• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Azot ve fosfor giderimi sorunu

Adnan A

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Aralık 2020
Şehir
Bursa
Firma
Kuzu Grup
Merhaba,
Ort 4500 m3/g su alan kentsel atıksu arıtma tesisinde çıkış azot fosfor parametrelerinde uzun süredir düzeltmeye çalıştığım problem yaşamaktayım. Önerilerinizi bekliyorum.
Giriş ort : 300 KOİ , 130 AKM , 120 BOİ , 35 TN , 4 TP
Çıkış ort : 20 KOİ , 5 AKM , 2 BOİ , 15-20 TN , 2-3 TP
Biyolojik arıtma Anaerobik, Anoksik, Aerobik reaktörler ile bnr tip ile gerçekleşmektedir.
Havalandırma havuzu Imhoff : 100-140 Orp : +250 , +350 Mlss : 2000-2200 ph : 7,3
Oksijen değerleri 0,75 - 1 arasındadır. ( son 1 ayda düşürdüm 2-2,5 civarıydı. )
Geri devir Mlss : 3000 - 4000 %85-100 arası geri devir yapılmaktadır. Ortalama günlük yoğunlaştırma tankına 75 m3 'de çamur çekilmektedir.
Genel ortalama verilerimiz bu şekildedir.
Azot - fosfor giderimini arttırabilmek için neler yapabilirim?
 
İlk gözüme çarpan imhoff ve Mlss değerinin aşırı düşük olması. İmhoff 350-500 Mlss ise 3500-4500 civarında olmalı.
Buda tesiste fazla bakteri olmadığını ve çamur yaşının düşük olduğunu gösteriyor. Özellikle azotun biyolojik giderimi için çamur yaşının fazla olması gerekmektedir.

Oksijen değerini düşürme en azında 1-1,5 arasında tut. Çamuru arttır havalandırma havuzunda mlss artsın. Çamur çekme bir süre.

Şimdilik çözüm bu olacaktır.
 
Yasal limit sanırım 1 mg/L sanırım. Kimyasal ya da filtrasyon olmadan o seviyelere indirmek her zaman mümkün olmayabilir. FeCl3 ya da Al2SO4 gibir bir koagülant dozlamayı düşünebilirsiniz.

Biyolojik olarak bakılacak bir sürü parametre var. İlk bakışta, bence BOİ/P oranınız biyolojik olarak fosfor gideriminin zaten zor olacağını söylüyor. Yine de deşarjdaki AKM kaçaklarını azaltırsanız yani daha iyi bir çamur alırsanız deşarjdaki fosfor biraz daha düşebilir.

A2/O sanırım sistem. İçsel geri devir sağlıklı çalışıyor mu? Çıkışta TN yüksek çünkü. Anaerobik havuzda ORP ne durumda? Geri devir suyunda nitrat olursa biyolojik fosfor giderimi olumsuz etkilenir. Fosfor giderimi için önce azot gideriminin sağlıklı işlemesi gerekir diyebiliriz aslında.
 
- Ic geri devir yapiyormusunuz?
- Oksijen degerlerini neden 1 mg/lt seviyelerine cektiniz?
- Havuz hacimleriniz nedir?
- Son cokturme tipi nedir?
- Camur susuzlastirmadan gelen suzuntu suyunu aritma tankina geri gonderiyormusunuz?

Not : Eger biyolojik P giderimi yapiyor iseniz 4 mg/lt giris P icin FeCl3 dozlamaniz gerkemiyor. (Cikis limit 2 mg/lt)
 
Üst