• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal arıtma tesisi koi̇ problemi

A

Anonim (fda3)

Merhabalar,
Endüstriyel atık su içeren kimyasal arıtma tesisi işletmesinde çalışıyorum.
Proses sıralaması;
Dengeleme tankları-koagülasyon tankı -nötralizasyon tankı -flokülasyon tankı-ön çöktürme-lamelli çöktürme-Son nötralizasyon-çamur yoğunlaştırma-filtre pres
Kimyasallar:
PAC
Kostik
Polielektrolit
HCl
GİRİŞ DEĞERLERİ;
AKM:208
Kimyasal Oksijen İhtiyacı: 620
Yağ ve Gres: 25
Toplam Kjeldahl Azotu : 10
Sülfat (SO4): 8.7
Toplam Fosfor: 22

ÇIKIŞ DEĞERLERİ:
AKM:168
Kimyasal Oksijen İhtiyacı: 912
Yağ ve Gres: 40
Toplam Kjeldahl Azotu : 12
Sülfat (SO4): 9.4
Toplam Fosfor:23

-Suyun karakterizasyonu sürekli değişebiliyor dozlamaları buna göre ayarlıyoruz.
- Ön çöktürmede zaman zaman flok kaçışı oluyor, ve yüzeye kümelenmiş halde flok çıkıyor suyun içinde bulunan yağ bunu etkiler mi?
- Poli dozajını ayarlıyorum fakat etkisini çöktürmelerde göremiyorum sebebi ne olabilir?
-Değerlerden görüldüğü üzere çıkış değerleri giriş değerlerinden daha yüksek, dozlamaların hepsi jar test yapılarak ayarlandı fakat sonuç bu şekilde sebebi ne olabilir ve nasıl düşürebiliriz?
Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
 
Analiz anlık numuneden yapıldıysa bu şekilde farklılıklar oluşabilir. Kompozit numune alma şansınız varsa o şekilde tekrar numune alıp analiz edilmesi gerekir. Muhtemel bazı zamanlarda su karakteri yüzme eğilimindedir. Bu şekilde mevcut polimer ile atıksuyun bir kısmı yüzüyor böylece flok kaçışı oluyordur. Polimer ile jar testi yapılırken flokların büyük ve çökme eğiliminde olup olmadığını kontrol edebilirsin. Atıksu çöktürmeye girmeden cam kavanoza numune alıp, flok büyüklüğüne bakılabilir. Yeteri düzeyde büyük değilse kavanoza biraz polimer ilave edip, karıştırdıktan sonra durumu gözlemeyebilirsiniz.
 
Evet anlık numune alındı. Ölçümler deşarj tablosuna uygun fakat çıkış değerlerinin girişten daha yüksek olması durumundan arıtmanın çalışmadığını ifade etmişler.
 
Olay tamamen flok kaçışı diğer türlü giriş suyundan koi olarak daha kirli bir su elde edemezsiniz..
 
Flokülasyon tankı poli dozajını kontrol altına aldığım halde çöktürmelerde flok kaçışı problemini yaşıyorum. Bu arıtmaya gelen suyun karakterizasyonuyla alakalı büyük ihtimalle tüm dozlar uygun çalışırken 2 saat sonra tekrar floklarda küçülme görüyorum. Çöktürmelerden çamur çekme süresini manuel ayarlıyorum ve sistem buna göre otomatik devreye giriyor. Çöktürme tank kapasiteleri 10m3 çamur yoğunlaştırma 5m3 bu yüzden rezerv bir alanım olmadığı için çamur çekemiyorum çöktürmelerde çamur oranı çok yükseliyor ve flok kaçışına bir çözüm bulamıyorum.
 
Üst