Proses bacası ve yakma bacası arasındaki farklar nelerdir?

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba ben Çevre danışmalık şirketinde çalışıyorum ve emisyon ölçümü yaptıracağım bir tesisimiz için ancak yakma bacası ve proses bacası arasındaki farkı tam anlayamadım ? Bilgisi olan varsa beni de bilgilendirirse çok sevinirim.

Üyeler Görebilir
1706592918661.png
Faaliyet sırasında hammade işleme giriyorsa proses
Herhangi bir işleme girmeyip sadece ısıl gücü kullanılıyorsa yakma sistemi denir.
Resimi incelerseniz daha iyi anlayacaksınız.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
KÜBRA TÜRELİgenel olarak; faaliyetin yapılışı sırasında bir emisyon oluşuyorsa proses bacasıdır. mesela boya üretimi yapılıyorsa tesiste bu boyaların üretimi (karıştırılması vb.) sırasında açığa çıkan emisyon proses bacasından atılır.
ama yakıt kullanan bir kazan vb varsa, yani kömür, mazot, lng, lpg vb. yakıtlarla çalışan yakma kazanı, buhar jeneratörü, buhar kazanı vb. bunların emisyonu yakma bacasından atılır.

Üyeler Görebilir
Arkadaşlar merhaba bacalarda bulunan filtre malzemelerini 150202 atık kodu ile gönderiyorduk fakat İl Müdürlüğü başka kodu vardır dedi . Hangi kodla çıkış yapıyorsunuz ben uygun kod göremedim.

Üyeler Görebilir
SİMGE ŞİRİNmerhaba hem bununla gönderme diyip hem de kod önersiinde bulunmadılar mı? cidden çok komikler ya. bence doğru kod seçimi . resmi olarak görüş sorabilirsiniz. şurdan oluşan şu atığımı hangi kodda göndermem gerekmektedir gibi bir şeyler yazıp kep'ten iletin isterseniz. ya da atıkları gönderdiğiniz firmaya da önerisini sorarsınız. zaten uygun olmasa bertaraf firması da kabul etmez.

150202 - Tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre malzemeleri, ...​

Üyeler Görebilir
@Tolgay Doğan kütükten inşaat ürünleri elde etmek için kütüğün şekil alması amacıyla doğalgaz yakıtlı fırında 500 derecelere ısıtılması esnasında fırın bacası proses bacası olarak mı geçiyor o zaman?

Üyeler Görebilir
Anonim (7654)Fırın bacasından sadece doğalgazın yanmasından kaynaklı gazlar çıkıyorsa YAKMA,
Fırın bacasından kütüklerin şekil alması için yakıttan elde edilen enerjinin kullanıldığı, proses kaynaklı baca gazı emisyonlarının ve yanma gazlarının birlikte çıktığı veya sadece proses kaynaklı baca gazı emisyonlarının çıktığı tesisler PROSES olarak değerlendirilir.