Türkiye'de çalışma yaşamı ve mesleklerin itibarı

Üyeler Görebilir
Öncelikle bu araştırmayı yapan Yrd. Doç Dr. Lütfi Sunar'a teşekkür etmek lazım bu güzel çalışma için.Ancak bizim için önemli olan Çevre Mühendisliğinin bu meslekler arasında olmaması.Çalışmaya bakıldığı zaman araştırmayı yaparken 3 mühendislik dalı seçilmiş. Sizlere göre çevre mühendisliği neden seçilmemiştir.

Türkiye'de Çalışma Yaşamı ve Mesleklerin İtibarı Araştırması Tamamlandı...
 

Ekli dosyalar

Üyeler Görebilir
Çevre Mühendisliği neden mi seçilmemiştir? Cevap çok basit: kabul edelim ki gelişmemiş bir ülkede yaşıyoruz, böyle ülkeler çevreye, doğaya, atık suya önem vermez, bizim yabancı ülkelerdeki gibi değerimiz yok. Çok üzücü ama gerçek bu, umarım düzelir diyecegim ama bundan 12 sene önce ben mezun olurken de gelecegin meslegi diyorlardı, hala diyorlar ama ortada hiçbişey yok. Bir makine mühendisi, elektrik, inşaat mühendislikleri gibi olamadık biz maalesef, iş ilanlarını açın bakın en çok bu mühendislikler aranıyor, bizler de belki birey olarak elimizden geleni yapmalıyız, birçok arkadasımız da elinden geleni yapıyor eminim ama ülkede çok sorunlar var çevreye sıra gelmiyor belki de....yine de ben çok umutsuz değilim, değişecegine inanıyorum ama bugün ama yarın....
 
Üyeler Görebilir
Öğrenciyken Tanzanya'da bi Almanla tanışmıştım. Hepimize okuduğumuz bölümleri soruyordu. Herkes söylüyor; işletme, malzeme mühendisliği, bilgisayar mühendisliği filan. Ben Türkiye'de alışmışım 'Çiçek filan mı dikiyosunuz siz' sorusuna zaten, hissiz bi şekilde çevre mühendisliği dedim. Adam herkesi bırakıp bana döndü 'ooo süper harika' filan diyo. Herkes şaşırdı ne alaka diye. Meğer Tanzanya'ya içme suyu tesisi kurmaya gelmişler. Herkesi bırakıp benimle sohbet etti adam. Okul hayatım ve iş hayatım boyunca bi daha da oradaki 10 dakika kadar saygı görmedim.
 
Üyeler Görebilir
Araştırmayı okurken bir şey dikkatimi çekti. Bazı unvanlar meslek sınıfına dahil edilmiş: Mesela "Genel Müdür" bir ünvandır. Profesör bir ünvandır. Aynı çevre görevlisi, ÇED Uzmanı vb. gibi unvanlardır. Ayrıca çevre mühendisliği başka meslek gruplarına da yer verilmemiş. Türkiye'de sadece 3 mühendislik mi var? Bu araştırma bu yüzden biraz doğru değil.
 
Üst