• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Taslak Atık getirme merkezi tebliği taslağı

Melih Coşar

Yönetim Grubu
Danışmanlık Grubu
Danışmanlık Grubu Yönetim Grubu
Katılım
3 Temmuz 2010
Şehir
Ankara
Firma
.
Selamlar Arkadaşlar,

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz aylarda Atık Yönetimi Genel Esaslarına Dair Yönetmelik Taslağı yayınlanmış ve burada taslak üzerinden yapılan görüşler, odada konuşulan konulara dair maddeleri paylaşmıştık. Atık Yönetim Genel Esaslarına Dair Yönetmelik'te bahsi geçen bazı tanımlar Atıkların Yakıt Olarak Kullanılması Tebliği'ne, ve Atık Getirme Merkezlerİ hususuna dikkat çekmekteydi. Bu hususta yapılacak düzenlemeler ve çıkan mevzuatlar doğrultusunda Atık Yönetimi hususu bildiğimizden çok daha farklı bir noktaya doğru gitmektedir.

Aşağıdaki linkte Atık Getirme Merkezleri Tebliği Taslağı görüşlere sunulmuştur. CMNET ailesinden, Bakanlığa bildirmek üzere oluşturacağımız görüşe katkı sağlamasını rica ediyorum. Bu şekilde çıkan Tebliğ ve Yönetmelikler ile birlikte Çevre Mühendisleri, Mühendisliğinin hakkını verebilir hale gelecektir.

Saygılarımla,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhabalar, yönetmeliği inceleme fırsatı buldum ve böyle bir adımın atılması açıkçası oldukça hoşuma gitti. Yalnız benim eklemek istediklerim var. Avrupa ve Amerika'da EK 2'de bahsedilen atıkların bir kısmının toplanması için Reverse Vending Machine (Ters otomat makinesi) 1980'lerden beri kullanılmaktadır. Bu makine atık olan cam, alüminyum, kağıt, plastik, floresan gibi atıkları alıp karşılığında belli ödüller vermektedir (para, market çeki vb.).

http://www.rheza.com/blog/wp-content/gallery/rvm/reverse-vending-machine-1.jpg
http://www.abc.net.au/radionational/image/3588292-3x2-460x307.jpg http://i1053.photobucket.com/albums/s470/TomraTx2/RVMthread/oldTx2s.jpg


Türkiye'de bu sistemin uygulanması pratik olmasa da (çünkü ürün barkodlarından ürünün cinsi tespit ediliyor, ayrıca ülkemizde art niyetli insanların başka şeyler atmasından kaynaklı zorluklar var) geri dönüşüm için teşvik edici hiçbir unsura da yönetmelikte rastlayamadım. Belki market, dükkan ve ambalaj atığı üreten yerler atıklarını sisteme ücretsiz verebilir ama şahıslar için teşvik edici ödüller sisteme daha çok geri dönüş sağlayacaktır. Mesela, güzel mesaj ve görseller bulunan, logo, t-shirt, atkı vb. ürünler olabilir. Bilmiyorum sizlerin fikirleri nelerdir...
 
Anlamadım bir konu var II. ve III. sınıf getirme merkezlerinde sorumlu çevre görevlisi olması gerekiyor. Nasıl olacak bu ?
 
Bu taslağa göre Çevre görevlilerine istihdam sağlanma amacı güzel fakat , ambalaj atığı açısından yaklaşacağım , AVM ve Satış noktaları eğer çok atığı çıkmıyorsa bu maliyetlerin(Çevre görevlisi , tanıtım , bertaraf maliyetleri , tesis kurulumu vs.) altına girmeyeceklerdir , eğer bu getirme merkezini kuracaksa bile o kısmı işletmeye açabilirler gibi fikirler oluştu , anladığım kadarıyla bu merkezi kurmak belediyeler hariç isteğe bağlı ?
 
@Gülşah Albayrak
Benim anladığım atık yönetimi üzerine çalışan bir firmadaki veya danışmanlık firmasındaki çevre görevlisi bu merkezlere sorumlu olarak atanacak

@Gülin Çağlıyan
Haklısınız satış noktalarında atık çok çıkmayabilir Ancak sadece AVM içinde bulunan işyerleri için oluşacak atıklar gitmeyebilir. Müşterileri de bu merkezlere yönlendirebilirsiniz. O zaman atık miktarını arttırabilirsiniz. Burada tartışılması gereken EK-3 te yazan atık grubu sayısı gibi geliyor. Bu sayı az mı çok mu?
 
arkadaşlar merhaba,
taslakta hiç yenilikçi bir şey yok. herşey basma kalıp gitmiş. ambalaj atıklarının ayrı toplanması için vatandaşı teşvik edecek bir şey yok. eğitim deniliyor. eğitim el ilanı broşürlerle olmuyor. millet okumadan atıyor. eğer ciddi bir çalışma içerisine girilecekse mahallenin muhtarı, site yöneticileride gibi. kişilerde bu işin içinde olmalı. 10 bloklu siteler var. bunlarda kendi içerisinde ambalajlarını ayırmalı. hemde kendileri kurmalı.insanlarımızın cebinden biraz para çıkınca daha değerli olur ve zarar hiç vermezler, sistem çokta güzel işler bence. bunlarda tebliğ içerisine alınmalı bence.
ayrıca şu aklıma takıldı. her belediye bu yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihtren itibaren 1 yıl içinde kurmak zorunda. lisanslı bir firmayal çalışıyorsada mı kurmak zorunda?
teşekkür ederim.
 
@evrem yeşil

Söylediklerinize katılıyorum ancak bu bir tebliğ ve kapsamı "atık getirme merkezlerine ilişkin teknik esasları kapsar." şeklinde. Dolayısı ile sizin söyledikleriniz için mevcut şartlarda belki yönetmelik revize edilmeli.

Yani hatta ülkedeki "Recycle" mantığı oluşturulması için bir ekip kurulup değil yönetmelik belki içerisinde birden fazla yönetmelik tebliğ vs barındıran bir proje oluşturulması ve uygulanması gerekiyor bence.

Bu arada evet lisanslı firma ile çalışsada kurmak zorunda çünkü lisanslı firma sadece ambalaj atıkları için, getirme merkezinin atık kapsamı ise daha geniş.

@Gülşah Albayrak

Danışmanlık almakla olacak.

@Gülin Çağlıyan


Anladığım kadarı ile getirtme merkezleri sorumlu bulunduğu bölgeden ekte belirtilen atıkları bedelsiz bir şekilde toplayacaklar. Bunların içinden ambalaj atıklarını belediyenin sistemine veya lisanslı bir firmaya bedelsiz olarak verecekler. Gerisini satacaklar ve oratyı döndürmeye çalışacaklar. (tabi bu arada masraflar: çevre görevlisi+diğer personeller+kira+bazı atıklar için bertaraf maliyetleri, araçların bakımı, yakıt vergi vb....) nekadar atık toplayıp kaçtan satacaklar da bu masrafları karşılayacaklar bu soru işareti.

Aslında bu atıklar ayrı toplandığı zaman belediyelerin topladığı çöp miktarı düşecektir. Belediyeler toplanan çöp tonajı başına belirli bir miktar ücret ödemektedirler (yaklaşık 50-80 tl/ton) dolayısı ile burada oluşacak olan ihale çöp toplama ihale bedellerindeki düşüşten atık getirtme merkezlerine kaynak/destek ayrılabilir.
 
merhaba,
benım aklıma bırsey takıldı. ambalaj atıkları kontrolu yonetmelıgınde "Geri kazanılabilir ambalaj ve ambalaj dışı atıkların üreticisi tarafından getirilip bırakılacağı, teknik ve idari detayları Bakanlık tarafından belirlenecek getirme merkezi oluşturan satış noktaları ve alışveriş merkezleri ayrı biriktirilen ambalaj atıklarını oluştuğu noktada çevre lisanslı/geçici faaliyet belgeli toplama ayırma tesislerine veya istemeleri halinde belediyenin toplama sistemine bedelsiz şartı aranmaksızın verirler" dıye ıbare var. o zaman getırme noktasında olusan atıkları avmler satabilecek doğru mudur?
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


@Melih Coşar sizden bir yorum alalım nasıl olmuş ? birde anlamadığım konu şudur. amb. açısından ben belediye ile protokol imzalayan tat firmasıyım ayrıca getirme merkezi kurmalımıyım belediye ile sözleşme imzalayarak? yoksa belediye bunu kurdu diyelim amb.ları kendi topladı veya kendi getirme merkezine getirdi. bunları tat firması olarak bana bedelsiz vermek zorunda kalacak mı? yoksa kendi satabilecek mi?
 
@Abdulkerim Doğam

Abdülkerim Bey,

Tebliği okudum ancak sorduğunuz şeyler sizin belediye ile ikili anlaşmanıza dayalı olacak noktalar gibi görünüyor. Tabi anlaşma yapmış olduğunuz belediye tebliğin ekinde hangi kademede bulunuyorsa tebliğ içinde geçen maddede belirttiği kadar atık getirme merkezi kurma süresi var (ör: 1. kademe: 2 yıl gibi)

Belediye kendi atık getirme merkezini kurduğunda ise şu maddede yazdığı üzere:

"g) Biriktirilen atıkların ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak geri dönüşüm, geri kazanım ve bertarafını sağlamakla veya sağlattırmakla,"

sizi pas geçip geri dönüşüm veya geri kazanı tesisine gönderebilirler.

Tebliğ hakkındaki ilk izlenimlerim bunlar.

Saygılarımla,
 
@Nuri Ünal
Benim gönlüm sadece atık toplama merkezinde değil bir çok konuda çevre teknikeri çalıştırılmasının zorunlu hale getirilmesi var. Zira bir meslekteki teknik kişiler ne kadar çok aktif olursa meslekteki ilerleme o kadar profesyonel olur.
 
@Uğur B.
Mesela burda bütün sınıflandırmalara çevre görevlisi yazılmış ve çevre teknikeri çevre görevlisi olamıyor sadece çevre mühendisleri çevre görevlisi olsa olmasın kalsın diyeceğim ama oda yok
 
@Abdulkerim Doğam
Bana göre sistem bedelsiz olarak devam edecek. Ancak Atık Toplama Merkezleri Belediyenin anlaştığı tat firmasına verecek. Tat firması eskisi gibi dolaşmayacak.
 
@Nuri Ünal
Elde ne var ki olmayana bakıyorsunuz. Elde fazla birşey olmadığı olanlara bakmak daha kolay bu memlekette :(
 
Hiç olmazsa çevre görevlisi yada çevre teknikeri yazılsın tek bir sınıfa :) umut dünyası

Naçizane Yazdım Biri Bu Konuyuda Paylaşırsa Bakanlıkla Sevinirim :)
 

Ekli dosyalar

  • Görüş Formu(1).docx
    18.4 KB · Görüntüleme: 39
@Abdulkerim Doğam
o kadar kolay pas geçemez çünkü bu sefer ona göre şartlar konuşulacak. tamamen o belediye ile ilgili olarak yapılacak olan sözleşmeyle ilgili bir durum. ama şahsi kanım aksine tatlar dahada güçlenecek.
 
@Uğur B.

kısaca şunu diyebilir miyiz. bu tebliğde o hatların da çizilmesi gerekecek. aksi takdirde zaten tat'lar bu işi yapamaz hale gelir.
 
@Abdulkerim Doğam
Şuan piyasada çalışma mantıkları değişecek. Sözleşmede şartları belirtmez iseniz tatlar iş yapamaz halede gelmez. İş yapar yine. Ama eskisi gibi karlı olur mu onu zaman gösterir. Bende toplama ayırma işi yapmaya yeni başladım. Ancak şöyle bir durum var, ben atık toplama ayırma işine çevre lojistiği olarak, kırma-kesme-presleme gibi olan işlemlere ise atık lojistiği olarak bakıyorum. Dolayısı ile bana göre yönetmeliklerde buna göre kavramlar yer almalı ve beraberinde lisanslarda buna göre çıkmalı. Açıkçası ben kendi alt yapımı yeni çıkan bu yönetmeliğe göre kurdum.
 
Üst