• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçme suyunda sertlik

zuhall

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mart 2009
İçme suyu kalite standartlarında sertlik tanımı var mı arkadaşlar ? Ben 5 Fransız sertliği diye hatırlıyorum ama yanılıyor muyum? Şimdi TS 266 baktım göremedim. bu konuda tecrübekli bir arkadaş açıklama yaparsa sevinirim.
 
Sertlik izafi bir kavram olduğu için yani sertlik kavramı tad alma duyusuyla birebir ilgili olduğu için belirli bir ibare bulamamanız normaldir. Daha açık söylemek gerekirse, Erzurum, Afyon gibi jibsli yada karstik bölgelerde büyümüş birisi için oradaki sular normaldir. Karadeniz bölgesi gibi bol yağış alan ve karstik araziye sahip olmayan yerlerde büyümüş birisi için ise buradaki sular normaldir ve bu iki kişi aynı sulara sert yada yumuşak diyebilir.

Şimdi diyeceksiniz ki, sertliği oluşturan nicel kavramlar ( sayısal değerler ) belli peki hiç mi derecelendirme yapamıyoruz. İşte bu kargaşayı en aza indirgemek için belirli tablolar oluşturulmuş. Ufuk arkadaşımızda bir tablo vermiş, bazı kitaplarda konuıyla ilgili değişik tablolar var ama en yaygını yayımlanan tablodur.
 
@Özdemir Ufuk

Teşekkür ederim Ufuk Bey. Benim asıl öğrenmek istediğim mevzuatta herhangi bir sınır değer var mıdır sertlikle ilgili? İnsani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine göre yaptırdığımız analizlerde sertlik parametresi yok. Ben daha öncesinde olduğunu hatırlıyorum. Bunları şu yüzden soruyorum. Yeni bir tesis yaptıracağız içme suyu arıtma tesisi yani. Ham su karekteristiğini çıkartacağım sertliği bir parametre olarak alıp almamak konusunda tereddütlüyüm sadece. Çok yumuşak suyun içimi çok zevkli olmuyor biliyorum. Özellikle kış aylarında suyu oda sıcaklığında içince kaygan bir tat veriyor. Sertliği bu anlamda bir parametre olarak alsam herhangi bir sakınca doğurur mu diye merak ediyorum.
 
@zuhall

Arıtma tesisi tasarımı yapacaksanız mutlaka arıtılacak suyun sertlik değerini bilmenizi öneririm. Dediğiniz gibi diğer kirletici parametreler ile birlikte sertlik tayinini de yapmanız sizin için faydalı olur.
 
bildiğim kadarı ile İnsani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine 75-150
mg CaCO3/lt olması gerekir ki buda 7,5 -15 fransız sertliği demektir.
 
Arkadaşlar Merhaba,

Suyun Sertliği ile ilgili sınır değerler mevzuatta nerede geçiyor? ya da bununla ilgili bir standart var mı? paylaşabilir misiniz?
 
Suyun sertliği aynı zamanda konvansiyonel arıtmada koagülasyon mekanizması için oldukça önemli. Şayet tasarımda koagülant madde kullanılacaksa yumuşak suda koagülasyon yapmak çok zordur.
Tat ya da kullanımla alakalı olarak sınırlayıcı faktörleriniz varsa ona uygun proses seçebilirsiniz.
 
Arkadaslar suyun sertlihi olarak gosterilen 6-7 mg ekv/l kac mg CaCO3/l yapiyo acaba??????? Yada soyle diyeyim... 1 mg ekv/l=? kac mg CaCO3/l dir....??????

Birde suyun bulanikligi BTU mg / l olarak gosterilebilir mi??? Gosterilse bile cevirmeyi nasil yapariz acaba
 
@bayrampolat04
Merhaba,
Ekte yer alan dosyaları incelemenizi tavsiye ederim.
WHO tarafından açıklanmış bazı veriler mevcut.
Bulanıklık birimi olarak ise 1 litre suda 1 mg SiO2 kullanılıyor ve bu bir birim kabul ediliyor.
Makalelerde detay bulabilirsiniz.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • BULANIKLIK TAYİNİ.pdf
    131.2 KB · Görüntüleme: 37
  • SERTLİK TAYİNİ.pdf
    90.6 KB · Görüntüleme: 62
Üst