yemekhane atıkları

Üyeler Görebilir
arkadaşlar yönetmeliğe tekrar bakacağım şuan iş yoğunluğu nedeniyle zaman kaybetmekte istemiyorum daha fazla o yüzden sizin bilginize ihtiyacım var. yardımcı olursanız çok sevinirim. benim sorum şu olacak;

fabrikada yemek hizmetini taşeron bir firmadan alıyoruz. yemek taşeronu yemeği kendi yerinde (fabrika dışında) yapıp araç ile fabrikaya getiriyor yemek fabrikada yemekhanede yeniyor. biz yemekhane içerisinde mutfak düzeni kurup yemeklerin fabrikada yapılmasını düşünüyoruz. konuyla ilgili olarak çevresel açıdan A' dan Z' ye ne tür yükümlülüklerimiz olabilir?

Şimdiden hepinize teşekkür ediyorum...
 
Üyeler Görebilir
Merhaba,

Yemek üretimini de ayrı bir proses olarak ele almak zorunda kalacaksınız ve yönetim sistemlerinize eklemek zorunda kalacaksınız, riskleriniz artacak, atık yükünüz artacak, yönetmelik sorumluluğunuz artacak, hijyen sorumluluğunuz artacak, nitelikli eleman almanız gerekecek, astarı yüzünü geçecek açıkçası.

Oysa taşeron firmadan profesyonel bir hizmet alırken, gerekliliklerdende kurtulup, işin kolay kısmı, sadece denetleme yapmanız gerekecek.
Ayrıca istediğiniz zaman firma değiştirme hakkınız , beğenmedim deme hakkınız da olacak.
Yine de siz bilirsiniz :(
 
Üyeler Görebilir
Yemek üretimi atıksuları içerdikleri yağ ve AKM nedeniyle doğrudan kanalizasyon sistemine veya biyolojik arıtma tesisine verilemez.Ön arıtma yapmanız gerekecektir.
 
Üyeler Görebilir
@seelma

yukarıda bahsettiğiniz hangi yönetmelikte geçiyor acaba?

Öyle bir zorunluluk var mı?

bizim tesiste yemekkhaneden gelen sular evsel arıtmaya gidiyor ve şu an herhangi bir sıkıntı yok.
 
Üyeler Görebilir
bizde de ön arıtmaya uğramadan kanalizasyona gidiyor, bitkisel atık yağları ayrı olarak topladıktan sonra bir sorun olacağını düşünmüyorum, AKM analiz sonuçlarımızda da bir sorun olmuyor deşarj limitlerine uygun
 
Üyeler Görebilir
yemeklerinizi kendiniz yaptığınız anda bitkisel atık yağlardan sorumlu olacaksınız. Bu durumda bitkisel atık yağ toplayan bir firmayla anlaşıp yağlarınızı aldıracaksınız. Fakat işin güzel tarafı herhangi bir ücret talep etmiyorlar hatta toplama bidonlarını dahi kendileri veriyorlar. sizin yapmanız gereken onlardan alacağınız formları muhafaza etmek ve atık yönetim planında göstermeniz olacak.
 
Üyeler Görebilir
yemekhane atıksular

Yemek üretimi atıksuları ile ilgli doğrudan bir hüküm yok yönetmelikte.Yalnız alt yapı tesisine deşarj için SKKY Tablo 25 in yanısıra altyapı yönetiminin (belediye,sanayi bölgesi vb) özel şarlarını sağlamanız gerekir.Örneğin;İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği ve İZSU uygulamaları kapsamında yemek üretimi yapılan tesislerden (lokanta,fabrika yemekhanesi,otel vb) ön arıtma tesisi kurmaları istenmektedir.Bulunduğunuz şehirdeki alt yapı yönetiminin uygulaması farklı olabilir tabi.

Doğrudan evsel arıtma tesisinize bağlantı yapmanız durumunda sistemi olumsuz etkilemiyor ve deşarj standartlarını sağlıyorsanız problem yok tabi.Ancak yemek üretimi atıksuları yağ yönünden risk içermektedir.(doğrudan yağ boşaltılmasını kastetmiyorum bu zaten yasak.Yemek pişirme kaplarının,servis kaplarının yıkanması sırasında karışacak yağdan bahsediyorum.)Bu yüzden önlem olarak yağ tutucudan geçirildikten sonra evsel arıtma tesisine bağlantı yapılması bu riski ortadan kaldıracaktır.
 
Üst