• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Evsel atık suyun fosseptikte toplanması

sdagtekin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ocak 2012
Şehir
İstanbul
Firma
Vakıf
Merhaba Arkadaşlar,

evsel atık suyunu fosseptikte biriktirerek, ilgili su ve kanalizasyon kurumu ile atıksu arıtma tesisine gönderen ve atık su abonesi olan var mı? acaba,,

Büyükşehir belediyelerine bağlı yerlerde, evsel atık suyunu fosseptikte biriktiren işletmelerden atık su aboneliği isteniyormuş, bunun için yerinde inceleme yapılarak gerekli evraklar isteniliyormuş, daha sonrasında protokol (aylık değerlendirme raporlarında istenilen)yerine geçen bir yazı veriyorlarmış. bu işlemleri yapan arkadaşımız var mı acaba. Eskiden İlçe belediyeleri ilgilendiği için mevzuat hükümlerini tam olarak uygulamıyorlarmış, şimdi bazı yerler büyükşehir belediyesine geçtiği için bu izimler, atık su aboneliği, deşarj izni gibi işlemler yapılmak zorun da imiş,
Bilgisi olan var mı acaba aranızda,,
 
Fatih Bey,
Soruyorum size dediğiniz için üzerime alınarak cevap verdim. Sonuçta hepimiz mevzuatla ilgili sorunlarımızı, düşüncelerimizi paylaşarak, tartışarak çözüm bulmaya çalışıyoruz.
 
Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelikte hem sızdırmalı hem de sızdırmasız fosseptikle ilgili hükümler bulunmaktadır. Ancak Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğine göre (Madde 25, 6 bendi;(Ek:RG-13/2/2008-26786)Endüstriyel Atık sularını sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplayan ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine veren atıksu kaynakları, atıksu yönetimleriyle yaptıkları protokolü ve vidanjörle atıksu bertarafı sonucunda aldıkları belgeleri beş yıl süreyle saklamak ve denetimler sırasında görevlilere beyan etmesi, ve Madde 32 sondan bir önceki paragraf; Nüfusu 84 kişinin altında olan otel, motel, tatil köyü, tatil sitesi ve yazlık siteler ve sanayi tesislerinin evsel atık suları 19/3/1971 tarihli ve 13783 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak olan sızdırmaz nitelikteki fosseptikte toplanır ve vidanjör vasıtası ile atıksu altyapı tesislerine verilir.) endüstriyel ve evsel nitelikli atıksuyunu fosseptikte biriktiren ve Yönetmelik kapsamında olan her türlü işletme atıksuyunu sızdırmasız fosseptikte biriktirmekle ve alt yapı sistemine vidanjör vasıtasıyla taşımak/taşıtmak ilgili evrakları 5 yıl süre ile saklamak, talep edildiğinde yetkili mercie sunmakla yükümlüdür.


Burada SKY kapsamında evler ve köyler bulunmamaktadır. Ayrıca tebliğde yapılan atıf SKY yer alan sızdırmasız olma şartını yok saymamakta, Lağım Mecrası İnşaası Mümkün Olmayan Yerlerde Yapılacak Çukurlara Ait Yönetmelik hükümlerine uygun “sızdırmasız fosseptik” olmalı demektedir (tebliği yönetmelikten bağımsız düşünemeyiz. Yönetmelik ve tebliğ bir arada değerlendirildiğinde ise fosseptiği sızdırmasız olma şartı olduğu sonucu ortaya çıkar.)


Mevzuat hiyerarşisi bakımından da Yönetmelikte yer alan bir hükmün tebliğ ya da genelge ile değiştirilmesi hukuken mümkün değildir.


Ancak uygulamada (Bakanlık görüşü ile) özellikle yerleşim yerinden çok uzakta olan, çalışan sayısı az olan (maden ocakları gibi tesislerde) DSİ’den uygun görüş almak kaydı ile sızdırmalı fosseptik kullanılması hususunun İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesi ile ilgili bir Bakanlık görüşü bulunmaktadır.


Bakanlık maalesef gerekli düzenlemeyi ilgili Yönetmelikte yapmak yerine böyle bir görüş vermiş (sanırım). Bu uygulama hukuken doğru değildir, Bakanlık görüşünün teknik bir geçerliliği var ise bu durumu Yönetmelikte düzenlemesi gerekir. (Ancak şuan için bu konu bizi aşıyor, sorumlukta Bakanlıkta)


Bu nedenle sızdırmalı fosseptik kullanan tesisleriniz için mutlaka DSİ’den konu hakkında görüş alarak, konu hakkında İl Müdürlüğüne başvurulması gerekir. Bu nedenle doğabilecek idari yaptırımlarda (bu konuya iç tetkik raporunuzda değinmemiş, aylık faaliyet raporunuzda belirtmemiş ve doğal olarak da sızdırmasız fosseptik inşaa etmeyen tesisi İl Müdürlüğüne süresi içerisinde bildirmemiş iseniz,) uygulanan idari yaptırımın tesisin dava açması durumunda çevre görevlisine rücu etmesi içten bile değildir.


Tavsiyem bu konuya özen gösterilmesi…
 
Merhabalar,
fosseptik çekimlerinde eğer abone olunuyor ise ücretsiz çekim yapılıyormuş, bilgisi olan var mı arkadaşlar, maden ocağı su kanalizasyona nasıl abone olur ki,,
 
Merhaba arkadaşlar,
Tekirdağ'da Yenice Belediyesi atıksu arıtma tesisine vidanjör ile evsel atıksu gönderimi yapan ve daha önce sözleşme yapmış olan var mı? Belediyedeki yetkililer, Büyükşehir olunduğundan dolayı sözleşmenin kiminle yapılacağı belli değil dediler. Atıksuyu alabiliyorlar. Büyükşehir Belediyesi TESKİ'ye yönlendirdi ancak telefonu düşüremiyorum (02822635942)
Konuyla ilgili işlem yapan var mı?
 
@Merve Bayraktar

ben de başka ilçe belediyesinde aynı durum ile karşılaştım, vidanjör ile çekim yaptırıyorlar para karşılığında fakat, belge kısmında (protokol, yetki belgesi v.s) yetkili değiliz onu büyük şehir su kanalizasyon işleri ile görüşeceksiniz gibi bir cevap veriyorlar.
siz görüştüğünüzde büyük ihtimal abonelik vesaire isteyecekler ona uzun bir süreç , abonelik yaptırınca protokol gibi bir belge verebiliyoruz cevabı almıştım ben, bence başka numaralardan veya atık su arıtma tesisinden ulaşmaya çalışın eğer o numara açılmıyor ise
 
köylerin atıksuları ve fosseptiklerile ilgili, bir devlet kurumunda çalışıyorum..gerçekten de çalıştığım ilde oldukça eğimli ve dağınık arazi yapısı malesef projeli hat getirmeye her zaman uygun olmuyor...sızdırmasız fosseptik yap diyemiyorum her eve her araziye uygun yolda yok vidanjörün girebileceği..yönetmeliğin ne dediğini iyi biliyoruz ancak mevcut yönetmelikler genele göre yapıldığından iklim, arazi yapısı, sosyokültürel yapı vs..gözönünde bulundurulmadığından yetersiz kalmaktadır..oysa bölgelere ve hatta illere göre ayrı ayrı yönetmelikler çıkartılmalıdır bence...elim kolum bağlanıyor çok zaman bende tebliğe göre hareket ediyorum...
 
Merhaba, konu ile ilgili danışmak istediğim bi nokta olacak.

Tesisimizde evsel+endüstriyel amaçla kullandığımız atıksularımız için, çevre izni olan bi atıksu arıtma tesisimiz var. Tüm sular bu tesise gönderilerek arıtılmakta fakat, güvenlik bölümüne ait atıksu için arıtma tesisine bağlantı bulunmamakta. Dolayısı ile foseptik dolduğunda vidanjör çağırılarak burdaki atıksu çekilmekte ve arıtmaya götürülüp boşaltılmakta. yani yine atıksuyumuzu kendi tesisimizde, kendi arıtmamızda bertaraf etmiş oluyoruz.

Bu durum için ayrıca bir şey yapmam gerekir mi? vidanjör sözleşmesi, vidanjör faturasının saklanması veya herhangi başka birşey?
 
Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok diye biliyorum. Sonuçta yaptığınız şey tesise gidecek bir atıksuyu kanalla değille biraz daha masraf ederek vidanjör ile götürmeniz. Ayrıca vidanjör sözleşmesi elinizde bulunsun ama bununla ilgili bir bildirim zorunluluğunuzun olmaması lazım. Faturası da muhasebeyi ilgilendiriyor çünkü masraflara yazacaklar :)
 
Merhaba arkadaşlar;

Tesisimizde evsel atıksu oluşmakta ve vidanjör ile çekilmektedir. Bu atıksu için analiz yaptırma zorunluluğumuz var mı?
 
@Büşra Mülayim

Evsel atıksuyun zaten kendine has özellikleri vardır. bunun için ekstra bir analiz yapmanıza gerek yoktur. (Sadece evsel atıksu olduğu biliniyorsa)
 
@Onur Altun
Su kirliliği kontrolü yönetmeliğinde bahsediyor ama anladığım kadarıyla alıcı ortama veriliyorsa analiz isteniyor
 
@Büşra Mülayim

Eğer bir atıksuyu alıcı ortama deşarj etmiyor iseniz bunun için bazı standartlar ve yöntemler vardır. sizin dediğiniz gibi tesisinizde evsel nitelikli atıksu oluşuyor ve bu vidanjör ile çekilip en yakın atıksu arıtma tesisine gönderiliyor ise bunun için ekstra bir analiz yapmanıza gerek yoktur.
 
merhaba İstanbul Avrupa yakasında izinli vidanjör ile fosseptikten atık su çekerek arıtma tesisine göndermek istiyorum, bu konuda yardımcı olabilir misiniz? atık su artıma tesisinden alındı belgesi almam gerekiyor. bir firma ile görüştüm anlaşması arıtma tesisi tuzla da bizim tesisimiz Silivri de oradan oraya çok maliyetli ve mantıksız oluyor
 
evsel nitelikli sayın @celyagut .
benim anlamadığım Avrupa yakasında bir arıtma tesisine atık suyumuzu taşıyacak vidanjörü bulamadık, herkes heryere götüremiyor sanırım.
 
@shalic
0(532) 655 11 92 cevat Bey Çorlu' da bir arayın isterseniz. Belediyenin tesisine götürüyorlar. Fiyatı bilemiyorum.
 
Üst