• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Çevre mühendisliği ile ilgili bilgi

  • Konuyu başlatan Silinen üye 30755
  • Başlangıç tarihi
S

Silinen üye 30755

Merhabalar
Dgs liyim.Sınav bugün açıklandı.Ön lisans diplomam harita-kadastro olmasına rağmen haritaya puanım yetmiyor.Ancak İtü çevre ve yıldız teknik çevre gibi üniversitelere puanım yetiyor.Bu tarz isimli üniversitelerin dışında ki üniversitelere puanım yetiyor.Puanımın yetmediği çevre mühendisliği odtü(ingilizce).Bunun dışında itü jeoloji,istanbul üniversitesi orman mühendisliği gibi bölümlerede puanım yetiyor.Ve 93 lüyüm ve bursalıyım.Uludağ üniversitesinde çevre mühendisliği var.Zorluk olarak uludağ itü ve yıldızdan düşük gibi geliyor ama mezun olduktan sonra bu fark ortaya çıkıyormu yani kendimi kasacağıma değer mi ?
Sizlere sorum bu mesleği yapan abilerim/ablalarım olarak görüşünüz.Haritayı az-çok biliyorum ancak çevre mühendisliği çok yabancı.Okuması nasıldır?Piyasada iş bulma imkanı nasıldır ? Haritadaki gibi ofis açılabiliyormu ve hangi alanlarda çalışılabiliyor ? Misal jeolojiyi araştırdım kimse sakın okuma vs diyor.Çevre için sizlerin görüşlerinizi bekliyorum.

Not:Başlığı açtığım yer doğrumu bilemedim eğer yanlışsa şimdiden özür dilerim.

Teşekkürler.
 
@SGD

Merhaba, sorularınıza tek tek cevap vermeye çalışayım.

-Çevre Mühendisliği bazlı düşünmeyi bir kenara bırakırsak, eğer mühendislik okuyacaksanız tabi ki teknik üniversiteler daha iyidir gibi geliyor. Türkiye'de şu an firmalar nereden mezun olduğunuzla çok ilgilenmiyorlar gerçi ama gelecekte ne olur bilemeyiz.

-Okuması eğlenceli bir bölümdü, kendi işgüzarlığım 1 sene uzatmama sebep olmuştu. Ama okulu bitirdiğimde fark etmiştim, 4 senede çok kolay bitebilecek bir bölümmüş.

-Piyasada iş bulabilirsiniz. Ama "özellikle yaşadığım yerde iş bulayım" ya da "maaşım 3000 TL olsun" gibi rakamlarla yola çıkarsanız bu süreç uzuyor. İstanbul'da yaşamama rağmen, okuduğum bölge olan Çorlu'da çalışmayı tercih ettim. Bursa bölgesinde rahatça iş bulabileceğinizi düşünüyorum. Devleti düşünürseniz şimdiden bu meslekten uzaklaşın :) Her dönem bir elin parmağını geçmeyecek kadar atanıyoruz. Sınava giren Çevre Mühendisi sayısı birkaç binlerde.

-Ofis açmaktan kastınız nedir? Çevre mühendisliğinde şu an danışmanlık firmaları mevcut. Bunlardan biri mi olmayı amaçlıyorsunuz? Bunun da koşulları var. Örneğin minimum 3 çevre görevlisi belgesi olan ve çalışma süreleri +3, +2 yıl olmaları gerekiyor. Ofis kavramı biraz basite indirgenmiş. Laboratuvar mı açacaksınız? 2 Milyon TL'niz var mı? vs...

-Çalışabileceğimiz alanlar geniş ancak bol miktarda belge/evrak istiyorlar. Örneğin okulu bitirir bitirmez çevre görevlisi belgesi almanın peşine düşeceksiniz. Daha sonra iş güvenliği uzmanı olmak için ter dökeceksiniz. Bunları aldıktan sonra TMGD, LPG Sorumlu Müdür gibi kurslara da gideceksiniz. Ne kadar kursa gidip belge alırsanız, çalışma alanınız o kadar genişliyor. Çevre Görevlisi belgesi Danışmanlık şirketlerinde istenir. İş güvenliği uzmanı ve TMGD uzmanı genellikle OSGB'lerde istenir. Bunun dışında İSG uzmanlığını, TMGD uzmanlığını ve LPG sorumlu müdür gibi işleri bireysel olarak da yapabilirsiniz.

Uzun lafın kısası bu mesleğe girerseniz belgeleri almaya hazırlıklı olmanız ve düşük miktarda ücretlerle başlamaya hazır olmanız gerekiyor. Ama eğlenceli ve gelişmeye açık bir meslek olduğunu da belirtmek gerek.
 
Yanıt verdiğin için çok teşekkür ederim sayın Cem.
Benim kafam çok karışık.Zira her kafadan bir ses çıkıyor.Kimisi çevre mi aman sakın gelme iş yok aç kalırsın diyor.Kimisi çevre okuma jeoloji oku diyor kimisi orman oku diyor.Biri çevrede iş imkanı iyi derken bir başkası çevre mühendisliğinde özelde çok para alamazsın sürünürsün diyor.
Cidden meslek dışı birine bu birbirinden farklı söylemler kafa karıştırıcı geliyor.Bursalıyım ve Uludağ Çevre yazabilirim ancak emin olamıyorum ve sizler mezun dostlarıma akıl danışıyorum.

-Devlete girmek her bölümde olduğu gibi zor.Alım az,başvuran çok puan çok.Torpil olmadıktan sonra devlet zor gibi.
-Ofisten kasıt serbest çalışmak.Harita için ofis açıp proje yapıyorsun,ölçüm yapıyorsun ben bunu çevre mühendisliği için sormuştum özel sektörde kendi işini açabiliyormusun açarsan iş imkanı nedir diye.Haritada iş imkanı mükemmel zira her toprak parçasına inşaat yapıldığı için ölçüm,kazı-dolgu kazık çakımı vs gibi bir sürü iş oluyor bunu çevre mühendisliği açısından sormak istedim.

-Anladığım kadarıyla çevre mühendisliğinden mezun olduktan sonra bir sürü belge almamız gerekiyor.Bu belgeleri almak ne kadar süre alıyor ve zorluğu nedir ?Sınav ilemi oluyor ?

Sormadığım ancak sizin tercih aşamasında olan bu kardeşinize söylemek istediği tüm açıklamaları sabırsızlıkla bekliyorum.Özelilkle diğer saydığım bölümler ile karşılaştırma anlamında.
 
@SGD

-Proje mühendisliğinden bahsediyorsan evet, ofis açar proje çizersin. Arıtma tesisleri çizersin ama iş alabilmek sıkıntı. Zira piyasadaki tüm firmaların en azından bu işlerle tanıdık olan bir bağıntısı oluyor.
-Belgeleri alabilmek hem devlete hem size bağlı. Çevre Görevlisi benim dönemimde yılda 2 kez yapılırdı. Eğitimi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıyor. Yaklaşık 2000 TL'ye tüm maliyeti dahil Çevre Görevlisi belgemi almıştım. Tüm süreç 15 gün sürüyor. Ama şimdi uzaktan eğitim yapılacağı ve kursun 100 TL olacağı söyleniyor. 300-400 TL'de belge ücreti alsalar 500 TL gibi bir fiyata bu belgeyi alabilirsiniz gibi. | İSG uzmanı eğitimi kurstan kursa değişiyor. Ben 900 TL'ye anlaştım kurs ile. 1500 TL'ye anlaşanlar da var. Kurs süreci yaklaşık 1 ay sürüyor (online eğitim, yerinde eğitim, staj). Sınavını da yine devlet yapıyor her sene sanırım 2 kez. TMGD sınavı oldukça zor. Kitabın kullanımının serbest olduğu sınavda başarı oranı %10-20'lerdeymiş. Varın gerisini siz düşünün.

Şimdi çevremde üniversite tercihi aşamasında olan arkadaşlar mevcut sizler gibi. Kişiye bağlı olarak çevre tercih edilebilir diyorum. Çünkü kimisi "diplomamı kiralayayım, oturduğum yerden para kazanırım" modunda oluyor; böyle insanlara önermiyorum. Çünkü ciddi anlamda emek sarf etmeniz gereken, yıllar geçtikçe daha da bilgilenip eğlenebildiğiniz bir meslek bizimkisi. Elbette başlangıç fiyatları birçok şirkette komik; ama bunun böyle olması doğal. Aradan 6 ay - 1 yıl geçtikten sonra zaten düzgün rakamlara geliyor. 2-3 yıl sonrasında rahat bir yaşam sürebiliyorsunuz aldığınız maaş ile.

Sizden ricam diğer meslekleri okumuş ve çalışmakta olan arkadaşlar ile de görüşmeniz. Ben size çevreyi anlatırım ama Jeolojiyi ve Haritayı okuyan arkadaşların kendi meslekleri ile vereceği bilgiyi benden almanız oldukça yanlış olur. Olur da çevreyi seçerseniz; önceliğiniz ilk yıllarda kendinizi geliştirmek olsun. Zaten sonra kurumsal firmalar sizin peşinizden koşuyor.
 
Çevre mühendisi değil ilerde Yüksek Çevre mühendisleri aranacak bende bu şekilde yorumlayabilirim mesleğimizi ama yeni mezunken 1300 gayet ideal fazlasını isteyenler oturup çalışıp dil öğrenip + isg + cevre görevlisi+ tecrübeyle kurumsal yerlere başvurabilirler kötümser olmayın..
 
3.sinif Çevre Mühendisligi ogrencisiyim cokta severek okuyorum kendimi iyi hissesiyorum ama 2 sene sonrasinda berber bile zaten issiz kalcan diyeniliyor ve kendime olab gelistirici inancim gucum kuvbetim zihnjm duruyo korkuyorum maalesef
 
sen çalışmaya devam et benim bir hocamın lafı vardı üniversitede atıksu arıtma anlatırdı ben bu dersi 20 yıldır anlatıyorum 2 yıl once arıtma tesisi yoktu ve çevre mühendisi yetiştiriyorduk bide şimdi bakın duruma dedi :) çalış sen güzel kardeşim işinide çok severek yaparsın :) Her zaman zorluklar veya aksilikler çıkabilir :)
 
Her meslekte zorluk var. Doktorların bile yürüyüş yaptığı bir ülkede yaşıyoruz:) kimse işinden memnun değil ne yazık ki. Severek isteyerek okumanız önemli. İş konusunda da @Cem Yılmaz arkadaşımızın dediği gibi ben mühendis oldum çok uçuk ücret beklemek ne yazık ki boşta gezmeni uzatıyor. Çoğu yerde tecrübe istiyor. Çevre mühendisliği eğlenceli bir bölüm mezun olduktan sonra iş bulmak zor mu zor. Ama bulamaz mısın ? bulursun. Sadece ilk başta biraz mülayim olman gerekebilir:) Allah yolunu açık etsin her daim.
 
Valla kardeşim ben 2015 temmuzde mezun oldum bir ay önce iş buldum. İş ararken sabırlı olmak lazım biraz. Olmuyor diye ümitsizliğe kapılmamak lazım. Mezun olduğunda bir süre işsiz kalabilirsin ki eğer tanıdığın biri varsa seni yanına alacak o başka:) Her meslek dalıyla haşır neşir oluyorsun bizim meslekte onu söyleyeyim. Kendini geliştirdiğin zaman piyasanın nabzını daha iyi yoklarsın. Kısacası keyifli bir meslek ama başta iş bulma konusunda biraz sancı çekebilirsin.
 
Her bölümde olduğu gibi bizim bölümümüz de şansa ve torpile bakıyor.İşletme mezunu arkadaşlarım yabancı dilleri orta halliyken 2300 tl civarı maaşla işe başladılar.Sosyal imkanları da iyi.Makine mühendisi bir arkadaşım ingilizce seviyesi yüksekken ve yurtdışı deneyimi varken asgari ücretin biraz fazlası diye maaş önerisi aldı iş görüşmesinde.Mühendislik genel anlamda diğer bölümlerden daha çok sorumluluk alındığı ama değer görmeyen bir alan malesef. İlerde çok daha iyi konumlara gelinebilir tabiki ama tecrübe ve dil lazım.Alman firmasında çalışan 7.000 tl maaş alan çevre mühendisi de var aynı tecrübeye sahip düşük ücretle çalışan çevre mühendisi de var.İşim gereği bir çok şirket sahibi ile görüşme imkanı buluyorum kendi şirketini açmış bir çok çevre mühendisi var.(Makine mühendisleri daha yoğun olsa da ).Mezun olunca sertifika almak için uğraşmanız gerekecek malesef.Bu da en büyük sıkıntısı mesleğin.İkinci büyük sıkıntı ise mesela atıksu alanında çalıştınız 2yıl.Başka bir alanda iş başvurusu yaptığınızda sizin o alanda tecrübesiz olduğunuzu söyleyip 2yıllık tecrübenizi hiçe sayabiliyor işverenler.Alanımız geniş ama bu da bize dezavantaj olarak dönüyor ne yazık ki.Ama bence en çok şans ve torpil önemli :snzdglsn:
 
Benim de meslekteki 12. yılım. çoğu arkadaş söylenmesi gereken çok şeyi söylemiş zaten. ben çok farklı işlerde hem devlet hem özelde çalıştım ama iş hayatında mutluluk ve huzuru yakalayamadım. aslında mesleğimizi çok savunurdum ama sanırım yeniden dünyaya gelseydim çevre mühendisliğini seçmezdim, neden derseniz bizim gibi gelişmemiş ülkelerde fazla değeri olmuyor ne yazık ki..başka bir konu ise son zamanlarda çok artan sertifika, belge istemeleri, yüksek lisans mezunuyum, iş güvenliği, çevre görevlisi gibi belgelerim benim yok özellikle çevre görevlisi belgesini çok anlamsız gereksiz buluyorum ama böyle bir gercek var sonuçta ve çogu arkadas bu belgeler olmadan iş bulamıyor maalesef. bana sorarsanız en güzeli devlette çalışmak ama ona girmek için de torpil ve çok yüksek puanlar gerekiyor. özel sektör bana göre maalesef ülkemizde çok kötü, çalışanların haklarını gözetmekten çok uzak, maaşlar çok düşük. gelecegin mesleğiyiz ama o gelecek sanırım bir türlü gelemedi, siz yine de ümitsiz olmayın derim, herkese farklı olur kimisi çok güzel işler bulur mutlu olur kimisi de bulamaz, galiba biraz da şans bu. aklıma şimdilik bunlar geldi başarılar dilerim, şans sizinle olsun ... :)
 
Bunca cevabı görünce çok mutlu oldum.Hepinize çok teşekkür ederim.Bugün tercihler başlıyor.
İlk tercihime memleketim olan Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği yazacağım.Yönlendirmeleriniz için mesleki görüşleriniz için çok teşekkür ederim.Bundan sonra soracağım sorular mesleğe dair olur umarım.Tekrar çok teşekkür ederim.
 
benim de nazicane tavsiyem en azından geçmişe dönme şanşım olsaydı ,sanırım bunları yapardım,mühendislik okumak zordur hem öğrenci kalitesi inanılmaz düştü alınan puanlar girdiğiniz üniversitenin ya da tercih edeceğiniz üniversitenin not sistemine 1.öğretim 2 öğretim şehrin sağladığı olanakları sosyal yaşam kültürel farklılıklarınız üniversitenin size sağladığı olanaklar ve meslek açısından iyi bir araştırma yapın bir fizibilitesini çıkartın çevre mühendisliği kullanılmıs suların arıtılması ,içme suyu arıtılması katı atık yeni uygulanan teknolojıler neler ?bunun ilgili bir makale okuyun bakalım ılgınızı çekeçek mi?yoksa okurken bulanıp fenalık mı geçıreceksınız?örneğin ilginizi çekti ıyı bır unıye girdiniz her alanda kendınızı yetiştirmeniz her şeyden haberdar olmanız gerekiyor bunu öğrenciyken yapmalısınız,ilerde yüksek yaparım diye yds ales hazırlanın her sene girin çok sıkı hazırlanmasınız bile girin bilgi seviyeniz ne durumda bi bakın ,aynı şekilde kpss ye de kesinlikle bir autocad netcad kurslarına gidin üninin yaptığı kişisel gelişim semineri,fuarı katılmaya çalışın ve daha mezun olmadan sertifika biriktirmeye başlayın word excel dısında bilgisayar programları bilin ya kendı ımkanlarınızla ogrenın yada destek alarak,dil de ve ehlıyet sınavları ınanılmaz zorlastı dıye bılıyorum öğrenciyeken ehliyetinizi jhalledin sağlam bir cv ile çıkın piyasaya çıktıktan sonra çevre görevlisini bekleyeceksin inanılmaz saçma müh oluyorsun yaptıgınız iş görevlisi olarak nitelendiriliyor egıtımlerde yonetmelıkler okunuyor,fakat sımdı uzaktan egıtıme basladı sadece para verıp aldıgınız bir belge sonra malum iş güvenliği kursana gidersiniz her yer iş güvenliği kaynıyor verılen egıtımler ınanılmaz yetersız sınav zorlastırdılar ,ciddi hazırlanmanız gerekiyor arkadaşlarımda belirtiği gibi başlangiç maaşınız 1600 -2000 tl arsı seyredecek ve muhendıs oldugunuz halde saygınız sıfır,devlette ya çok uc noktada bır puanınz ya da sağlam bir torpınız olması gerekıyor kımsenın ne soyledıgı kulak asmayın butun bunları sız yasacaksınız ,ılkokulu mezunu komusunuz bıle asansorde karsılastıgınızd gelecegınız hakkında atıp tutacak ama benım mezun olduktan sonra kı ana fıkrım herkese soyledıgım tavsıyem bu ulkede saglık okuyun ben muhendısım statu algısına takılmayın benım jenerasyon bu algıya kurban oldu bende tabi yani yazdıklarım mühendis olacaksınız sağlam bir cv ye pıyasaya girmeniz ya da sağlık okumanız ,benım nazıcane tasıyem budur
 
Söylenecek çok şey var bu konu ile ilgili olarak ama 5 yıllık tecrübe sonrasında tasdik ettiğim tek bir şey var: Mesleğin yanlış noktasındayız. "Geleceğin mesleği" tanımı şu an yaşanırken bizim ilerleyen yıllarda bu yaşananları tekrar edeceğimiz bile şüpheli.
 
- Benim anlamadığım Harita teknikerliğini ve Çevre mÜhendisliğini yök nasıl eşdeğer görmüş
- Haritanın olayı farklı Çevrenin olayı farklı hadi myo dan kimya, çevre gibi bölümler yakın ama harita çok alakasız.


üniversite konusuna gelince İTU nun herhangi bir bölümü geliyorsa yazmanı tavsiye ederim. En azından sağlam bir ingilizcen olur.
tabi hazırlık kısımlarında ingilizceden zorlanmazsan.
 
Üst