• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği için en uygun ülke

Yurt dışında çevre mühendisliği yapmadım ama lisans eğitimimin bi kısmını Eramus+'dan faydalanarak yurt dışında aldım. Lisans eğitimi diyorum çünki gerçekten eğitimdi. Gittiğimiz üniversite zor bir üniversite olduğu için misafir öğrenciden ziyade asil öğrenci gibiydik. Orada misafir olmamıza rağmen (ki devamsızlık yapmayacaktık elbette) devamsızlıktan bırakırım diyen hocalarımız vardı. Herneyse sorunuzun cevabına dönersem, yurt dışında çalışmadım henüz ama orada bulunup eğitim alma imkanına sahip olan birisi olarak söylüyorum genel olarak büyük Avrupa ülkelerinin çoğunda (Almanya,Hollanda...) bizim mesleğimiz oldukça önemli. Benim gittiğim üniversitede Çevre mühendisliği fakültesi vardı, bölümü değil bak fakültesi. Mesleğe verdikleri öneme bak :) Hatta İnşaat mühendisliği gibi alanlardan daha büyük bir öneme sahip. Çevre bilincine, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına vs. çok dikkat ettikleri için sanırım bu böyle. Bizim ülkede şöyle böyle geyiğine hiç girmicem çünki görünen köy kılavuz istemiyor. Benim sana tavsiyem ya Almanca yada Flemenkçe olurdu. Zaten geri dönüşüm/geri kazanımda şahlanmış 3 ülke söyle deseler Almanya, Hollanda ve İsviçre derdim sanırım. İsviçrenin de resmi dillerinden birisinin Almanca olduğunu düşünürsek biraz Almanca biraz Flemenkçe iyi olabilir.
 
Diğer ülkeleri bilmiyorum ama Almanya'nın bu konuda çok iyi olduğunu biliyorum. Eğer mümkünse ikinci dil olarak almanca öğrenmenizi ve oradaki staj imkanlarını değerlendirmenizi öneririm. Hatta daha yeni duyduğum bir haberi paylaşmak istiyorum çevre mühendisliğine verdikleri önemi vurgulamak için çok iyi bir örnek bence;

Yakın zamanda Almanya'da bir adam arabasına yanlış benzin koyuyor, sonra bunu farkedince depodan benzini çekiyor ve yenisini dolduruyor. Elinde kalan bu yanlış benzini de kanalizasyona döküyor. Almanlar ne yapıyor? Bölge karantinaya alınıyor. Kanalizasyon sistemi kapatılıyor ve temizlenene kadar açılmıyor. Bir bidon benzin için yapılan çalışmayı duyunca hem çok sevindim hem de ülkemizin haline üzüldüm. Bizde sanayide kanalizasyona neler gidiyor kimsenin ruhu duymuyor.
Mesleğinizin değerini görmek istiyorsanız bu adamlarla yaşayabilirsiniz bence : )
 
@don quijote de la mancha
izniniz olursa bir soru sormak isterim,siz hangi alanda çalışmak istiyorsunuz?Çünkü bazı ülkeler çeşitli sektörlerin majoru olmuş durumda.
Enerji derseniz Almanya-(biyogaz ve biyolojik arıtım tayland),Dönüşüm derseniz İsviçre -İsveç ,tabi en temelinde sağlam bir İngilizce(belgelenmiş) lazım,bir diğer tavsiyem ise sektörünüzü belirledikten sonra Şirketlere kendinizi tanıtan mailer atın,hatta çalışanlarına ve CEO'larını sosyal ortamlarda bulun.Ülkemizde çevre&enerji&dönüşüm sektörü için fuar var,büyük şirketler ile çok iyi bir tanışma fırsatı olur sizin için.
 
1- Öncelikli olarak alan ve sektör belirlemen gerekir.
2-Almanya, hollanda vs. gibi ülkeler öncelikle denklik istemektedir bildiğim kadarı ile o yğzden Tr de eğitim görüp direk bu gibi ülkelerde %100 yabancı sermayeli bir şirkette çalışman imkansıza yakındır.
3- Genellik TR firmalarının yatırımları 3. dünya ülkeleri üzerinedir ve buralarda direk deneyimsiz çevre müh. olarak işe başlaman için iyi bir referans gerekir, tavsiyem referans durumu yok ise öncelikli olarak iyi bir alanda işe başlayıp(işletme dep. örneğin) biraz çevre edindikten sonra yurt dışına yönelmendir. Maddi olarak yurt dışında nerede çalıştığının önemi yoktur Dolar kurunda maaş alırsın buda seni tatmin eder zaten.
 
cevaplar için çok teşekkür ederim. Henüz hazırlık okuyacağım yeniyim. Ancak görüldüğü kadarıyla Almanca çok önde geliyor. Peki sorumu çevre mühendisliğinin hangi alanı yurtdışında(özellikle almanyada) daha makbul olur ? Bende o alana yönelebilirim.
 
@don quijote de la mancha bana sorar iseniz çin ve japonya'ya gidin , çevre teknolojileri bu ülkeden yayılacak,artık insanoğlunun kafası endüstrileşti,eski nesil artık söz sahibi konumunda değil bu yüzden ben sanmıyorum köyüme döneyim çevre ile iç içe olayım enerjimi kendim üreteyim trendleri olacağını,artık insanları toplu yaşam merkezlerinde temiz çevre ve sıfır atık trendleri ile bi araya toplamaya çalışılıyor.Bu yüzden ben almanya,isveç,hollanda gibi ülkelerin bu tür yaklaşımlar yapacağını sanmıyorum.
 
@Mustafa Bolat Uzun vadede sizinle aynı fikirdeyim. Ama soruyu soran arkadaş için kısa vadede bunun doğru olduğunu düşünmüyorum. Kısa vadeden kastım en az 30-40 yıl, uzun vadeyi siz hesap edin. Zaten bir Çevre Mühendisinin toplam çalışma süresi ne kadar olabilir ki? En fazla 30-40 yıl (Normal şartlar altında). Çin yada Japonya'ya gitmek mantıklı ama bir o kadar da risk. Nedeni ise şu; adı geçen avrupa ülkeleri geçmişten günümüze kadar bizim mesleğimizle alakalı olan sektörde lider olmayı başarmış ülkeler. Bu da şu demek, global olarak hala daha söz sahibi olan ülkeler. Evet, katılıyorum Çin son zamanlarda yaptığı ataklarla 2020 hedefini bile aştı. Halen tüm dünyada güneş panellerinin üçte ikisi Çin'de üretiliyor. Kapasitesi Amerika'nın mevcut kapasitesinin 5 katı. Ama tüm bunlara rağmen şuan sadece %20'lik dilimi karşılayabiliyorlar. Bu kısımlar dikkate alındığında uzun vadede sizin söylemiş olduğunuz o bir araya toplama trendi gerçekleşir ve bu iş Çin'de tek ele geçer. Aslında bu konuyu açan arkadaş Çevre mühendisliğinin hangi alanında çalışmak istiyor biraz da buna bağlı bir cevap ararsa daha akılcı olur. Enerji eldesi var, geri kazanım, geri dönüşüm var vs. Eğer 20-30 yıl sonra bu mesajları bıcır Çevre mühendisleri okursa zaman kaybetmeden Çince'ye yönelsinler :)
 
Mesleki dünyada nerde yapabilirimden ziyade Çevre Mühendisi olarak ülkeme ne katabilirim de yoğunlaşsak bence daha iyi olur şartlar kötü, bozuk maaşlar düşük, çalışma saatleri yüksek vs. vs. vs.
Düzen değiştirmek zor evet belki ben sen o biz siz onlar yapamaz bunu ama şartları en iyi şekilde değerlendirip en verimli şekilde çalışmakta kişiye kalıyor, meslek sevilmiyorsa zaten Türkiye de değil hiç bir ülkede yapılmaz.

(Söz meclisten dışarı) Bir sürü arkadaşım da denk geldim. Neden çalışmıyorsun iş aramıyorsun dediğimde para vermiyorlar sigorta asgariden yatıyor diyenler oldu onlara sorduğum.

-İngilizcen var mı ?
-YOK
-Askerlik var mı? (Erkek arkadaşlar için)
-YOK
-Autocad biliyor musun?
-ÜNİVERSİTEDE BİRŞEYLER ÇİZERDİM
-Tecrübe zaten olamaz yeni mezun
-Çalışmak istediğin sektörle ilgili bilgin var mı? (Metal-plastik-atıksu vs)
-YOK
Peki bu kadar YOK 'un içinde ne bekleyebiliriz?

Şahsen söyleyeyim üniversitelerde vaktimiz çok ama iyi değerlendiremiyoruz. Seminerler, sempozyumlar, sertifika programları, paneller, eğitimlerle değerlendirmiyoruz çünkü hedef dersi geçmek ilerisi için bir şey yapılmıyor.

Ayrı bu nere gidersek gidelim bu şekilde olacak bu kadar YOKLU olursak İngiltere Fransa, Türkiye, İrlanda fark etmez aynı muameleyi göreceğiz
 
Üst