Nötralizasyon sorunu

Üyeler Görebilir
Merhaba,

ph'ı 11 olan ve 100 m3 dengeleme havuzunda ph'ı 7'ye düşürülmesi gerek bir atıksuyum var.

1- Nötralizasyon için % 50'lik H2SO4 kullanılacak d= 1,4 g/ml
2- Seçilen karıştırıcının özellikleri,

Nötralizasyon hesabında ve karıştırıcı özelliklerinde yardımcı olursanız sevinirim.

Üyeler Görebilir
Nötralizasyon işlemini dengeleme havuzunda yapacaksan,dengeleme havuzundan önce türbülansı bol bir noktadan dozlama yapabilirsin.Zaten dengeleme havuzunun maksatlarından birisi homojen karışımı sağlamak.O noktada %100 karışım sağlanmasa bile dengeleme havuzundaki karıştırımı sağlayan ekipman kalanını halledecektir.İlla sağlıklı bir karışım istiyorsan dengeleme havuzuna girişe bir hızlı karıştırma ünitesi koyarsın.Nötralizasyon hesabınıda deneme yanılmayla tespit edeceksin.Lab. ölçekli pH'ı 11 den 7'ye çekerek asit tüketimini tespit edeceksin.İyi çalışmalar.

Üyeler Görebilir
Teşkkür ederim hocam mantıken dediğiniz gibi yaklaşıyorum ancak Normalite, Molarite hesabından işin içinden çıkamıyorum. Sembolik bir hesap gösterme şansınız var mı ? M1 x V1 = M2 x V2 gibi ?

Arkadaşlar ben sorunumu çözdüm, sizinle de resimler halinde paylaşıyorum;
çözüm 1.png çözüm 2.jpg çözüm 3.jpg

Üyeler Görebilir
pH düşürücü olarak HCl asit kullanmayı düşünüyorum dengeleme havuzuna mekanik karıştırıcı koyacağım. Burada kimyasalın su ile temas süresi önemli midir yani karıştırma süresi ?