlamayacak mı?

Üyeler Görebilir
Peki cem bey kapasite 1/3 oranında artmışsa kapasite raporu yenilenecek ayrıca çevre izin lisansta yenilenecek diyorlar ya, çed ile ilgili bir durum oluşacak mı? çed kapsam dışıyız biz normalde.

Bir de son sorum makine alımı oldu bizde kapasite raporu dışında çevreyi bizi etkileyen başka ne bişileri de güncellemek gerekiyor mu acaba? Gözden kaçırmış olmamak için soruyorum

Üyeler Görebilir
Anonim (1f5a)ÇED ile ilgili durum nettir. ÇED Görüşü alırken sunduğunuz bir kapasite ve/veya planlanan kapasite ibaresi vardır. Siz bu miktarın 1 kg/litre/adet bile üzerine çıkamazsınız. ÇED görüşü almadan bunu yapamazsınız. 1/3 olayı yalnızca çevre izninin kapasite artışına geçilmesi durumunda geçerlidir. Normal şartlarda makine ve kapasite artışı durumu olduysa kapasite raporunun değişmesi gerekiyordu.

Üyeler Görebilir
Yani makine alımı oldu hem kapasite raporu yenilenecek hem de çed görüşü mü alacağız? az önce müdürüme sorduğumda yeni makinelerin durumunu kapasiteyi 1/3 arttıracak kadar değil dedi. Bu durumda benim yapmam gereken nedir cem bey?

Üyeler Görebilir
Anonim (1f5a)Merhabalar,

Konuya ben de bir iki durum eklemek istedim. ÇED kapsam dışıyız dediniz. ÇED yönetmeliğinde kapsam dışı iseniz, görüşünüz yakın tarihlerde alındıysa veya alınan makina yine aynı faaliyette kapasite artışına neden oluyorsa ÇED görüşünü güncellemenize gerek yok. bazen görüş yazıları üzerinden çok zaman geçince il müdürlüğü personeli sizden güncellemenizi talep edebiliyor ama. memurdan memura değişiklik gösteriyor.

Çevre İzni konusunda da yine kapsam dışı iseniz ve yukarıda belirtilen süreci izlemeniz yeterli. Fakat 1/3 oranından fazla artış var ise çevre izninizi Kapasite artışı olarak yeniletmeniz zorunludur. 1/3 ten küçük ise de mevcut Çevre İzninizin geçerliliğinin devam ettiğine dair İl Müdürlüğünden görüş yazısı almanız gerekmektedir. dilekçenize kapasite artışı olduğu fakat 1/3 oranını geçmediği için mevcut izin belgesinin geçerli olduğuna dair görüş yazısı talep ediyoruz diyebilirsiniz. Tabi dilekçenin ekine eski makine parkuru ve kapasiteyi karşılaştıran raporu da eklemeniz gerekmektedir.

Üyeler Görebilir
ÇED izninizde mevcut durumdan daha fazla makineye/üretim kapasitesine izin vardır. Bu izin içerisinde makine aldıysanız ÇED ile ilgili bir şey yapmaya gerek yok.
Üretim kapasitenizi %33 artırmıyorsa yeni makine Çevre İzni ile ilgili de bir şey yapmanıza gerek yok diye biliyorum.

Yukarıdaki 2 konuyu il müdürlüğüne gidip ÇED ve İzin bölümündeki ilgililere yüz yüze sorarak teyit edebilirsiniz isterseniz.

Kapasite raporu yenilense yeter.

Üyeler Görebilir