Labaratuvar atıkları

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan ayla_kaya
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar;

Tesisimiz bünyesindeki labaratuvarda eldivenler, asit-baz şişeşeri gibi kimyasallı şişelerin atık kodlarını bilen varmı, birde bunlar tehlikeli atık grubuna giriyorlar değil mi. ilginiz için teşekkür ederim herkese iyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Bakır cevheri zenginleştirme tesisi, labaratuvarda cevher konsatre ölçümü yapılamktadır. Dediğim gibi tesisimizin atık depolama alannda biriken şişeleri lisanslı geri dönüşüm firmalarına vermek istiyorum. bunun için yabancılık çekmeyeyim diye hangi atık grubuna ve atık kodlarını öğrenmek istiyorum, daha doğrusu bilgi eksikliğim var...
 
Üyeler Görebilir
Kontamine ambalaj atık kapsamında değerlendirebilirsiniz... bu arada bu atıklar kimyasal mad. ile kontamine olduğundan tehlikeli atık geri kazanım firmalarına vermeniz gerekir.
 
Üyeler Görebilir
15 01 10* :Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar
15 01 11* :Boş basınçlı konteynırlar dahil olmak üzere tehlikeli gözenekli katı yapılı (örneğin asbest) metalik ambalajlar

yukarıdaki kodlardan birini kullanabilirsiniz bence...
 
Üyeler Görebilir
Arkadaşlşar merhaba;

Dumansız yakıt elde etme tesisinden kalma standart dışı ve süresi geçmiş laboratuvar kimyasaları var. bunların bertarafı için sanıyorum atık kodu 160506 olsa gerek, izaydaş, süreko gibi firmalarla bağlantı kurmak gerek. Ancak kamu kurumu olduğumuz için ihale etmemiz ve dolayısıyla teknik şartname hazırlamam gerekiyor. Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
Salim bey izaydaşın talep formunu doldurun teklifin alın ihale etmenize gerek yok sanırım..İzaydaş size atık koduna göre ton fiyatını bildiren mail atacaktır...
 
Üyeler Görebilir
@salim iğnak
İlimizde bulunan resmi kurumların bu tür atıklarla ilgili hazırlamış olduğu Teknik Şartname örneği ektedir. Ayrıca bu atıklar konusunda sadece İzaydaş ve Süreko ile sınırlı değilsiniz. Ara Depolama tesislerine de gönderbilirsiniz. Ayrıca fiyatlandırma isterken kg üzerinden birim fiyat istemeniz daha doğru olacaktır.
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Düzeltme yapmak lazım teknik şartnamede d maddesi şöyle olmalı (olduğu)

) Yüklenici firma kurumumuz bünyesinde oluşan tüm atık kodları ile ilgili lisanslara sahip olduğu takdirde uygun lisanslı atık taşıma aracı ile taşımayı gerçekleştirerek; atığın lisanslı geri kazanım/bertaraf/ara depolama tesislerine teslim edildiğini belgelemekle yükümlüdür.
 
Üyeler Görebilir
@onurcelep
Bu maddenin böyle hazırlanma nedeni, mevcut kurumlarda atık çeşitliliği oldukça fazla. Bu şartnameye uygunluk sağlayan firmaların 16-17 atık kodu ile ilgili lisansı oluyor fakat 16 02 15 gibi elektronik atıklarla ilgili kodu bulunmayabiliyor. Bu durumlar için de sadece o atık için lisanslı firmalarla noter onaylı sözleşme ve taşıma lisansı isteniyor. UATF kabulünü de anlaşılan lisanslı firma yapıyor.
 
Üyeler Görebilir
arkadaşlar hastanelerin labaratuvarlarından ve ameliyathane/doğumhanelerde kullanılan yüksek düzey dezenfektanların kullanımından kaynaklanan atıksular yönetmelliğe göre muhtemel tehlikeli atık sınıfında buna göre gerekli analizler yapılarak tehlikesiz olduğu idpatlanırsa iski kanalina direk verebilir miyiz yoksa izin almak mı gereklidir yada tehlikesi atık olarakmı uzaklaştırmalıyız
 
Üyeler Görebilir
@Göksel Kurtuluş


O zaman;

Evsel nitelikli atıksuların parametre analizlerinden kaynaklı hazır kit, plastik şişe gibi maddelerin kimyasallarla kontamine olması da yine 15 01 10* 'a giriyor. Doğru mudur?
 
Üyeler Görebilir
@morgul
Kullandığınız yüksek düzey dezenfektanın ne olduğuna bağlı; gluteraldehid türevi aldehidli bir solüsyon (cydex, gludex vb.) kullanıyorsanız analiz sonuçları tehlikeli olarak gelecektir. Bu nedenle tehlikeli atık olarak toplayıp bertaraf etmeniz gerekir. Bazı hastanelerde hidrojen peroksit veya sekusept pulver gibi maddeler kullanılmaktadır, bunlar da tehlikeli atık kapsamındadır. Fakat son birkaç yıldır bazı kurumlar bu kimyasallar yerine tehlikesiz kimyasallar kullanmakta. Kullanılan kimyasalın MSDS'ini inceleyerek tehlikelilik özelliğini dğerlendirebilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
@ayla_kaya

bu konu ile ilgili başka bir şey sormak istiyorum size arkadaşlar,

kimyasalların atık şişelerini kontamine atık olarak ilgili tesislere gönderiyoruz peki işlemleri yapılan yani kullanılan kimyasallar ve kalıntı çözeltiler nasıl yönetilmeli. sanırım genelde nötralize edildiği için lavaboya dökülerek oradan da fosseptiğe gidiyor. bü nötralize edilmiş işe yaramayan çözeltiler nasıl yönetilmeli çevre görevlisi tarafından.

çok teşekkkürler
 
Üyeler Görebilir
nötralizasyondan geçmişse kanalizasyon sistemine verebilirsiniz diye biliyorum. belki çıkış suyunuzu analiz ettirebilirsiniz. elinizdeki değerlerlede su kirliliği ve kontrolü yönetmeliğindeki sınır değerlerle karşılaştırmış olursunuz.
 
Üyeler Görebilir
@shalic
fosseptik çekiminizi yapan altyapı tesisi yaptığınız protokolde özel sınırlamalar getirmiyorsa ve fosseptik kabulü öncesi yaptırdığı analizlerde bir sıkıntı yoksa sorun olmaz
 
Üst