• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Arıtma çamurlarının yakılarak bertarafı

Ercan Arslan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ekim 2016
Firma
İneva
Merhaba arıtma çamurlarının yakılarak bertarafında sizlerin görüşlerini alabilir miyim ?
 
Eğer ki %90-95 kuruluğa ulaşmış ise yani kurutma tesisinden çıkmış ise bir seçenek olarak Çimento fabrikalarında alternatif yakıt kaynağı olarak kullanılabiliyor.
 
Yakın zamanda uzun soluklu bir çalışma ve eğitim almıştım.

size söyleyeceğim kısa ve öz olarak;

çamur kurutma teknolojisi iyice atıl durumda kaldı çamur yakma tesisleri çamur kurutma tesislerine göre daha avantajlıdır.( çok çamurda günlük 20 ton)
çamur miktarınız (0-20) ton arasında ise kurutma kullanılabilir ama yine yakma daha karlı geliyor.

geniş ve detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

:p
 
Bahsettiğiniz işlem beraber yakma işlemine giriyor.
c) Beraber yakma tesisi: Ana gayesi enerji üretimi veya ürün imal etmek olan, atıkları alternatif veya ek yakıt olarak kullanan veya atığı termal olarak bertaraf eden, atık kabul ünitesi, geçici depolama birimi, ön işlem ünitesi, atık besleme ve hava ikmal sistemleri, kazan, baca gazı arıtım üniteleri, yakma sonucu oluşan kalıntıların geçici depolama ve atıksuların arıtılması için tesis içinde yer alan üniteler, baca, yakma işlemlerini kontrol etmek, yakma şartlarını kaydetmek, izlemek için kullanılan ölçüm cihazları ve sistemler de dahil olmak üzere, beraber yakma tesisinde yer alan bütün üniteleri kapsayan her türlü tesisi (ancak beraber yakma işlemi ürün veya enerji üretimi değil de atıkların termal olarak bertarafını hedefliyorsa yakma tesisi olarak kabul edilir),

Atıkların Yakılmasına İlişkin Yönetmelik te detaylarını bulabilirsiniz.

Peki daha önce bu çamura akredite bir kuruluştan analiz yapıldı mı? Yakmaya uygun mu? Değerlere bakmak lazım.
 
Çamur kaynağında yakılabiliyor. Ülkemizde referansları da var. Üstelik kurutma, yakma işlemi öncesinde zorunlu değildir. Kurutmanın yatırım ve enerji tüketim açısından yarattığı dezavantaj, çamurun ısıl değerinin artması avantajının önüne geçiyor zaman zaman.
 
Bakanlık ve ODTÜ arasında imzalanan protokol üzere önümüzdeki zaman içerisinde proje uygulanacaktır. bakanlığı takipte kalın.
 
Atığın oluştuğu sahada yakma tesisi kurar ve o atığı yakarsak bu atığı kaynağında yakarak bertaraf etmiş oluruz. Bir başka deyişle, merkezi olmayan (decentralised) bir yaklaşımdır. @Ahmet Doğan
 
@Ahmet Doğan Bu çok önemli bir konu. Standart arıtma çamurunun yanması için gerekli optimum kuruluk % 90 değildir. Isıl değerine bağlı olmakla birlikte arıtma çamurlarının oto-termal (yani kendi kendine yanabilirlik) noktası % 35-55 kuruluk oranlarında yakalanır. Çamurun kurudukça ısıl değerinin arttığı doğrudur. Ancak çamur sacede % 90 kurulukta yanar algısı yanlıştır. Bu algı, çimento fabrikalarının döner fırınlarda kömür yakması ve ek yatık olarak sadece kuru çamur kabul etmesinden kaynaklanmaktadır. Birçok tek başına yakma sistemi yaş veya yarı kuru çamur yakmaya uygundur.
 
bizde yakma kazanı kurulacak zaten enerji için de kurutma yine gerekli o zaman çünkü bizdeki sistem en fazla %25e kadar kurutuyor. teşekkürler bilgi için
 
Kaynağında yakma olunca SEÖS'e de tabi olacaksınız ve maliyetin de ona göre hesaplanması lazım. Aylık 50 ton için 200-250 bin civarında bir yatırım olması lazım, bursa'lı bir firmayla konuşmuştum. Ekstradan SEÖS için kgs, ölçüm cihazı vs 350bin'i bulur. Aylık 50 tonun altında iseniz zaten kendini amorti etmez diyorlar.
 
@Mahmut Cimşit
Mahmut Bey Merhaba, Arıtma Çamurları bertarafında yeni teknolojiler konulu bir uzmanlık tez çalışmam var ve bir örnek üzerinde çalışıyorum. aylık ortalama 30 ton çamur çıkıyor, Tesis çamurda eluate testi yaptırdı ve ona göre bir bertaraf yöntemi araştırıyor. Mevcut sistemde belt-press ile %30 lara kadar çamur kurutuluyor. Özet olarak küçük debili arıtma tesislerinde çıkan çamurların bertarafı yada geri dönüşümü için ekonomik ve etkili nasıl bir yol izlenmesi gerekiyor? Değerli görüşlerinizi bekliyorum.
Eluate testi.jpg

@Mahmut Cimşit
Mahmut Bey, Arıtma çamurları ile alakalı elinizde döküman varsa paylaşabilirmisiniz? Mesajınızdaki linke ulaşılmıyor?
 
Anladığım kadarıyla siz sadece kurutma yapmak istiyorsunuz.
Kurutma verimi olarak kaç istiyorsunuz. ve Çamur özelliği nedir. Kimyasal+Biyolojik mi yoksa sadece Biyolojik mi.

beltpres teknolojisi artık çok atıl bir teknoloji olarak duruyor.
Örnek olarak; sadece elinizdeki atık ısı mevcut ise atık ısıyı kurutma öncesi çamura uyguladığınız taktirde kurutma verimi üzerinde%5 bir avantaj sağlıyorsunuz. Denenmiş ve çalışan uygulamaları mevcuttur.

Konu hakkında nasıl bir doküman istiyorsunuz.
 
Üst