• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kimyasal madde deposu

Görkem G.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Ağustos 2012
kimyasal madde ve tehlikeli atık depolama alanı yanyana olabilir mi? bu konudaki düzenlemeler hangi yönetmelikte yer alıyor?
 
olmamalı tehlikeli atık alanı üretimden kimyasallardan uzak bir yerde 4 tarafı çevrili sızdırmaz beton zemin üzerinde, yangın söndürücü ve gerekli uyarı tabelalarının asılı olması lazım sızmaya karşıda yağmur oluğunun olması lazım sadece üretim ve kimyasal depodan da değil etrafında kıvılcım çıkartan veya ateşle ilgili herhangi bir çalışma olmaması lazım
 
@ceren123
ATIK YÖNETİMİ YÖNETMELİĞİ
Genel ilkeler
MADDE 5 – (1) Atık yönetimine ilişkin genel ilkeler şunlardır:
.............
l) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atık işleme tesislerinde yapılan faaliyetler hariç, atıklar fiziksel, kimyasal ve biyolojik ön işlemler haricinde kesinlikle doğrudan başka bir madde veya atıkla karıştırılamaz ve/veya seyreltilemez.
m) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların geçici depolanması 13 üncü madde hükümlerine göre gerçekleştirilir.
Geçici depolama
MADDE 13 – (1) Atıklar üretildikleri yerde türlerine göre belirlenmiş kriterlere uygun şekilde geçici depolanır.
(2) Özelliğine göre sınıflandırılarak geçici depolanan atığın üzerinde tehlikeli ya da tehlikesiz atık ibaresi, atık kodu, depolanan atık miktarı ve depolama tarihi bulunur.
(3) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıklar birbirleriyle reaksiyona girmeyecek şekilde geçici depolanır. Tıbbi atıklar hariç olmak üzere, tehlikeli atıklar geçici depolama alanında en fazla 6 ay, tehlikesiz atıklar ise en fazla 1 yıl süreyle geçici depolanır.
(4) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Atıkların geçici depolanması işlemi atığın üretildiği tesis/kuruluş sınırları içinde yapılır. Tıbbi atıklar ile ambalaj atıkları hariç olmak üzere, tesis/kuruluş sınırları içinde uygun yer bulunmadığının il müdürlüğü tarafından tespiti durumunda üreticiye ait il sınırları içerisinde il müdürlüğünden uygunluk alınmış olan bir alanda güvenli bir şekilde geçici depolama yapılabilir. Bu alan için miktara bakılmaksızın geçici depolama izni alınır. Geçici depolama alanına atıkların taşınmasında lisanslı araç şartı aranmaz. Tıbbi atıkların geçici depolanmasında 22/7/2005 tarihli ve 25883 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
(5) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Ayda bin kilogramdan daha az tehlikeli atık üreten atık üreticilerinin, tehlikeli atıklarını geçici olarak depoladığı/depolayacağı alanları/konteynerleri geçici depolama izninden muaftır. Ayda bin kilogram veya daha fazla tehlikeli atık üreten atık üreticileri tehlikeli atıklarını geçici depoladığı alanları/konteynerleri için il müdürlüğünden geçici depolama izni alır. Geçici depolama alanı/konteyneri için izin süresiz olarak verilir. Geçici depolama alanında değişiklik olması halinde geçici depolama izni yenilenir.
(6) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Belediye atığı biriktirme ekipmanları/konteynerleri ile ambalaj atığı, tehlikesiz atık ve tıbbi atık geçici depolama alanı/konteynerleri geçici depolama izninden muaftır.
(7) (Değişik:RG-23/3/2017-30016) Tehlikeli atık geçici depolama alanları/konteynerleri için miktara bakılmaksızın 16 ncı madde hükümlerine uygun olarak Tehlikeli Maddeler ve Tehlikeli Atık Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası yaptırılır.
(8) (Ek:RG-23/3/2017-30016) Geçici depolama alanlarına ilişkin esaslar Bakanlıkça belirlenir.

 
geçici depolama alanında tehlikeli ve tehlikesiz atıklar ayrı olarak depolanır denilmekte.O zaman tehlikeli ve tehlikesiz atıkların bir arada depolanmasında sakınca olmadığına göre kimyasallarda birlikte depolanamaz mı?
 
@dilekkaya

Yönetmelik hükümlerinden hem kimyasalların hem de atık maddelerin reaksiyona girmeyecek şekilde önlemler alınarak depolanmasında bir sakınca yoktur'' şeklinde çıkarımım var ama bende bu konuda merak sahibiyim.
 
ekteki tabloda birlikte depolama şeması var. gerekli önlemleri aldıktan sonra bir sorun çıkmaz.
çalışma bakanlığı ekteki tabloya göre risk konusunda baz alır
çevre bakanlığı ise atık alanı şekline ölçüsüne yağmur suyu kanalına bakar

ben sorun çıkacağını düşünmüyorum
 

Ekli dosyalar

  • ISG_kimyasal-depolama_tablo_2.png
    ISG_kimyasal-depolama_tablo_2.png
    42.4 KB · Görüntüleme: 55
@Kenan Atalar Tabloyu bu haliyle kullanmamanızı önerim, yeni sdsler etiketlerine uygun olmadığından ilgili kişiyi yanıltır.
İsgümün yayınladığı çalışmalar var kimyasalları güvenli depolama rehberi , ondan faydalanabilirsiniz.
 
@tugceo
Size Katılıyorum. Ben birlikte depolama kurallarına uygun şekilde depolanmasında sakınca olmadığına dikkat çekmek istedim. tabloyu isgüm deki tabloda olabilir.
bilgi için teşekkürler
 
Atıkların üretimden uzak bir yerde depolanması ile ilgili yönetmelikte bir madde bulunmuyor ancak il müdürlüğünden gelen teknik personel bunu talep edebiliyor. (Bunu gerekçe göstererek atık alanına geçici depolama izni vermiyorlar. Atık alanının sızdırmazlığı sağlanmış kodlarına göre ayrı ayrı alanlar oluşturulmuş olsa bile..)
 
Üst