Süt endüstrisinde atıksu yönetimi hk. makale

Üyeler Görebilir
Süt endüstrisinde atıksu yönetimiyle ilgili elinde arşivinde bilimsel makale olan var mı arkadaşlar. Google'dan topladım ama tatmin etmedi..
 
Üyeler Görebilir
@Hüseyin Hanlı Teşekkür ederim bilgilendirme için :)

Merhaba, @Celal Çığır elimde bilimsel makale yok ama Süt end. AAT işletiyoruz. Tesisimizde anaerobik arıtım ve aerobik arıtım mevcut. Sistemin işleyişi ve yaşanan problemler hakkında bilgiye ihtiyacınız olursa yardımcı olabilirim. Kısaca,Kapasitemiz günlük 3500 m3 ve giren suyun KOİ değeri 8000-9000 mg/lt zaten arıtımın %80-85 'ini anaerobik reaktörde gerçekleştiriyoruz. Oluşan gazı da biyoscrubber ünitesinden geçirip H2S arıtımını sağlıyoruz. ve çift membranlı gaz balonuna gönderiliyor. Buradan da kolektör ve GM ileterek biyogaz enerjisi elde ediyoruz. Arıtılan suda SKKY 5.3 değerlere göre değerlendirilip deşarj ediliyor. Burada dikkat edilmesi gereken PAS(peynir altı suyu) yoğun geldiği zamanlarda reaktör PH ı kontrolü düşüş olduğunda yani 6,8 altına düştüğünde kostik müdahalesi şart. Reaktör içinde sıcaklık ,karıştırıcı çalışması, suyun seviyesi ayrıca PH oldukça önemli parametreler. Benim kısaca bahseteceğim şeyler bunlar sorunuz olursa da seve seve yardımcı olurum :)
 
Üyeler Görebilir
Sn. s_zen, çok teşekkür ederim. bu güzel paylaşımınız faydalı olacak. çevre son sınıf öğrencisi olarak süt endüstrisi sunumumuz için değerlendireceğim. tekrar teşekkür ederim.
 
Üyeler Görebilir
Bizim tesisimizin de değerleri sizinkiyle aynı @s_zen hnm. Fakat şu an anaerobik reaktör devrede değil. Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
 
Üst