
Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında küresel çevre sorunlarının çözümüne yönelik yapılan çalışmaların başlangıcını oluşturan ve 197 ülkenin taraf olduğu Montreal Protokolü, bugüne kadar ulaşılan başarılı uluslararası çevre anlaşması olarak kabul ediliyor.
Ülkemizin 1991 yılında taraf olduğu “Montreal Protokolü” ile ilgili ulusal ve uluslararası çalışmaların izlenmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştiriliyor.
Montreal Protokolüne ilişkin son değişiklik olan Kigali Değişikliği ile Kyoto Protokolü altında yer alan Florlu Sera Gazları, Montreal Protokolü altına alındı. Florlu sera gazları, ozon tabakasını incelten madde olmamalarına karşın, yüksek küresel ısınma potansiyelleri sebebiyle önemli ölçüde iklim değişikliğine yol açıyor.
Bu süreçte Türkiye, ozon tabakasının korunması için taraf ülkelerin çabalarına ortak olarak, ilgili tüm sektörlerin katkıları ile üzerine düşen görevi başarı ile yerine getirmeye devam ediyor. Kigali Değişikliği’nin onayına dair teklif, Meclis’e Cumhurbaşkanlığı tarafından sunuldu ve Dışişleri Komisyonundan geçti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) sonlandırılmasına ve florlu sera gazlarının azaltılmasına yönelik çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Kaynak: