• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atık su arıtma tesisi

A

Anonim (62c5)

Arkadaşlar merhaba evsel arıtma sistemi olan bir gıda işletmesinde gıda mühendisi olarak çalışıyorum. MELBES numune alımında atık su değerleri uygun çıkmadığı için arıtma tadilata girdi. Eksiklerimiz ve yaptıklarımız ile ilgili bilgi verip yorumlarınız ile desteğinizi rica ediyorum.

Daha önce ağustos ayında canlı mikroorganizma aşılaması yapıp sorunsuz limit içerisinde sonuçlar almıştık. Şimdi kuru tip mikroorganizma aşılaması önerildi. Fakat aralık ayında bu mevsim sıcaklıklarında kuru tip aşılama yapıp yine aynı sonuçları alabilir miyiz? Mikroorganizma bu sıcaklıkta adapte olup yaşayabilir mi? Yoksa canlı mikroorganizma aşılaması mı daha uygun olur?

Mikroorganizmalar yaşamadığı için disk diffüzörlerimizi kontrol ettik ve onlarda da problem olduğunu gördük. Bunların değişimi için firmalardan aldığımız fiyatlar arasında büyük farklılıklar mevcut. X ve 4X birim iki faklı firma fiyat verdi. Aşağıda belirtilen diffüzör tipi evsel bir arıtma için uygun mudur ?

GUMMI JAEGER HD-270 ORANGE MEMBRAN DİFFÜZÖR

Son olarak tüm ekipmanlar çalışır vaziyete geldiğinde mikroorganizmanın yaşayıp yaşamadığını anlamamız için sudaki çözünmüş oksijenin kontrolünü yapmak istiyoruz. Numune alımlardaki tecrübelerimizde çözünmüş oksijen oranı 3-4-5 mg/ l civarlarında olduğunda analiz sonuçlarında problem yaşamamıştık.
Bunun kontrolünü yapabilmemiz için cihaz önerisi olan var mı ?

Sorularıma cevap veya önerisi olan olursa çok memnun olurum.

Teşekkürler
 
Merhaba;

Öncelikli olarak havuzdaki difüzör değişimi ya da bakımı yapılması gerekir. Gummi jaeger güzel bir markadır. Ortalama adet fiyatı 9 euro’dur. Sonra belediye arıtmasında vidanjör ile bakteri alabilirsin. Daha ekonomik olur. Kabaca toplam biyolojik havuz hacminin %20-30 kadar ekleme yapabilirsin. Hach marka oksijen probu ile takip edebilirsin. 2-3 ppm arası oksijen yeterli olur.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Analiz sonucu olumsuz çıkan parametre nedir? Doğrudan tesis revizyonu gerekmeyebilir. Giriş-çıkış suyunuzun ortalama analiz sonuçları nedir?

1) "Böyle olmadı hadi kuru tip aşılama yapalım." şeklinde yaklaşım yanlış, zaman kaybettirici ve gerçeklikten uzak bir söylem. Ciddiye almayınız. Mikroorganizmaları üretemiyorsanız bir şey değişmez.

2) Mikroorganizmaların yaşayamaması ile difizörlerin bir alakası olmaması beklenir. Bunu da sanırım suçu nereye atacağını bilmeyen birisi söyledi. Difizörlerden hava geçişi oluyorsa oluyordur, olmuyorsa olmuyordur. Bunu zaten gözle takip edebilirsiniz. Sizin sorununuz düşük çözünmüş oksijen doygunluğu mu? Eğer sorun bu ise hava debisinin yetmemesi değerlendirilebilir.

3) Mikroorganizmaların yaşayıp yaşayamadığını çözünmüş oksijen değerinden anlayamazsınız.

4) Biyolojik atık su arıtma tesisi işletiyorsanız sürekli otomasyona bağlı çalışan bir çözünmüş oksijen probu şarttır. Steteskopu ya da EKG cihazı olmayan bir kardiyoloji doktoru nasıl olamaz ise bir biyolojik arıtma tesisi için de çözünmüş oksijen kontrolü o kadar önemlidir. Ayrıca pH kontrolü, imhoff hunisi gibi çok çok temel araç gereçler de olmalı elbette.

Bunun yanında bakılması gereken bir sürü nokta var. Su sıcaklığından, geri devir oranına kadar bir biyolojik atık su arıtma tesisinin işletilmesi için kontrol edilmesi gereken parametreler çok. Elinizde olanları paylaşırsanız mevcut verilerle daha iyi yorum yapılabilir.
 
Merhaba,

Öncelikle tesisinizin havalandırma havuzunuzda sabit ve otomasyona bağlı bir oksijen ölçer hatta mümkünse ORP ölçerde olmalıdır. Havalandırma havuzunuzda çözünmüş oksijen değeri; tesise giren kirletici (KOI) yüküne göre 1,5-2,5 mg/l arasında dolaşmalıdır.

Aşılama konusunda ise bahsettiğiniz gibi bu aylarda sıcaklık önemli bir etkendir dolayısı ile şuan sizin için en ideal yöntem, yakın çevrenizde bulunan bir kentsel atıksu arıtma tesisi ile görüşüp havalandırma havuzu sayısı başına en az 2 vidanjör aşı çamuru almanız olacaktır. Bu sayede benzer hava şartlarında hali hazırda çalışan bir mikroorganizma kültürü elde etmiş olacaksınız.

Ardından asıl kritik işlem, aşı çamuru yapıldıktan sonra tesisi kademeli beslemelisiniz. Örneğin proje debiniz 100 m3/sa ise bu değere şu şekilde çıkmalısınız;

1. Gün : 20 m3/sa debi ile 6 saat su alımı, 6 saat dinlendirme şeklinde günde 2 defa su alımı ( bu sırada oksijen 1,5-2,5 arasında olmalı, eğer havuz yüzeyinde beyaz köpürme var ise oksijen değerine bakılmaksızın 4 saat havalandırma 1 saat blower dinlendirme şeklinde devam edilir. )

2.Gün: 30 m3/sa debi ile 6 saat su alımı, 6 saat dinlendirme ( diğer şartlar yukardaki gibidir, beyaz köpük azalıyor ise/kahverengi benekler olmaya başladı ise havalandırma 3 saate düşürülür, 1 saat dinlendirme ile tekrar devam edilir.)

3. Gün: 40 m3/sa
4.Gün : 60 m3/sa
....
10. Gün : 100 m3/sa debiye çıkılır (havuz yüzeyinde artık ince kahverengi köpük var ise, çökeltim çıkışında deşarj edilen su berrak ve AKM kaçışı yoksa)

Bunların haricinde dikkat etmeniz gereken ön arıtmanızın bu süreçte ve sonrasında her zaman ideal verimde çalışmasını sağlamaktır. Bunun için dengeleme havuzu karışımının iyi olması, kum ayırıcı çalışma ayarlarının iyi olması ve adaptaston süreci boyunca tam kapasite geri devir yapılması gereklidir.

Yukarıdaki işlemler ile sıfır tesisi bile kısa sürede ayağa kaldırmak mümkündür. Tesisiniz daha önceden çalışan bir tesis olduğu için bu işlem sizin için çok daha kolay olacaktır. (10 gün süreyi örnek olarak yazdım, havalandırma havuzunuzda beyaz köpük kesilene kadar bir sonraki aşamaya geçmeyip süreyi siz uzatmalısınız)

*kuru/hazır/vsvs bakteri olaylarının tamamen pazarlama taktiği olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Anaerobik reaktöre bakteri kültürü almıyoruz arkadaşlar zaten atıksuda olan organizmalar ile çalışıyoruz.

Herkese kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst