• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

azot giderimi

Emine Kale

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Eylül 2013
Firma
---
merhaba arkadaşlar, giriş debisi ortalama 40m^3 olan evsel ve endüstriyel atıksu girişli atıksu tesisimizde azot giderim problemi yaşıyorum. endüstriyel atıksu girişinde azot değeri ortalama 45mg/l değerinde ve kesikli sistem. Yıkama(tekstil fabrikası ve sadece yıkama işlemi yapılıyor) yaparsak giriş oluyor yapmazsak su girişi olmuyor. ayrıca kışın -30ları gören bi bölgede işletmemiz ve sıcaklığı sabit tutamıyorum havuzlarda. çift havuzu çalıştırıyorum şuan ve havuzlarımın kapasitesi 150 şer m^3. imhoff değerlerimde 200-250 arasında her bi havuz için. ancak sorunun nerden kaynaklandığını ve azotu nasıl gidereceğimi bir türlü çözemiyorum. çöktürme havuzumda çamur şişmesi yada yüzmesi gibi bir problemim yok. bütün çıkış değerlerim sınır değerlerde ancak azot değerim birinci havuz için 25 ikinci havuz için 45mg/l. bu sorunu çözmek için ne yapabilirim?
 
@Emine Kale Prosesiniz azot giderime uygun mu dizayn edilmiş. Yani çamur yaşınızın 8-10 gün arası olması gerekir ki nitrifikasyon bakterileri ile çoğalabilirsin. Ayrıca denitrifikasyon bölgenizinde olması lazım ki NO3 ler N2 olarak çıkış yapsın tesisinizden. Yani biyolojik olarak azot giderimi için tesisinizin buna uygun olması lazım.

Ayrıca tesisinizin giriş suyunu analiz ettirin. Toplam azot kaynakları neler yani NH4-N, NO3-N ve serbeste N miktarları nelerdir. Buna göre bir planlama yapmak lazım. Arıtma tesislerinde biyolojik olarak azot giderimi aşağıdaki gibidir.

NH4-N + O2 = NO3-N / NO2-N (nitrifikasyon )
NO3-N = N2 (Denitrifikasyon)

Benim görüşüm arıtma tesisin ya azot giderimine uygun değil ( Belkide Amonyum giderimi yapıyor. Yani Amoyum azotunu sadece NO3 e çeviriyor sadece nitrifikasyon yapıyorda olabilir ) yada bu sıcaklık vb. koşullarından dolayı nit. bakteri oluşmuyor.

Yada C/N/P oranında karbon sıkıntı var 100:5:1 oranına uymuyor yüzden yeteri kadar azot gidermiyor
 
arkadaşlar tek tek ilginiz için çok teşekkür ederim öncelikle. @Ahmet Doğan arıtma tesisimin prosesi görseldeki gibidir. endüstriyel su girişi nötralizasyon da (yıkama suyunun ph'ı 3-4 arasında olduğu için ) phsı dengelendikten sonra ön dengelemede evsel atıksu ile karışıyor ve havalandırılıyor. sonra havalandırma ünitesi ve çöktürmeden oluşuyor. zeoliti duydum araştırıp uygunsa deneyeceğim. @kubiay DUMAN ben açıkçası nitrifikasyonun olduğunu denitrifikasyonnu yapılmadığını düşünüyorumçünkü bazen çıkış suyundaki azot değerim girişten yüksek geliyor. griş suyumuzun değerleri
Yıkama Girişi : KOİ = 5713,1 mg/L BOİ = 1930,0 mg/L
Yıkama Girişi : Toplam Azot = 39,1 mg/L Toplam Fosfor = 27,5 mg/L şeklindedir aşağı yukarı. Tesis tasarlanırken giriş sonuçları azot için 64.1 mg/l olarak baz alınmış ve çıkış değeri 4 mg/l olarak belirlenmiş. son 4 aya kadar böyle bir sorunum yoktu.
 

Ekli dosyalar

  • FAC 4.1.1 AAT Proses Şeması.jpg
    FAC 4.1.1 AAT Proses Şeması.jpg
    55 KB · Görüntüleme: 101
C/N/P oranınız da azotun giderilmesi için yeterli miktarda karbon ve fosfor olduğu gözüküyor.

Evet tesisinizde azot giderimi yok amonyum giderimi var yani Yani sisteminiz NH4-N i alıp NO3 yapıp bırakıyor.

Kesikli sistem olduğu için tesis her zaman faal olarak çalışmıyor böyle dönemlerde bakteriler beslenemiyor. Böyle olunca bazı bakteriler ölüyor ve yapısındaki azot karbon fosfor suya karışıyor bu yüzden azot değeriniz giriş değerinizden daha yüksek oluyor. -30 derece ve nitrfikasyon için sıcaklıkta önemli bir parametre bence kesikli sistemdeki bakterilerin beslenememesin de ve sıcaklıkla alakalı olarak nitrifikasyonun gerçekleşemesi sorun.

Aynı zamanda çıkış değerleriniz ve bağlı olduğunuz deşarj standartlarınıda yollar mısınız ?
 
tabi olduğumuz standart tablo 10.2 aslında en son yapılan analizimizi ekledim.tabloda sınır değerlerde var. tabloya göre amonyum azotuna bakıyoruz. ancak biz söylediğiniz gibi c/n/p oranını belirlemek için en son toplam azota baktırmıştık giriş ve çıkış olarak. amonyum azotu sonuçlarımız henüz tamamlanmadı gelmesini bekliyorum ona göre daha net yorum yapılabilir diye düşünüyorum ama bence asıl sıkıntı denitrifikasyon gibi geldi
 

Ekli dosyalar

  • 20170103_132851.jpg
    20170103_132851.jpg
    45.9 KB · Görüntüleme: 77
@Emine Kale Emine hanım sizin sınır değeriniz amonyum azotu bazından olduğu için aslında denitrifikasyonla alakanız yok aslında. Sizin işiniz nitrifikasyon ile. Çünkü amonyum azotunu nitrata çevirmeniz yeterli. Eğer deşarj standartlarınızda nitratta olsa idi o zaman derdik ki denitrifikasyon yapılması lazım ki nitrat arıtımı yapılsın.

Ama böyle bir durum yok sizin amonyum arıtımı yapmanız lazım. Bunun için size gerekli olan şey nitrifikasyon.

Dediğim gibi kesikli sistem olmadığı için bakterilere besin gelmiyor bir kısmı ölüyor ve yapısındaki Azot suya karışıyor veyahut -30 derece çok sıkıntılı bir sıcaklık nitrifikasyon şartlarını olumsuz etkiliyor ve engelliyor.
 
@kubiay DUMAN sanırım yavaş yavaş kendini toparlıyor amonyum azotu değeri de bi haftalık aralıklarla aldığım su analizlerine göre amonyum azotum 13 mg/l'den 8,8 e düşmüş.biz toplam azota dediğim gibi c/n/p oranına bakmak için analiz ettirmiştik. benim aklımda nedense o kalmış evet dediğiniz gibi denitrifikasyona ihtiyacım yok. kesikli sistem çok sıkıntıya düşürüyor maalesef 2 gün yıkama olmuyor 3 gün deli gibi yıkama yapılıyor örneğin. ilk aşamada biraz bakteri aşılaması yapsam diyorum eğer bakteriler ölüyorsa soğuk yada besinden dolayı kış aylarını bakteri aşılamasıyla geçirebilirim diye umut ediyorum.
 
Evet dediğiniz gibi bakteri ekimi faydalı olacağı kanaatindeyim bende özellikle nitrifikasyon bakterinin oluşması için şartlar neler olmalıdır ne eklersek bu bakteriler çoğalır gibi konulara ufak çaplı bir araştırma yapmanı tavsiye ederim ayrıca.
 
evet bunu da araştırmam gerekecek ama su sıcaklığım 3 dereceyken bunu nasıl başarabilirim bilmiyorum. Bu arada çok teşekkür ediyorum konuyla ilgilendiğiniz için :)
 
Nitrification is temperature sensitive.
Growth rate is decreased by 50% at 18° C.

No activity will occur at 4° C)

Nitrifying bacteria will die at 0° C.
 
Üst