Tekstilde yüksek koi giderimi

Üyeler Görebilir
merhabalar,
örme kumaş boyama yapan bir firmam var organizede .arıtma suyunu organizeye veriyor uzun süredir yüksek koi çıkışı problemi var. herhangi bir arıtma uygulanmıyor sadece bekletme havuzunda bekletiliyor. arıtma tesisi kurmadan birşeyler yapılabilir mi??
 
Üyeler Görebilir
Kumaş boyama fabrikalarının suları KOI ve renk açısından problemli sular. organizenin arıtması mevcut mudur? eğer varsa belli bir limite kadar mı müsade ediyor? bugüne kadar nasıl çalıştınız?
 
Üyeler Görebilir
evet organizenin arıtması mevcut. şimdiye kadar organize çok sorun etmemişti aslında. bende bu firmayla yeni çalışıyorum. örnegin 200ü geçmemesi isteniyor bizim su 300 değerlerinde seyrediyor. arıtma mı kurmak gerekicek illaki başka bir yol yok mudur?
 
Üyeler Görebilir
Bugüne kadar nasıl çalıştığınızı bende merak ettim.. o_O İllaki Organizedeki arıtmanın bir limit KOİ si vardır ama muhtemelen bunun üzerinde kalıyorsunuzdur. Sizden en azından Önlem tesisi istemiş olmalıydılar.. birde arıtma yaptırmadan bişey yapabiliceğinizi sanmıyorum.. en azından kimyasal çöktürme bile yapsanız buda bir arıtma sonuçta ..
 
Üyeler Görebilir
başka türlü giderileceğini sanmam. biolojik havalandırma gerekli gibi. belki temizsu ile karıştırarak koı değeri düşürülebilir.
 
Üyeler Görebilir
funda hanım ve muharrem bey teşekkür ederim yorumlarınız için. bende işveren açısından düşünmeye çalışıyorum bu konularda yeniyim bir deneyimim yok açıkçası. organizeye gittiği için çokda arıtma sorunu olmuyordu. araştırıyorum üretimde mi bir değişiklik oldu diye ama herşey aynı diyorlar. benim söylediğim 300 örnekti tam olarak bilmiyorum değerleri dün öğrendim bu olayıda ilk öğrendiklerimle ilgili araştırma yapmaktayım.
 
Üyeler Görebilir
@Muharrem Kılıç

Böyle bir durumun tespit edilmesi dahilinde cezai uygulaması var ki, adam tesis işletiyorsada yönetmeliklere uymak zorunda. Bu düşünceyle bir yere varamayız. Ozman çevre müh ne iş yapacak? kendi bindiğiniz dalı kesmeyin derim.
 
Üyeler Görebilir
@tuğba kaplan

1. önerim bekletme havuzunda bekleme süresi arttıkça KOİ artar bekletmeyi azaltığ değerlere bir bakın.uygun hale gelirse bir sorun teşkil etmez.
2. ön arıtma sistemi kurarak havalandırma yapın.
 
Üyeler Görebilir
Bekletme süresinin uzatılmasımı yoksa kısaltılması mı gerekiği konusunda yorum yapmak için bazı verileri bilmek gerektiğini düşünüyorum. dediğim gibi giriş parametrenizi bilip bu bekletme süresinde nekadar KOI düşüşü olduğunu bilmek ve sonra gerekirse deneme yanılmayla karar vermek doğru olur bence..
 
Üyeler Görebilir
@Muharrem Kılıç

Evet işverenlere doğru ve kolay yolu göstermek bizim görevimiz.. ancak size tavsiyem bu tarz yollar önermeyin ;) çünkü hemen onu kullanmaya kalkarlar :)
 
Üyeler Görebilir
Arıtma tekniği kullanmadan istenilen değere düşürülebilir mi bilmiyorum. Ama bir arıtma tercihi öne sürülürken kirliliğin kaynağına dikkat edilmeli. KOİ çok yüksek olmayabilir fakat KOİ ye sebep olan kirletici uygulayacağınız yöntemlere karşı direnç gösterebilir. Benzer kirleticiler üzerine çalışılmış metotlar gözden geçirilmeli. Bu yüzden sadece KOİ, BOİ vb. değerlere bakılarak ortaya bir metot koymak çok zor.
 
Üyeler Görebilir
Merhabalar,
Poliester kumaş üretimi sonucu oluşan atıksuyumuzda koi çıkış değerim 1300 mg/l kadar yükselmekte. Tabii olduğumuz sektör tablosunda 300 mg/l olan sınır değerine indirgemem gerekiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim sizce? Yardımlarınıza ihtiyacım var
 
Üyeler Görebilir
@Burcu_
Burcu Hanım Merhaba, kumaş üretiminde çıkan atıksuyu tekrar geri devirli olarak sistemde kullanıyor musunuz? Eğer kullanıyorsanız suyun temizlenmesi için kullanılan kimyasallar nelerdir? Kumaş üretiminde herhangi bir boya veya kimyasal madde kullanıyor musunuz?
 
Üyeler Görebilir
Arıtım sonrası direkt deşarj ediliyor Olgaç bey. Kumaş üretiminde dispers boyar maddeler, kostik, kırık önleyici, yumuşatıcı vb kimyasal madde kullanımlarımız mevcut.
 
Üyeler Görebilir
Arıtım işlemlerinde yukarda bahsetmiş olduğunuz kimyasallar mı kullanılıyor? Organik madde yükü fazla olabilir ve bu yüzden koi yüksek çıkıyordur.
 
Üyeler Görebilir
Hayır bu kimyasallar üretim aşamasında kullanılıyor. Arıtma tesisinde nötralizasyon için hidroklorik asit ve renk giderimi için renk giderici sıvı ürün kullanmaktayım. AAT de biyolojik arıtma mevcut, sbr sistemiyle işletilmekte, 1 saat havalandırma 1 saat dinlenme sonrası deşarja almaktayım.
İki havalandırma havuzum var, havuzların bir tanesinde imhoff hunisinin gösterdiği mlss 70-80 ml kadar bildiğim kadarıyla 300-350 ml civarı ideal olanı.
 
Üst