• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atığı yan ürün olarak değerlendirmek

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
Bir firmamız dökme olarak aldığı tuzu yıkama kurutma gibi işlemlerden geçirdikten sonra paketleyeip satışa sunuyor. Bu proses sonucu yıkama suları devir daim olarak kullanılırken, suyun içinde bir süre sonra atık sulu tuz(tuz çamuru) oluşuyor. Benden önce çalışan çevre mühendisi bu çamuru kiremit fabrikalarına verebiliriz demiş ve onlar da bu zamana kadar böyle yapmışlar. Benim aklıma takılan şu: Bir atık yan ürün olarak değerlendirilir mi, kapasite raporunda da tuz çamuru diye bir üretim söz konusu değilse?
Diğer sorum artık tuz çamurunu vermeyecekler. Başka bir firma suyun kaldırma kuvvetini kullanmak istediği için bu firmanın tuzlu suyunu satın almaya başlıyor. Bu durum da herhangi bir sakınca var mı çevre açısından? Kapasite raporunda ürün olarak bunların hiçbiri yer almıyor.
 
@sagapoo
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Yan ürün
MADDE 19 – (1) Üretim prosesi sürecinde ortaya çıkan; ancak asıl amacın bu maddenin üretimi olmadığı, maddeler veya malzemeler;
a) Üretim prosesinin ayrılmaz bir parçası olarak üretiliyor ve kapasite raporunda ürün/yan ürün olarak yer alıyor ise,
b) Gelecekte kullanımına yönelik talep sürekli ise,
c) Doğrudan bir proseste kullanılabiliyor ve üretildiği yerde fiziksel işlemler hariç olmak üzere başka işlemlerden geçmiyor ise,
ç) İkame edeceği maddenin standartlarına uygunluğunun ya da hammadde olarak kullanılması durumunda nihai ürünün ürün standardını bozmadığının belgelenmesi halinde,
d) Kullanımında çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek tedbirler alınıyor ise,
atık olarak addedilmeyerek, yan ürün olarak kabul edilebilecektir.
(2) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Yan ürün olarak değerlendirilebilecek, bu maddenin birinci fıkrasındaki özelliklere haiz atıklar için uygunluk almak üzere Bakanlığa başvurulur. Yan ürün olarak değerlendirmesi talep edilen atıklara ilişkin yapılacak başvurularda istenilecek bilgi ve belgeler Bakanlıkça belirlenir.
 
Deri sektöründeki bir atık için bakanlığa yazı yazıp, ekine Tarım il Müdürlüğünden aldığımız hayvansal yan üründür yazısını ekleyerek, atığı yan ürün olarak değerlendirmiştik.
 
@Hasan ARIKAN
peki Hasan Bey atığınız yan ürün olarak değerlendirildiği zaman atık için yapılan işlemler uygulanmıyor değil mi? Mesala yan ürünü vereceğiniz firmada lisans, atık kodu şartı aramıyorsunuz?
 
Yan ürün olarak değerlendirildiğinde firma lisansa tabi değil Çevre iznine tabi oluyor. Yan ürünü vereceğiniz firmada lisans ve atık kodu şartı aranmıyor.

Yan ürün olarak değerlendirildiğinde firma lisansa tabi değil Çevre iznine tabi oluyor, aynı zamanda kütle denge girişleri yapılmıyor. Yan ürünü vereceğiniz firmada lisans ve atık kodu şartı aranmıyor. O atık artık atık olmaktan çıkıyor ve hammadde gibi düşünülüyor
 
Üst