• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Bunun faydası ne olur?

Mehmet Burak

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mayıs 2014
Firma
Kastamonu belediyesi
Öncelikle herkese iyi geceler. Ben çevre mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyim.Bu bölümü isteyerek yazdım ve suana kadar büyük bir zevkle okudum.Birçok bölüme puanım yetmesine rağmen inadına çevre mühendisliği yazdım.Şimdi aklımda bir soru var ve siz değerli abi ve ablalarımdan yardım istiyorum.Birinci sınıf olmamdan kaynaklı olarak meslekle ilgili pek birşey öğrenemedim suana kadar. Fakat oturdugum ilçede atık su arıtma tesisine yazın başvurup orada 3 ay çalışmayı istiyorum ve büyük olasılıkla bu iş olacak. Şimdi kafama takılan sorular neler.
1)Bu atık su tesisinde çalışmamın bana faydası neler olur(Neler öğrenirim)?
2)Orada kendimi kanıtlamak için nasıl bir çalışma içerisine girmeliyim.?
3)Orada neler yapmalıyım.?

Şimdiden zamanınızı bana ayırdıgınız için teşekkür ediyorum.Kolay gelsin tekrar iyi geceler.
 
öncelikle merhaba ve böyle mesleğine sahip çıkacak olan ve araştırmacı arkadaşları görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor. 1. sınıf olmandan dolayı ve alan dersleri görmediğinden dolayı çevre müh. nedir kafanda tam şekillenmemiş olabilir. Ama yazın atıksu artıma tesisine gitmekten bahsetmişsin . buda sana pratikte bir takım bilgileri kazandırır, henüz bu konular ile ilgili dersleri görmediğinden dolayı başta biraz zorlanabilirsin ama zamanla anlarsın, sana avantajını 2. veya 3. sınıfta görecek olduğun atıksu ile ilgili derslerinde veya temel işlemler dersi veya arıtma tesis tasarımı gibi ders alırsan anlamanda yardımcı olur...
atıksu artıma tesisinde çalışmadım tabiki çalışan arkadaşlarım daha iyi yönelendirmeler yapacaklardır ama sana önerim ezbere birşeyler yapma, mantığını kavramaya çalış. (aynı öneriyi dersler içinde söylüyorum, soruları ezbere çözme, konuların mantığı anla o zaman her türlü soruya kolaylıkla çözüm üretebilirsin). dediğim gibi 1. sınıf olmandan dolayı zorlanabilirsin bu yüzdende stajları 2. sınıf sonunda başlıyor. ama git gör mesleğinin bir alanıda görmüş olursun...
okul hayatında başarılar dilerim....
 
Bende size teşekkür ediyorum bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için.Biz inadına çevre diyenlerdeniz.Önerilerinizi uygulayacağım.teşekkür ederim.
 
merhabalar;

öncelikle böyle bir imkanın varsa mutlaka değerlendirmelisin. evet çevre mühendisliğinin derslerini görmediğin için çalışma sırasında mutlaka çok zorlanacaksın. arıtma tesisi yazdıklarından anladığım üzere ilçenin atıksu arıtma tesisi yani evsel nitelikli atıksular arıtılıyor. 3 ay çok uzun ve yeterli bir süre. orada kendini kanıtlaman için yapacaklarına bir bakalım. eğer rahat soru sorup cevap alacağın kişiler varsa mutlaka sorularını çekinmeden sor. aklına ne gelirse. bana kızarlar mı? gülerler mi? diye sakın düşünme.

sorularına gelecek olursak; 1.öncelikle tesis kaç kişiye göre hesaplanmış? bu sorunun önemini ileride arıtma tesisi projelendirirken anlayacaksın. 2. atıksuyun debisi kaç m3 /gün? bunu sor. debinin hesabı kişi sayısına bağlıdır. bunun formülü var ileride göreceksin. Belki sana orada hesabı gösterirler. 3.arıtma tesisinde hangi üniteler var? bunların isimleri? ve ne amaçla yapılmış?bunları sor. yine bu ünitelerin isimleri ilerideki derslerde mutlaka geçecek. ne işe yaradıklarını daha kapsamlı o zaman göreceksin. sana ön bilgi olur. hoca anlatırken enazından neye benzediğini hocanın anlatmak istediklerini biraz daha kolay kavrayabilirsin. bu ünitelerin ayrı ayrı hesaplamaları var. hacim-boyutlandırma -bekletme süreleri hesapları.bu hesaplar çok önemlidir atıksuyun arıtılması için. bu ünitelere gelen atıksu belli bir süre bu ünitelerde bekletilir. Bekletilirken bazı işlemlerden geçirilir. bunları hep ileride derslerde göreceksin. arıtma tesisinde bir de çevre mühendisi varsa çok şanslısın. sana hesaplamaları anlatması biraz zor olur belki ama her bir ünitede neler olduğunu hangi işlemlerden geçtiğini fiziksel -kimyasal ve biyolojik değişimlerin neler olduğunu anlatır. mutlaka not tut.4. sana küçük bir tavsiye daha herbir üniteyi fotoğraf çek çıktısını al bir deftere yapıştır. altına o ünite ile ilgili notlar al. tesise ait küçük bir laboratuar varsa orda da çok şeyler öğrenirsin. işe başlamadan önce bence çevre mühendisi ve küçük de olsa laboratuar var mı bir öğren. Lab. varsa orada neler yapacağını da anlatırım. stajlar 3 türlü işletme stajı laboratuar stajı ve ofis stajıdır. seninki de bir nebze staj sayılır. sen orada işletme öğreneceksin. tesis nasıl işletilir. neler yapılır nasıl yapılır süreç nasıl işler ani ve olumsuz bir durum olursa nasıl müdale edilir tesisin genel amacı ünitelerin genel özelliklerini işleyişlerini öğreneceksin. eğer lab. varsa lab. stajında yapacaklarının bir kısmını bile öğrenebilirsin. arıtma tesisindeki ünitelerin her birinin su içinde bazı ekipmanları vardır. bu ünitelerin içinde ne tür bir ekipman var? ne işe yarar? diye sorabilirsin. ayrıca makina dairesi denilen bir bölüm vardır arıtma tesislerinde bu odalarda da bazı ekipmanlar vardır.mesela elektrik panosunda otomasyon dediğimiz resimli ışıklı bir sitem varsa panodaki durumun sana anlatmak istediklerini öğrenebilirsin. bu ekipmanlar dışarıdaki ünitelerle bağlantılıdır. ne işe yaradığını isimlerini sorabilirsin? tekrar söylüyorum. mutlaka not al fotoğraf çek. oradaki çalışman bittiğinde buraya mutlaka yorumlarını bekliyorum. sana faydalarını yazarsın. senden sonra gelecek arkadaşlarına da bir fikir olur.
 
Merhabalar çiğdem hanım. İlk önce çok çok teşekkür ederim.O değerli vaktinizi ve tecrübelerinizi bana sunduğunuz için.Şimdi tesis hakkında bir bildiğim kadar bilgi vereyim.Tesis daha faliyete geçeli 1 sene olmadı ve suan istihdam olarak 1 çevre mühendisi bulundurmakta ve yaklasık 20 bin kisiye karşi faliyette bulunmaktadır. Bunlardan hariç olarak bu tesis benim meslek hayatımı geçirmek istediğim nokta çünkü doğup büyüdüğüm yerde çalışmak istemişimdir. O yüzden buralarda kendimi kanıtlama gereği duyuyorum.Gelelim resim ve not konusuna ben tesise yaklasık 1.5 ay sonra başlayacagım ama calısmaya sımdıden basladım.Kendime resim için bir telefon ve not için bir laptop aldım.Bunları sırf bu tesis için edindim. Durmadan bu konu hakkında sizin gibi abi ve ablalarımızdan yardım alıyorum.İnşallah 5 ay sonra felan o tesisten cıkardıklarımı burada paylasacagım.
 
Prosesleri zaten öğreneceksin bence aynı zamanda kullanılan ekipmanlarla ilgili detaylı bilgiler edin, örneğin bir monopompa nedir nasıl çalışır ? Örneğin neden bu bölümde santrifüj pompa kullanıldı yada diyaframlı pompa ?
Ekipmanlar arızalanırsa neler olur ? Nasıl düzeltilir ? düzeltilirken sistem nasıl işler ?
 
Üst