• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Atıksudaki fosfor

F.Yalçın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2022
Şehir
Tekirdağ
Firma
Arıtma tesisi
Merhaba arkadaşlar atıksudaki toplam fosfor değerine bakarken toplam P değerine mi yoksa toplam PO4 değerine mi bakılır iki ayrı cihazla çalışıyoruz cihazda toplam PO4 toplam PO4-P(ortofosfat) seçenekleri var diğer cihazda toplam P, toplam PO4 ve toplam PO4-P seçenekleri var bilgisi olan var mı
 
Çözüm
Fosfor çöktürme için FeCl3 kullanılacaktır. Gerekli birim demir içeren çözelti miktarı 2,7 kg Fe/kg P ve çöktürmeye bağlı birim çamur oluşumu 2,5 kg AKM/kg Fe olarak alınmıştır.

Yani: FeCl3 ile fosfor giderince oluşan çamur 2,7 x 2,5 =6,75 kg AKM/ kg P

Kaynak: ATV-DWK-131E
P: Fosfor
TP: Toplam fosfor
PO4: İnorganik fosfat
PO4-P: Ortofosfat (ortafosfat inorganik fosfatın içerisindedir.)

Standart metodlarla ya da hazır kitlerle ölçüm yaparken hangi değer lazımsa ona uygun adımları uygulamanız gerekir. Atık suda genellikle inorganik fosfat daha sıklıkla kontrol edilir ama tabii ki ihtiyaç neyse ona bakmak lazım. Neden daha çok inorganik fosfat bakılır konularına vs. girmiyorum.
 
F.YalçınBilmiyorum ama şöyle yapardım sanırım: İlgili reaktörden çıkıp çöktürmeye giden sudan alabildiğim kadar yüksek hacimde iki numune alıp birisini normal çökmeye diğerini jar test ile daha önce keşfettiğiniz oranda FeCl3 vererek çökmeye bırakırdım. Çökme sürelerini sistemdeki gerçek hidrolik bekleme süresine uygun ayarlardım. Ardından çöken kısımları o şekilde kıyaslamaya çalışırdım.

İki çöktürme işleminden sonra yukarıda kalan temiz fazların AKM'lerini ölçerek aradaki farkın aşağıda çökelti oluşturduğunu düşünebiliriz herhalde.

Örneğin FeCl3 katılan suyun temiz fazında AKM 5 mg/L olsun. Diğerinde 15 mg/L olsun. 10 mg/L AKM çökmüştür. Tesise bu oranda FeCl3 verirseniz ve sallıyorum tesis debiniz 10.000 m3/gün olsun. 10.000 m3= 10.000.000 L'dir.

1 litrede fazladan 10 mg çökelti oluştuğunu bulmuştuk, 10.000.000 Litrede 100.000.000 mg olur yani 100 kg buluruz. Günlük "fazladan" 100 kg daha çamur gelecektir diyebiliriz. Ancak bunu ufak bir örnekte yaptığımız için hata payı yüksek olabilir. Hata payını düşürmek için bu işlemi 4-5 kez tekrarlardım. Ortalamayı baz alırdım.

Bunu kimyasal olarak da hesaplamak mümkündür ama o konuda bir fikrim yok. Demir III Klorür sarfiyatını jar test ile bulduysanız bulunan sonucu tesisin toplam debisiyle çarparak toplam ihtiyacı bulursunuz zaten.

Yazdıklarım "ben olsam ne yapardım" diye şu anda düşünüp aklıma gelen şeyler. Çok daha basit ve geçerli bir hesaplama yöntemi varsa da aklıma gelmedi açıkçası :) Arkadaşlar yazar.
 
Fosfor çöktürme için FeCl3 kullanılacaktır. Gerekli birim demir içeren çözelti miktarı 2,7 kg Fe/kg P ve çöktürmeye bağlı birim çamur oluşumu 2,5 kg AKM/kg Fe olarak alınmıştır.

Yani: FeCl3 ile fosfor giderince oluşan çamur 2,7 x 2,5 =6,75 kg AKM/ kg P

Kaynak: ATV-DWK-131E
 
F.YalçınO net olarak size bu bilgiyi vermez ki. Belki o gün fazla çamur çektiniz. Biyolojik sistem her zaman aynı işlemez çektiğiniz çamur her zaman birebir aynı olmaz. Siz toplam çamurunuzun içinde ne kadar kimyasal fosfor çöktürmeden kaynaklı çamur oluşumu bulmanız için literatürden yola çıkmanız gerekiyor.

Çünkü siz kimyasal yolla fosforu çöktürmeye kalktığınız zaman biyolojik olarak fosfor gideriminizin önünü tıkıyorsunuz.

O yüzden kimyasal kullanmadan önceki çamur ve sonraki çamur diye fark üzerinden gitmek sizi yanıltır.

Tesisteki toplam çamur;

Biyoloijk fosfor gideriminden kaynaklanan + Kimyasal fosfor gideriminden kaynaklanan + Karbon gideriminden kaynaklanan

şeklinde gidiyor.
 
Çözüm
2. olarak aşağıya forumda daha önce paylaşmış olduğum biyofosfor havuzu hesaplamasının linkini bırakıyorum.

İçinde kimyasal fosfor çöktürme ile ilgili detaylı hesaplamayı bulabilirsiniz.

Bio-P Havuzu ve Ras/Dn Havuzu
 
Sisteme tekrar yüklüyorum.
 

Ekli dosyalar

  • KİRLİLİK YÜKLERİ BİO-P - RASDN HAVUZU HESABI.pdf
    219.8 KB · Görüntüleme: 11
Olurda yine de açamazsınız diye içeriğinden bir özet paylaşıyorum;

Kimyasal olarak çöktürülecek fosfor yükü; 4,3 mg/lt x 7288 m3 /gün / 1000 = 31,5 kgP/gün

Fosfor çöktürme için FeCl3 kullanılacaktır. Gerekli birim demir içeren çözelti miktarı 2,7 kg Fe/kg P ve çöktürmeye bağlı birim çamur oluşumu 2,5 kg AKM/kg Fe olarak alınmıştır.

Gerekli Fe miktarı = 31,5 kg P/gün × 2,7 kg Fe/kg P = 86,5 kg Fe/gün

Gerekli FeCl3 miktarı = 86,5 × (162,2 / 55,8) = 251,44 kg FeCl3/gün

%40’lık FeCl3 çözeltisi miktarı = 251,44 / 0,40 = 628,60 kg %40 FeCl3/gün

%40’lık FeCl3 çözeltisi hacmi = 628,60/ 1430 = 0,440 m3 %40 FeCl3/gün

Günde 0,5 m3 /gün kapasiteli FeCl3 dozlama sistemi tasarlanmıştır.

Kimyasal olarak çöktürmeye bağlı çöktürmeye bağlı birim çamur oluşumu 6,8 kg AKM/kg P olarak alınmıştır.

31,5 kgP /gün x 6,8 kg AKM/kg P = 214,2 kg/gün
 
Üst