Lojmanların Paket Arıtma Sistemi

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan handenur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Tesisimize 2-3 km uzaklıkta olan bir lojmanımız bulunmaktadır. Bu lojmana evsel atıksuları için paket arıtma yapılması planlanmaktadır. Lojman kapasitesi 84 kişinin altındadır. Bu durumda paket arıtma için çevre iznine tabii olur muyuz?
 
Üyeler Görebilir
@handenur

Paket arıtma arıttıktan sonra suyu nereye verecek? Eğer kanala deşarj etmeyecekse ya da fosseptiğe göndermeyecekse çevre iznine tabii oluyorsunuz. Skky tablo 21.1'den de iç izleme amaçlı analiz yaptırmanız gerekecek.

Ancak, kanala deşarj edecekse "Kanal Bağlantı İzni/Yazısı" alabilirsiniz. Fosseptiğe bağlayacaksanız; fosseptikten vidanjörle çektirip atıksu konulu çevre izni olan aynı tablodaki bir firmaya gönderebilirsiniz. Bu durumlarda çevre izni kapsam dışı yazısı için sistem üzerinden başvuru başlatabilirsiniz.
 
Üyeler Görebilir
Plana göre kanala verilecek ancak çevre izin lisans yönetmeliğinde Ek-1 veya Ek-2 listelerinde uygun tanım bulamadığımdan kafamda soru işaretleri var. Yanıt için teşekkür ederim Cem Bey.
 
Üyeler Görebilir
Normal şartlarda bahsettiğiniz arıtma tesisi, sizi Ek - 2 listesi madde 10.8 kapsamına sokar. Ancak o arıtma kanala bağlanırsa, kanal bağlantı izni alınarak çevre izni muafiyet yazısı alınabilir.

@handenur
 
Üyeler Görebilir
Cem Bey Merhaba,
Paket arıtma ile ilgili Hande hanımla yapmış olduğunuz konuşmalarınıza istinaden size danışmak istedim.
Danışmanlığını yapmakta olduğum firmamda endüstriyel atıksular paket arıtma ile arıtılıp MANİSA OSB ye verilmekte. Bununla ilgili Manisa OSB den alınmış olan Bağlantı İzin Belgeleri ve Bağlantı Kalite Kontrol İzin Belgesi mevcut. Bu durumda çevre iznine tabi oluyor mu muaf ise bununla ilgili bir görüş yazısı almam gereklimi ? Ayrıca firmanın önceden alınmış olan hava emisyon konulu çevre izin belgesi mevcut. Şimdiden teşekkür ediyorum.
@Cem Yılmaz
 
Son düzenleme:
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Deşarj noktası OSB kanalı olsa dahi çevre iznine tabi olursunuz. Bu kapsamda tesis kapsamdışı değerlendirilmiyor Atıksu konulu çevre izni almanız gerekmektedir. 3 sene önce danışmanlığını yaptığım bir geri dönüşüm tesisi paket arıtma ile atıksularını arıttıktan sonra OSB nin kanalına deşarj ediyordu ve görüş istediğimizde çevre iznine tabi olduğunu cevabını aldık.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba Pınar Hanım,

Kanal Bağlantı Belgeleriniz olduğu sürece bu konuda çevre izni almanız gerekmiyor. Çevre izni yenileme başvurunuz sırasında Atıksu kısmını muaf seçtiğinizde bu dosyaları yüklemeniz işinizi görecektir.

Yine de asıl önemli nokta Proje Onay ve AAT Kimlik Belgesi mevzusu. Sizin Atıksu Arıtma Tesisi bulundurduğunuz için çevre izninden bağımsız olarak bu dosyaları bulundurmanız gerekmektedir.
 
Üyeler Görebilir
Mehmet Emin Bey Merhaba, kafamı kurcalayan bir soru var; geri dönüşüm tesisinde paket arıtmadan sonra çıkan su kanala verildiği halde nasıl çevre iznine tabi oluyor onu anlamış değilim. Zaten OSB kanal bağlantı izin belgesi veriyor ve atıksu konulu çevre izninden muaf tutulması gerekiyor. Eğer çevre iznine tabi ise OSB kanal bağlantı izin belgesi vermemesi gerekir.
 
Üyeler Görebilir
Tesis OSB sınırı dışında( OSB sınırının sıfır noktasında) ancak tesisin arsasından OSBnin kanalı geçiyor. Tesisin atıksuyu OSBnin arıtmasina gitmiyor. Yani tesisin deşarj noktası OSBnin arıtmasindan sonrasinda yer alıyor. Bunun sonucundan OSB yönetimi karar aldı ve tesise çevre izni alındıktan sonra kanal bağlantısı verilecektir dendi.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar Mehmet Emin Bey konu ile ilgili Olgaç bey ile aynı fikirdeyim tesise kanal bağlantı izni verilebiliyorsa ve bu belge için gerekli olan teknik şartları sağlıyorsa atıksu konulu çevre izninden muaftır. Aksi halde sizin deyiminizle Osb lerde faaliyet gösteren ve kanal bağlantısı yapması gereken her tesis atıksu konulu çevre iznine tabi olmalıdır.Sizin anlattığınız spesifik veya bazı osb müdürlüklerinin bilgisizliğine kalmış bir durum olabilir. tesisin faaliyet konusu ve arıtma şekliyle bağlı olmaksızın mevzuata göre atıksu konulu deşarj iznine tabi olunması için alıcı ortama deşarj etmesi gerekiyor. Tabi burada bahsedilen alıcı ortam osb atıksu kanalları değil diye düşünüyorum.
 
Üyeler Görebilir
Ben de OSBnin böyle birşeye izin vermesini üstelik bağlantı yazısı vermesini yanlış buldum. Bahsi geçen tesis arıtmayı gerçekten yapıyor mu? Bunu çevre nereden bilecek. Üstelik OSBnin çıkış kısmına vererek suyunu seyreltme çabasında da olabilir. Sonuçta OSBnin debisi ile tesisin debisi arasında baya fark olmalı.Tesisin ÇMni çok taktir ettim. Zekice bir hamle olmuş ama çevrede kapsam dahiline alan müh. ondan daha zeki çıkmış gibi. Atıksu konusunda pek bilgim yok ama sektör beni düşündürüyor?
 
Üyeler Görebilir
Doğru bir karar. Çünkü alınan çevre izninin anlamı ben sınır değerler içerisindeyim ve ben burayı kirletebilir miyim demek. Söz konusu tesis atıksu arıtmadan sonra ki kanal hattına veriyor. Dolayısı ile OSB hattını kullanarak akarsuya gidiyor. O yüzden de muaf olmaması çevre iznine tabi olması normal. Eğer OSB'nin atıksu arıtma tesisine girseydi o zaman muaf olurdu.
 
Üst