• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bodrumlu site yöneticilerinden çevre bakanlığı’na sert tepki!

Haberin başlığında, içeriğinde, protestocuların açıklamasında ve bilgisinde birçok eksiklik (hatta hatalar) var. Örneğin; laboratuvar ücretleri ile danışmanlık ücretlerini falan birbirine karıştırmak gibi vb. Onlara takılmıyorum, çünkü açıklamanın amacı belli, yeni yönetmelik ile artan hizmet fiyatları, laboratuvarların analiz ve yol ücretleri. Haberi paylaşma sebebim de, tesislerden birkaçına bizzat çevre yönetimi hizmeti veriyor olmam. Açıkçası, haber hakkında meslektaşlarımın görüşlerini de merak ediyorum.

Tabii ki bir çok çıkarım yaptım bu basın açıklamasından. Hepsine değinmeyeceğim ama burada benim en çok dikkatimi çeken, 01.11.2022 de çıkan yönetmelikten önce gerçekten de çok düşük fiyatlara hizmet verildiği. Bu insanların isyanı da bunun kanıtı.

%400 artıştan bahsediliyor. Şöyle basit bir hesap yapsak;
Aylık Net Asgari Ücret (2023) : 8.506,80 ₺
Ek-2 Atıksu Deşarj İzin Bedeli (2023) : 11.800,00 ₺
EK-2 Tesis = ( (Aylık Net Asgari Ücret)/3 + Çevre İzin ve Lisans Birim Fiyatı × 5/100 ) + %18 KDV
EK-2 Tesis = (8.506,80/3 + 11.800,00 × 5/100) + %18 KDV = 3.425,60 + %18 KDV
Asgari Fiyat (₺/ay) = 3.425,60 + %18 KDV
Bu fiyatın +%400 olduğunu söylediklerine göre; 3.425,60/5 = 685,12 yani yaklaşık 700 ₺ + KDV civarı.

Eğer gerçekten 2022 de, artan enflasyon ve ekonomik sıkıntılara rağmen bu fiyata hizmet verildiyse, bence bu insanlar isyan etmekte haklı. Peki, çevre mühendisliğini kimler bu hale getirmişti? Bunu da sorgulamak lazım...

Yönetmelik gereği, 1 mühendis tamamen dolu olsa bile (16 x 700 ₺ = 11.200 ₺) danışmanlık firmasının zarar etmemesi imkansız. Ayrıca, aynı zamanda bu tabloya bakarak bakanlığın, bizim lehimize, ne kadar yerinde bir uygulamayı yürürlüğe koyduğunu da görüyorum. Yoksa bu fiyatlara ne hizmet verilir, ne hizmet alınır ne de ortaya düzgün bir mühendislik işi çıkardı. Bu protesto, aynı zamanda yönetmelik hükümlerinin de uygulandığının bir işareti. Yıllardır konuşulan ve düzenlemesi beklenen bu yönetmelik hükümlerine, bizler gibi umarım tüm meslektaşlarım da uyuyordur.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst