• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre görevlisi ve çevre danışmanlık firmaları hakkında yönetmelik 21.11.2013

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Arkadaşlar diğer konularda bir yönetici arkadaşımızın maddi hatasından dolayı mesajlar birbirine karışmıştır.

Lütfen yönetmelik ile ilgili tartışmalarınızı bu başlık altından yürütünüz.

Yönetmeliğin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
[/URL]
 
Çevre danışmanlık firmaları yeterlilik almak için başvuru yaptılar mı, nasıl ve nereye yapılıyor merak ettim, Çevre yönetim birimleri için verilen altı ay süre mayısta dolacak fakat şimdiden öğrenmekte yarar var. çalışma veya sgk belgesi,dekont , diplomalar vesaire nereye sunuluyor,,
Teşekkürler,,
 
arkdaşlar..kamu sekreterler birliğinden hastanelere,hastanede çevre görevliliğini yapabilecek
personelin olup olmadığını soran bir yazı gelmiş...amaç ne ya da bu yazıdan haberi olan var mı başka...
 
bu yönetmelikten sonra yükümlülükleri sağlamak için 3 ay kaldı, şimdi yeterlilik başvurusu yapan veya duyumu olan arkadaşlar var mı? danışmanlık firmaları yeterlilik aldı mı ya da Çevre yönetim birimleri 3 yıllık çevre mühendisi aldı mı
 
arkadaşlar yönetmeliğin 2.bölüm 5.madde 8.fıkrası dikkatimi çekti;

ÇKAGİLHY'nin EK-1 ve EK-2 listelerinde yer almasına rağmen yetkili makam tarafından çevre izninden muaf olduğuna ilişkin görüş verilen işletmelerin çevre görevlisi bulundurmaları zorunlu değildir.

bu madde yavaş yavaş zorunluluğu kaldırmak şeklinde mi yorumlanmalı acaba...
istihdam için olumsuz bir madde olduğunu düşünüyorum.
 
Odanın, yönetmeliğe itiraz etmeden önce bakanlık yetkilileri ile danışmanlık firmaları ile yaptığı toplantıya katıldım. Bakanlık yetkilileri bu yönetmelikle danışmanlık firmalarının kurumsallaşması için bu yönetmeliğin yapıldığını söylediler ama benim şahsı kanaatim bu yönetmelik İş Güvenliği Uzmanı Görev Yetki ve Sorumluluk Yönetmeliği ve İş Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin birleştirip kopyala yapıştırla çevre mevzuatına uydurulmasıdır. İSG ve Çevrede İSG uzmanı ve çevre görevlisi tanımları vardır ama unutulmamalıdır ki Türkiyede İSG Uzmanı diye bir lisans programı yoktur. O yüzden bu açığı kapatabilmek için ilgili bakanlık diğer müh. dallarına açmıştır. Çevrede ise öyle bir konu yoktur çünkü Çevre müh. diye bir lisans programı vardır ve bugüne kadar verdiği mezun sayısıyla diğer meslek dallarına açılmasını gerektiren bir durum oluşturmamaktadır. Bunları bakanlığa söylediğimizde tanımlara takılmayınız denmektedir. Madde bazına girersek yönetmelikteki en önemli maddeleri ile ilgili davayı açmıştır Benim takıldığım yönetmelikteki sanırım 16. madde eğitim ve sınavla ilgili olanıdır. Çünkü maddenin fıkrasının birinde "Eğitim ve sınav Bakanlığın belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde Bakanlıkça yapılır veya yaptırılır" yazmaktadır. Bu madde de ranta açık bir mevzudur.
 
İyice Çevre Danışmanlık Hizmetini öldürdüler,hem hastaneler artık muaf olacak hem firma yükünü arttırdılar yok daire genişliği,logo.5 çevre mühendisi vs.bunların amacı ne
 
Arkadaslar google un çevre görevlisi sayfasından Reşat Kök isimli kullanıcı aşağıdaki paylaşımı yapmış. ne kadar aslı vardır bilmiyorum ama yönetmelikte ufak tefek değişikler yapılacağından bahsetmiş... paylaşımı aynen kopyalıyorum.

3-9 Nisan tarihleri arasında Antalya ilinde TUÇEV tarafından yapılan Çevre görevlisi eğitimine belgem olmasına rağmen hem sahada yaşadığımız sıkıntılar hem bilgi yenilemek hemde Bakanlık yetkilileri ile orada görüşebilmek için katıldım. Orada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerim oldu. Buradan sizlerle o bilgileri paylaşmak istiyorum.
Öncelikle bakanlık yetkililerine; Çevre Görevlisi ifadesi hakkındaki görüşümü aktardım.Demogoji yapmadığımı, kelime üzerinden felsefe de yapmak istemediğimi ancak bu çevre görevlisi ifadesini çok mu aradıklarını sordum. Neden Çevre Denetçisi veya Çevre Denetmeni veya İSG Uzmanlığında olduğu gibi neden Çevre Uzmanı ifadelerinden birinin kullanılmayıp. Sanki otel kat görevlisi veya büro görevlisi gibi bir çağrışım yapan bu kelimenin seçildiğini. Bizlere hem sahada bakanlık adına işletmeleri siz denetlemek ve çevre mevzuatlarına uygun iş ve işlem yapıp yapmadıklarını kontrol etmeli yani firmalarının çevre konusundaki müşaviri danışmanı olmalısınız diyorsunuz ancak Çevre Görevlisi ifadesinin şirket yetkililileri firma sahiplerince pek ciddiye alınmadığını belirterek eleştirimi dile getirdim.Son olarak ; Çevre görevlisi ve Çevre Danışmanlık firmaları hk. yönetmelikte değişiklik yapılıyor ve değişiklik Başbakanlığa gönderilmiş.
1- Çevre Mühendislerine sınav şartı kaldırılıyor ancak 3 gün Çevre mevzuatı eğitimine katılmak zorunlu2- Çevre yönetim biriminin sorumlu olacağı işletme sayısının 5 (beş)’ten fazla olması durumunda ikinci fıkrada belirtilen personel sayısına her beş işletme için bir çevre görevlisi ilave edilir. maddesi değiştiriliyor.5 şartı kaldırılıyor.
3-Çevre danışmanlık firmasında en az 5 (beş) çevre görevlisinin sürekli istihdam edilmesi maddesindeki beş üçe indiriliyor.
4-Vize dönemi içerisinde bir defa Çevre mevzuatı eğitimine katılmak gerekiyor.
REŞAT KÖK
Çevre Mühendisi/ Çevre Görevlisi
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Çevre Yönetim Birim Sorumlusu
0 506 424 74 54
 
@ruther
ben eğitimde bulunmadım ama gitmedimde bu siteyede olmak üzere heryerdede paylaştım. bosa gıtmeyın dedım. ama adamlar napıp yapıyor egıtım falan koyuyor yanı
bu egıtımler yılda 1 kez olmaz herhalde
 
@ruther
Sayın Ruther peki tesislerde çalışan çevre görevlilerinin başka görevlerde bulunması serbest bırakılacak mı bununla ilgili bir şey denildi mi?
 
bu konu çok önemli. çevre işlerini aksatmayacak şekilde iş güvenliği konusunda çalışabilmeliyiz. çevre danışmanlık firmaları bu işi kullanır diye düşünüyorlar. suistimal edilmesini önlemenin bir yolunu bulabilirler oysa.
 
@deryak
aslına bakılırsa bu iş çözülürde çözmek istiyorlar mı asıl soru bu
çözümü çevre mühendisleri diğer mühendisler gibi mühendis olarak çalışmalı. fen ve veteriner mezunları almak isterse bu belgeyı alıp onlar çevre görevlisi olarak çalışmalı. böylece hem mühendis hem isg uzman olarak çalışılır hak etiğimiz gibi
 
Üst