• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

İçme suyunda yağ-gres parametresine bakıyor musunuz?

yeşilçevre

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Mart 2018
Firma
dsi
merhaba, mevzuatta yağ-gres parametreler arasında yer almıyor. içmesuyu kuyularına yakın bir bölgede sulama kuyularında 1,2 mg/l yağ-gres tespit ettik. hatta bu kuyulardan birinden yaz aylarında köye içmesuyu verildiğini öğrendik. ölçülen bu yağ/gres miktarı ve yeraltısuyunda yağ/gres bulunması konusunda fikrinizi öğrenmek isterim arkadaşlar. içmesuyunda da yağ-gres tespit ettinizmi siz. limit nedir. teşekkür ediyorum...
 
Merhaba içme suların da yağ- gres bakılmıyor söz konusu kuyuda yağ - gres çıkmış ise sızıntı var diyebiliriz etrafta fabrika , kanalizasyon, mezbahane vb. gibi firma bulunması durumundan kaynaklanmış olabilir ..

İçme suları için; İNSANİ TÜKETİM AMAÇLI SULAR HAKKINDA YÖNETMELİĞİ inceleyebilirsin söz konusu ek-1 de bakarsan kimyasal , mikroiyolojik parametreler mevcut ..

ek de dosya mevcuttur detayları size yardımcı olacaktır ..
 

Ekli dosyalar

  • 7.5.7510 ek.doc
    256 KB · Görüntüleme: 10
içme suyunda yağ-gres için analiz yapılmıyor ama yağ-gres karıştığı anlaşıldığında tüm tesisi etkileyeceğinden ya alternatif hamsu kaynaklarına yönelinir buda birden fazla hamsu kaynağı varsa tabi veya hamsu kaynağı kesilir tesis bir süre kapatılır :) başka bir yolu yok varsa da bilgim yok :)
 
Yazdığınız değerin çok düşük olması ve söz konusu yer altı suyu olması sebebiyle şahsi fikrim numune alımı sırasında yapılan hata, yanlış veya temiz kap kullanılmaması, analiz sırasında oluşabilecek hatalar üzerinde durmanızı tavsiye ederim. Eğer ki bahsetmiş olduğunuz yeraltı suyu kaynakları yüzeye yakın değilse; yağ gres gibi yoğunluğu sudan hafif ve yüzeylerde absorbe olma özelliği olan maddelerin ulaşması pek de olası gözükmüyor. Numune alımını numune alma ve saklama esaslarına uyarak tekrarlayıp analizlerin yenilenmesi bence en doğrusu olacaktır.
 
içme suyu elde edilen veya elde edilmesi planlanan yüzeysel suların kalitesine dair yönetmelik kapsamında yağ-gres analizi yapılması gerekiyor. ancak eğer bir içme suyu kaynağı yeraltı suyu ise bu yönetmeliğe bakılmaz insani tüketim amaçlı sular hakkında yönetmeliğe bakılır. sizin bahsettiğiniz kuyudan alındığı için eğer sınır bir değer istenirse bu yönetmelik size yol gösterebilir. sonuçta yüzeysel bir su kaynağı açısından da aynı değerler istenecektir. sizin ölçtüğünüz değer 1,5 mg/l . bu mevzuatta 0,5 mg/l sınır değerden çok yüksek. bu yüzden ileri arıtma yaparak bu değeri düşürmeniz gerekecektir. ilgili sınır değer ileti ekinde. iyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • 20120629-9-1 (7).doc
    369 KB · Görüntüleme: 11
Üst