Marketlerin merkez depolarındaki ambalaj atıkları hk.

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (5451)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Üstatlar merhaba,
Büyük zincir marketler merkez depolarına, mağazalarında oluşan ambalaj atıklarını - yine kendi sevkiyat araçları ile götürebilirler mi?
Sıfır atık belgelerinin arkasına sığınarak merkez depolarında bu götürdükleri ambalaj atıklarını, türlerine göre ayırıp presleme faaliyeti gösterebilirler mi?

Çevre İzin/Lisans Belgesi imiş gibi sıfır atık belgesini kullanan/kullanmaya çalışan zincir marketler türemeye başladılar ve bunlar bir tanesi başladığında diğerleri de güçlenerek devam ediyor/edecekler.
İlinizde henüz yaşamamış olabilirsiniz fakat her an siz de karşı karşıya gelebilirsiniz. Veyyahut yaşayan sayın üstatlarım burada bilgilerimizi toplayalım.

"31.12.2021 tarih 66745475-145.07-2595501 sayılı Atık Getirme Merkezlerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Sıfır Atık Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Altıncı Bölüm Madde 18- (1) Sıfır atık belgesine sahip satış noktaları, ticari işletmeler ve sanayi kuruluşları malzeme türlerine göre (kağıt/karton, plastik, ahşap vb.) ayrı biriktirdikleri tehlikesiz nitelikteki; ürün veya hammadde ambalajları ile nakliye ambalajlarını ilgili kurumların mevzuat hükümlerine uymak kaydıyla sıfır atık yönetim sistemini kurarak belge alan depolarında biriktirebilirler. Bu alanlarda çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde gerekli tedbirler alınır, sadece biriktirme yapılır, makine/ekipman kullanılarak ayırma, boyut küçültme, presleme, balyalama gibi faaliyetler gerçekleştirilmez. Biriktirilen tehlikesiz nitelikteki; ürün veya hammadde ambalajları ile nakliye ambalajları toplama ayırma faaliyeti konulu çevre lisanslı atık işleme tesislerine gönderilir."
 
Üyeler Görebilir
Anonim (5451)Üstadım Merhaba,

Sorunuzun cevabını siz kendiniz verdiniz. Marketler ve benzeri iş yerleri biriktirmiş oldukları atıklara herhangi bir işlem yapamazlar. Zincir marketler almış oldukları sıfır atık belgesine istinaden atıklarını lisanslı firmalara vermektedirler. Sıfır Atık Yönetmeliğinde "sıfır atık sistemini kurarak sıfır atık belgesi alan firmaların atıklarını belediyenin sistemine veya lisans almış ön işlem tesisine verebilir" ifadesi geçmektedir.

Atıklar oluştukları yerde lisanslı firmalara verilebilir. Lisanslı firmalar haricinde taşınması, toplanması ve herhangi bir işlem yapması yasaktır. Bu ifade Atık Yönetimi Yönetmeliği'nin 5. maddesinin 1. fıkrasının ı bendinde geçmektedir.

ı) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların toplanması, taşınması, geri kazanılması ve/veya bertaraf edilmesi işlemleri, Bakanlık ve/veya il müdürlüğünden gerekli izin ve/veya çevre lisansı almış tesisler, üretici/yetkilendirilmiş kuruluşlar, atık taşımaya yetkili/lisanslı taşıyıcılar tarafından izinleri/lisansları kapsamında gerçekleştirilir. Atıkların bu firmalar/tesisler dışında üçüncü kişiler tarafından toplama, taşıma, geri kazanım ve/veya bertaraf faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, diğer maddelerle ve yakıtlara karıştırılarak yakılması yasaktır.
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Peki zincir market ve AVM'lerin sıfır atık belgesi ile topladıkları atıkları bulundukları belediyeye verme zorunluluğu bulunuyor mu? Bir belediyeden böyle bir soru aldım. Bazı marketler topladıkları atıkları lisanslı firmalara ücret karşılığında veriyorlar ve belediye bu konu hakkında bizim yapabileceğimiz bir şey var mı diye soruyor.
 
Üyeler Görebilir
Gülşah A.Merhaba üstadım,

Yukarıda dediğim gibi Sıfır Atık Yönetmeliğinde sıfır atık sistemini kurarak sıfır atık belgesi alan firmalar, marketler ve iş yerleri atıklarını belediyenin sistemine veya Bakanlıktan lisans almış ön işlem tesislerine verebilirler. Ücret konusunda yönetmelikte bir kısıtlama bulunmamaktadır. İsteyen ücretli verebilir.
 
Üyeler Görebilir
Zaten bu bahsedilen zincir marketlerin atıkları merkez depolarında çekme muhabbeti sıfır atık sisteminden çok önce başlayan bir şey. Sıfır atık belge muhabbeti yokken bile bunu yapabiliyorlardı. Kim ne diyebilir ki merkez depodan mal getiren araç hurda atıklarını alıp merkeze götürüyor. Bunun önünde bir engel yoktu. Ve sıfır atık belgesi ile elleri daha da güçlendi marketlerin ve belediye ile iş yapmak mantıksız hale geldi geri dönüşüm firmaları için.

2. konu ise presleme konusu bir geri dönüşüm firması ile anlaşmıştır ve onun pres makinasını koydurtup presletme yapıyordur yada öyle gözüküyordur. İl çevre gelip buna ne diyecek. Şuan çoğu sanayi kuruluşu atıklarını vereceği lisanslı geri dönüşüm firmasından pres makinası ve konteyner istiyor. Bu gayet normal bir durum. Yeni yönetmelikle bu engellenmeye çalışılabilir mi ? Bilmiyorum ama saçma olur
 
Üyeler Görebilir
Aynı zamanda çıkan atığı preslemek lisans konusu olmamalı hacimden kazanç için yapılan bir şey bu neresi geri dönüşüm ? Geri dönüşüm ayağa düştü zaten kavramın içi boşaltıldı. Hala var mı bilmiyorum ama kendi bünyesinde çıkan ahşap paletleri bir bölümünü tamir edip tekrar kullanmak lisans konusuydu. Ya fabrikanın kendi paleti 2 çivi çakıyor ve bunun için lisans talep ediyorsun. Ne alaka ? Yeni yönetmelikte bunu yeniden kullanım içine sokuyorlar diye çok mantıklı bulmuştum. Ama yeniden kullanımın fiziksel şartları da lisanstan aşağı kalır yanı yok.
 
Üyeler Görebilir
KubilayDumanDüzeltme: Bakanlığın paylaştığı kılavuzda fabrikanın kendi bünyesindeki paletleri tamir etmek lisans konusu dışında olduğu belirtilmiştir. Bir işletmenin yada bir işlemin ön işlem/ geri kazanım lisans konusuna dahil olması olması için tesise malzemenin atık olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

"Öncelikle malzemenin atık olarak işletmeye kabul edilmesi gerekmektedir. (tamirhaneler, servisler, tadilat yapan ticari işletmeler vs. tesisler dahil değildir. Bu işletmelerde atığa işlem yapılmamaktadır"
 
Üst