Eğitim Mantar üretim tesisi atıkları.

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar, mantar üretim tesisinden kaynaklanan atıkların yönetimi, değerlendirilmesi hakkında bilgisi olanlar varsa paylaşabilir misiniz?

Teşekkürler.
 
Üyeler Görebilir
Ahmet kardeşim, Atıklar konusunda şu şekilde bir yol izlenebilinir diye düşünüyorum:

Prosesten Kaynaklı Atıklar,(Prosesten kaynaklı emisyon, atıksu, tehlikeli ve tehlikesiz atıklar) % 50
Proses Dışında Kaynaklanan Atıklar (Ofisler, yemekhane, revir, bakım sırasında çıkan atıklar...) % 50

Burada Proses Dışında Kaynaklanan Atıklar üç aşağı beş yukarı hemen her endüstride oluşan, oluşması öngörülen atık türleridir.
Prosesten kaynaklı atıklar için ise saha çalışması ve iş akım şeması-proses özetine ihtiyaç vardır. Şu anda senin %50'ye ihtiyacın var anladığım kadarı ile. Bunu da almanın iki yolu var:

1- Mantar üretim tesisinde çalışan bir meslektaşımız burada iş akım şemasını ve proses özetini paylaşacak.
2- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan daha önceden yapılmış bir Mantar Üretim Tesisi Proje Tanıtım Dosyasını veya ÇED Raporunu bilgisayarına indirerek inceleyeceksin.

İkinci yol biraz daha iyi görünüyor şu anda :)
 
Üyeler Görebilir
Melih, verdiğin bilgiler çok güzel ÇED raporuna bakacağım.

Ancak benim merak ettiğim prosesden ziyade, kompost atıklar oluşuyor üretim sonunda, bunlar nasıl değerlendirilebilir bertaraf veya geri kazanım açısından?

Biraz daha çıkan atığın teknik bilgisi lazım, kalorifik değeri nedir? enerji üretiminde kullanılabilir mi? tarım için faydalı diye biliyorum ama detay bilgim yok.

Ama belki ÇED dosyasında da bu bilgiler olabilir bi araştırayım.
 
Üst