• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Kütle denge sistemi

A

Anonim (71aa)

Kolay gelsin herkese, ben yeni açılan bir toplama ayırma tesisinde çalışan yeni bir çevre mühendisiyim. Yönetmelikleri ve burada paylaşılanları okuyarak işle ilgili bir çok bilgiye sahip oldum, çok teşekkürler herkese. Ancak şöyle ki kütle denge sistemini nasıl kullanacağım bilmiyorum daha doğrusu yanlış bir şey yaparsam diye korkuyorum. Kütle denge sistemini ayrıntılı olarak anlatan bir paylaşım var mı acaba?
 
Anonim (71aa)Merhaba Üstad,

Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun. Şunu hatırlatarak başlayalım; tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi kaldırıldı ve belgenin geçerlilik süresi sona ermeden önce bu işe devam etmek isteyen firmalar lisans almaları gerekir. Lisans işlemleri için "Atık Ön İşlem ve Geri Kazanım Tesislerinin Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliği" inceleyebilirsiniz.

Kütle denge sisteminin amacı; Belge/lisans kapsamında bulunan atık kodlarını atık üreticisinden alarak geri kazanım tesislerine verildiği zaman atık kodlarının takip edilmesi açısından bildirimlerinin yapılması gerekir. Sistemde gelen tehlikesiz atıklar, proses işlemleri, gönderilen tehlikesiz atıklar olmak üzere sekmeler bulunmaktadır.

Atık üreticisinden almış olduğunuz atıkları "gelen tehlikesiz atıklar" sekmesinden bildirim yapacaksınız.

Geri kazanım tesislerine göndermiş olduğunuz tehlikesiz atıkları ise "gönderilen tehlikesiz atıklar" sekmesinden bildirim yapacaksınız.

Fire ve stok gibi miktarların hesaplanabilmesi için "proses işlemleri" sekmesinden bildirimlerin yapılması gerekir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar ise aşağıda yer almaktadır;

1- Gelen tehlikesiz atık, çıkan tehlikesiz atığa eşit veya büyük olabilir.

2- Stok olmaksızın çıkan tehlikesiz atık gelen tehlikesiz atıktan fazla olamaz.

3- Geçmişe dönük olarak kütle denge sistemlerinin 29.07.2022 tarihine kadar yapılması gerekiyordu. Bu tarihe kadar yapılmayan beyan varsa bir an önce tamamlayın. Bu tarihten sonra geçmişe dönük olarak yapılacak beyanlarda idari yaptırım uygulanabilir.

4- Kütle denge bildirimlerinin ait olduğu aydan sonraki 60 takvim günü içerisinde sistem üzerinden tamamlanıp onaylanması gerekir.

Kütle denge sistemi ile ilgili çalışma ve incelemeniz gereken belgelerin linkleri aşağıda yer almaktadır. Yine takıldığınız nokta olursa sorabilirsiniz. Şimdilik bu kadar. :)

Kütle denge sistemi bildirimi ile ilgili çalışma:

Tehlikesiz Atıklar İçin Kütle Denge Sistemi

Kütle denge sistemi bildirimleri genelgesi:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Olgaç SürmelihindiÇok teşekkür ederim, şu an yeni alınan bir geçici faaliyet belgez var. Ve biz çoğunlukla sokak toplayıcılarındam atık alıyoruz. Ben bunlara gider pusulası yazıyorum. Sıfır atık belgesi olan yerlerden de alıyoruz ayrıca. Gelen tehlikesiz atık kısmına kayıtlarını nasıl yapacağım peki? Girişlerini yaparken 'alınan tesis' yazıyor mesela
 
Önceki cevapları görüntüle…
Anonim (4f08)Bakanlık sokak toplayıcıları ile ilgili yeni bir düzenleme getirdi. Sokak toplayıcıları Belediyelere başvuru yaparak kayıt olacaklar ve toplamış oldukları atıkları istediği lisanslı firmaya verebilecekler. Getirmiş oldukları atıklara istinaden makbuz/belge düzenlenerek kütle denge sistemine kayıt edilir. Kütle denge sisteminde firma/kişi bilgisi çıkmaz ise açıklama kısmına gerekli bilgileri yazabilirsiniz.

Atık toplayıcıları ile ilgili genelge linki yer almaktadır:

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Üst