Tat tesisi belediye sözleşmesi ve belgelendirme

Üyeler Görebilir
Herkese iyi günler dilerim. toplama-ayırma tesisinde Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisi olarak çalışmaya başladım. Firmamızın merkez belediye ile sözleşmesi var idi ama anlaşmazlık sonucu iptal oldu. Şimdi tekrar anlaşmak yada bir ilçe belediyesi ile anlaşmak istiyoruz. Herhangi bir yetkilendirilmiş kuruluş ile sözlememiz bulunmamaktadır. Ambalaj atıklarını aldığımız firmalar bizden belgelendirme yükümlülüğünü yerine getirmemizi istemektedirler. Bu bağlamda bir kaç sorum olacaktı.
1- İlçe belediyesi ile anlaştığımızda yada yeniden merkez belediye ile anlaştığımız takdirde Yetkilendirilmiş kuruluş ile hangi aşamada irtibata geçmeliyiz?
2- Firmalarımızın belgelendirme yükümlülüğünü yerine getirmek için yapmamız gerekenler nelerdir?
3- Yk ile anlaştığımızı düşünürsek Firmalarımıza belgelendirmeyi YK mi yapacak yoksa biz toplama-ayıma tesisi olarak firmaların belgelendirme yükümlülüğün yerine getirebilir miyiz?
4- YK lar ile anlaşma şartları nelerdir? kimlerle ne sözleşmesi imzalamayız?
5- Bir ilçe belediyesi ile görüşeceğiz. Elinde örnek sözleşme olan var mı?
6- sözleşme imzalandıktan sonra AAYP oluşturulup bakanlığa gönderilecek deniyor. İlçe belediyesinde bu konuda daha önce hiçbirsey yapılmamış. AAYP bana kalacak nasıl bir yol izlemeyelim?
7- Ek olarak atık beyan sistemi ek 7c de çıkış yaparken tat tesisinde tat tesisine çıkış yani fatura sorun oluşturur mu? 7c de illaki geri dönüşüm tesisine çıkış yapmak zorunlu mudur?
Ambalaj sektöründe yeni olduğum ve Toplama-ayırma tesisimizin daha önce hiç bir YK ile anlaşması olmadığından dolayı süreçlere hakim değilim. bilgilendirirseniz sevirim.
 
Üyeler Görebilir
Kısaltmalar:

PS: Piyasaya Süren
YK: Yetkilendirilmiş Kuruluş
TAT: Toplama Ayırma Tesisi


1. Belediye, YK ve TAT'ın yer aldığı bir protokol yapabilirsiniz veya Belediye ile protokol yaplııp YK sonradan eklenebilir.
2. Bu soruyu anladığıma emin değilim. PS lerin belgelendirme yükümlülüğünü kendileri TAT ve Belediye ile sözleşe yaparak ya da YK üyesi olarak yerine getirirler.
3. Bkz. (2)
4. YK lar ile iletişime geçiniz. Şu an 3 adet YK bulunmakta.
5. Hayır. Sözleşmenizi en az 3 yıl süre ile ve belediye sınırlarının içerisindeki tüm ambalaj atıklarının toplanması için yapmanızı ve uygulamanızı tavsiye ederim.
6. Bakanlığın sayfasında Usul ve Esaslara ilişkin link mevcut. Buradan Plan Usul ve Esas indirip Ek-1 'deki şablonda hazırlayacaksınız. Şablon üzerinde değişiklik özellikle eksiltme yapmamanızı öneririm.
7. TAT-TAT arası atık çıkışı olabilir ancak belgelendirmede kullanılamaz.
 
Üyeler Görebilir
@ECK
öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. cevabınıza göre aklıma takılanları tekrar sorayım. eminim bir çok kişi bu cevaplardan ve forumdan çok şey öğreniyor. hepinize teşekkür ederim tekrar.
1- belediye-tat olarak sözleşme imzaladık diyelim. yk yi sonradan eklemek istediğimizde yeni sözleşme ile 3 lü protokol mü yapmak gerekiyor? AAYP nında yk nın sonradan eklenmesiyle değişiklik yapmak gerekiyor mu?
2- TAT olarak PS için belgelendirme yapmak istiyoruz. Şöyle bir durum var. PS ler ambalaj atıklarını aldığımız için yıl sonu belgelendirme yükümlülüklerini yerine getirmemizi istiyor. YK olmadan yapabiliyorsunuz demişsiniz. Bu durumda PS-TAT-BEL sözleşmemi imzalıyacak? Bu belgelendirme karşılığında firmadan talep edeceğimiz ücret belediyeye mi gidiyor? Bu konuda aklım biraz karıştı.
3- Yk-Bel-TAT olarak 3 lü protokol yaptık diyelim. PS ler belgelendirme yükümlülüğümüzü yerine getirin dediğinde nasıl bir yol izleniyor?YK'a şunu diyebilirmiyiz yani. PS x firmasının yıl sonu belgelendirmesi yapılacak. diyelim 10 ton kagıt. fiyatınız nedir diyebilirmiyiz? firmalara anlaştıgımız YK'yı yönlendirebilirmiyiz?
7- Belgeldirmede 7c faturaları kullanıyor diye biliyorum. Tat tesisi bize atık çıkışı yaptı. bizde gdt ye gönderdik. bu durumda 7c faturası yine kesiliyor. yani belgelendirmede kullanılamaz dediğiniz 7c den tat çıkışı yapılan faturalar sanırım dpgru anladım değilmi?
birde bunlara ek BEL-TAT anlaşarak PS belgeledirmesi yapacağımızda yine 7C faturalarımı kullanılıyor? Kullanılıyorsa faturalar parçalanabiliyormu? 3 ton kağıt x firması , 4 ton kağıt y firması gibi.
 
Üyeler Görebilir
1. Genelde üçlü protokol yapılıp gönderilir. Mevcut AAYP ye bağlı olarak çalışmaların devam edileceği belirtilir sanıyorum.

Diğer soruları belgelendirme konusunda tecrübeli arkadaşlar yanıtlarsa daha doğru olur.
 
Üyeler Görebilir
Belgelendirme için sizin sadece YK, belediye ve siz olarak 3lü protokol imzalamanız gerekiyor, PS hiç karıştırmayın zaten YK sizin adınıza PS'ye sistem üzerinden belgelendirme yapıyor. YK ları aracı gibi düşünün Siz belediyeden topladığınız kaynağında ayrı toplanan ambalaj atıklarını GDT firmalarına satarak kestiğiniz faturaları kendi atık ambalaj sisteminden belediye sistemine giriyorsunuz Belediyede sisteminden YK sistemine giriyor sizin belgelendirme işleminiz bitmiş oluyor anlaşmanıza göre YK dan ödemenizi alıyorsunuz. YK larda anlaştığı PS ler ile kendi sistemleri üzerinden işlemi uyguluyor.
 
Üyeler Görebilir
@mcetnn
Peki sadece belediye ve Tat olarak sözleşme imzalasak firmalara belgelendirme yaparken nasıl bir yol izleyeceğiz? Yetkilendirilmiş kuruluşu hiç araya sokmadan yani.
 
Üyeler Görebilir
tam emin değilim ama bildiğim kadarıyla siz direk firma ile belgelendirme yapamıyorsunuz YK olmak zorunda. Zaten belediye ile anlaşmanız varsa YK ile çok kolaylıkla anlaşma sağlarsınız siz istemeseniz bile belediye ister Çünkü topladığınız Ambalaj atığının bedelini almak zorundasınız bedeva toplamıyoruz sonuçta :)) bunuda YK aracılığı ile alıyorsunuz.
 
Üyeler Görebilir
@mcetnn
belgelendirmede yk olma zorunlulugu olmadığını duymuştum. yk ile anlaşmadan sadece belediye ile anlaşarak belgelendirme yapan firmalarda biliyorum. ama nasıl yapıldığı hakkında hiç bilgim yok. mesela nüfus meselesi kafamı karıştırıryor. ben 30 bin nüfuslu belediye ile anlaşırsam maksimum ne kadar atık alındı belgesi belediye imzalatıp sisteme girebilirim gibi sorular var aklımda.
 
Üyeler Görebilir
ama ben yinede YK olmadan belgelendirme ücreti alabileceğinizi zannetmiyorum :) nüfusunda basit bir hesaplama şekli var 30binlik bir yerde maxsimum 324.000 kg/ay belgelendirme yapabilirsiniz oda şöyle (30.000x1,2x0,3x30) 1,2=ortalama günlük kişi başı evsel atık, 0,3=evsel atık içindeki ortalama ambalaj atık miktarı yani %30 u ama bu ambalaj atık yönetim planına göre değişir her belediyenin kendi atık karakterizasyonu olur orda evsel atığın % kaçı ambalaj atığıdır yazar, 30 da aya çevirmek için
 
Üyeler Görebilir
@mcetnn forumda en doğru bilgi için var zaten :) hatta şöyle yapıyor tat tesisleri. atıklarını aldıkları firmaların belgelendirmelerini belediye tat firma 3 lü sözleşme imzalayıp yapıyor. arta kalan elindeki faturaları da yk satıyor. YK ile anlaşma imzalanırken bu şekilde imzalıyorlar.
 
Üyeler Görebilir
@direnjk haklısınız böyle böyle doğru bilgilere ulaşıcağız :) tek tek firmalarla uğraşmayın derim bence uzun iş ve zahmetli gibi geldi direk YK ile anlaşıp o sizin adınıza faturalarını işlesin :)
 
Üst