madencilikte üretim artığı (killi)toprak

Üyeler Görebilir
Maden sektörüne ait üretim artığı toprağın 2. sınıf düzenli depolama tesisinde depolanabilmesi için içeriğindeki kuru madde-nem miktarı
%35-%65 mi yoksa %50-%50 mi olmalıdır?
 
Üyeler Görebilir
Azize hanım merhaba;
Çalışmakta olduğum Bakır madeni ocağında mevcut olan II. sınıf düzenli depolama tesisinde depolanan atık, Tikiner çıkışı yaklaşık olarak %35-%65 kuru madde-nem oranı içermektedir. Fakat bu oran, Atık barajı planlanan kullanım ömrü veya kapalı çevrim olarak kullanılan baraj yüzey suyunun Konsatratör tesisi ihtiyaçlarını karşılamasına göre de belirlenmektedir. "Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliği" EK-2 de yer alan "II. sınıf düzenli depolama tesisi sınır değerlerinin" hepsini sağladıktan sonra mevcut atığı en az %50 susuzlaştırma yaparak depolama yapabilirsiniz.
iyi çalışmalar.
 
Üyeler Görebilir
Yönetmeliklere göre saha zemininde 50 cm uygun kil malzeme ile drene sistemi sağlanmalıdır, bunun mümkün olmadığı durumlarda yapay geosentetik kil malzeme(GCL) ile 1,0 x 10-9 m/sn' lik geçirimsizliği sağlamak zorunluluğu bulunmaktadır. Bu standartlar sağlandıktan sonra 2mm kalınlığında HDPE geomembran uygulaması yapılmalıdır. Aynı geçirimsizliği sedde yüzeylerinde sentetik kil ile sağlayıp üzerine HDPE uygulaması ve en üst katmanda geokompozit malzeme(üst drenaj malzemesi) serilmesi yeterli olacaktır.Özetle; saha tabanında HDPE esaslı geomembran olmalıdır.
 
Üyeler Görebilir
2. sınıf depolama tesisimizde geçirimsiz zemin, jeomembran tabakası mevcuttur. Tesisimize verilmek istenen atığın analiz sonuçları "Atıkların Düzenli Depolanmasına Dair Yönetmeliği" EK-2 de yer alan "II. sınıf düzenli depolama tesisi sınır değerlerinin" hepsini sağlıyor. Ancak atığın kuru madde oranı %50 değil %35 tir. Bu durumun bir sakıncası olur mu? Kabul edeceğimiz atığın miktarı da önemli midir?
 
Üyeler Görebilir
Atığınız tehlikesiz atık sınıfında ve mevcutta bir atık barajınız var. Tüm standartlar sağlanarak biraz fazla sıvı ihtiva eden atığı depolamak göz çıkarmaz diye düşünüyorum:) eğer ki atık miktarınız çok fazla değil , barajda depolanacak yüzey suyunu çok artırmıyor(baraj ömrünü kısaltmıyor) ve sıvı/katı oranını %50 seviyelerine çekmek için imkanlar yetersiz ise atığı depolama kararı verilebilir. Ayrıca; merak ettiği konu barajın yüzeyindeki su kapalı çevrim kullanılıyormu?
 
Üyeler Görebilir
Evet sızıntı suyunu yeniden kullanıma tabi tutmuyorsanız barajınızın kapatma planı işlemine geçilmeden önce tamamının kuruması ve statik dengeye oturmuş olması gereklidir. Bu durumu hızlandırmak amacı ile katı sıvı oranın %65-%35 aralığında olması idealdir fakat baraja göndereceğiniz atık miktarı oldukça az ise bu durum görmezden gelinip tamamıyla kendi insiyatifinizi kullanarak depolama yapabilirsiniz. Mevcut prosesiniz ile ilgili şu konuları merak ediyorum:
1- Hangi madeni üretiyorsunuz, oluşan atığın kesafeti nedir? ve zenginleştirme işlemine tabi tutuyormusunuz?
2- Atık barajınızın toplam hacmi nedir? Kullanım ömrünü kaç yıl olarak planlıyorsunuz?
3- Depolamayı düşündüğünüz atığın miktarı(v:hacimsel) ne kadar? (Baraj ömrüne önemli bir etkisi bulunuyormu?)
4- Sızıntı suyunuzu sızıntı toplama havuzunda mı biriktiriyorsunuz? Geri devir kullanmıyor iseniz bu suyu tahliye etmek veya barajı tam kurutmak için bir planınız var mı? (Baraj sızıntı suyu alıcı ortam deşarj standartlarını sağlıyor mu?)
5- Memba ve mansap tarafında bulunan yer altı izleme kuyularının iç izlemesini en azından 6 ayda bir yaptırıyormusunuz?
Çok soru sordum ama bu sorular depolamayı düşündüğünüz atık için karar vermenize yardımcı olabilir, bende merakımı gidermiş olurum diye düşünüyorum:)
 
Üyeler Görebilir
Madeni biz üretmiyoruz. Madeni üreten bir firma üretim artığı toprağını bizim 2. sınıf depolama tesisimize vermek istemişti. Düzenli Depolama Tesisimizde sızıntı suyu toplama havuzumuz var. Sızıntı suyu arıtma tesisimizde mevcut. Yeraltı gözlem kuyularımızın da analizlerini yaptırıyoruz. Artık sorun kalmadı sanırım firma toprağı biraz daha susuzlaştırdıktan sonra alacağız.
 
Üst