Kocaeli'de Kilez Deresi'ni atık su ile kırmızıya boyayan firmaya ceza

Üyeler Görebilir
Kilez Deresi'ni atık su ile kırmızıya boyayan olayın sorumlusu Eral Atık Yönetimi ünvanlı bir Atık Bertaraf şirketi olduğu açıklandı.

Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
ilçesinde,
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
Körfezi’ne dökülen Kilez Deresi’ne, firma tarafından kırmızı renkte atık su bırakıldı. Atığın yayılmaması için dereye bariyer çekildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, firmaya ceza uyguladı.

Kocaeli Başiskele'de, Kilez Deresi’nden İzmit Körfezi’ne kırmızı renk maddenin aktığı ihbarı yapıldı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, bölgede incelemede bulundu. Başyiğit Caddesi'nde faaliyet gösteren firmanın, yağmur suyu hattından dereye deşarj yaptığı belirlendi. Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kirliliğe müdahale edilerek, atığın yayılmaması için dereye bariyer sistemi kuruldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, kirliliğe neden olan firmaya cezai işlem uyguladı.

Vezirçiftliği Mahallesi'nin muhtarı Bahattin Akyaka, "
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
'ne kırmızı madde döküldüğünü görenler ihbarda bulundu. Çevre ekipleri, gelerek müdahalede bulundu. Firmayı kısa sürede tespit ettiler" dedi.

Kaynak: Çevre TV
 

Ekli dosyalar

  • 1622701524958.jpg
    1622701524958.jpg
    74.4 KB · Görüntüleme: 24
  • 1622701525134.jpg
    1622701525134.jpg
    224.8 KB · Görüntüleme: 24
Üyeler Görebilir
Bu durum ne ilk ne de son olacak. Denetimler çok zayıf. Kamu ve özel sektör fark etmeden maalesef işverenin para hırsından dolayı sürekli uygunsuz deşarja rastlanıyor. Çevre ekipleri o kadar az sayıda ki denetlemesi imkansız. Nadiren birileri yakalanıyor ancak yakalanmayan bir çok vaka var. Denetim zamanı temiz su vanasını açıp diğer zamanlarda kirli suyu deşarj etmek bazı firmalar için standart prosedür haline gelmiş durumda.

Bunun çözümü ne SAİS ne de başka bir şey. Çözüm adımlarından en önemlisi bence çok ağır cezalar uygulanması olabilir. Biz ondan anlarız. Çevreye kirleteni şartsız kapatırsan canı yanacağı için suyu adam gibi arıtacaktır. Aksi halde çoğu firma için cezalar hem can yakıcı değil hem de ekiplerin denetim yeteneği çok zayıf. Su deşarjı yapan firmaların kaçınca Çevre Mühendisi çalışıyor? %5 mi %1 mi? Belki o kadar bile değil.

Şu anda çalıştığım kurumda alıcı ortama suyu yasal limitlerin çok altında deşarj ediyoruz. Bu konuda hassasız; ancak denetlemeye çok nadiren giriyoruz ve hile yapmak istesek kimse anlayamaz. Ben istiyorum ki bizi terletsinler. Herkesi terletsinler. Daha önce boru hattı bile görmemiş bir gencin 100 tane firmayı denetlemesi ve kaçak deşarjları bulması imkansız. Az denetmen çok firma var.

Umarım daha iyi oluruz.
 
Üst