• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Membran tasarim (kağit endüstrisi) yüksek lisans ödevi

Murat Kubilay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Mayıs 2011
Firma
KUBİLAY ARITMA
Merhabalar;
Yüksek lisans ödevim için membran tasarımı (kağıt endüstrisi) yapmam gerekiyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Daha çok hangi değerler neye göre seçilir üzerinde durmam gerekiyor. Ticari anlamda değil de ödev anlamında bilgilere ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
 
@glcndgn öncelikle teşekkür ederim.
Şöyle anlatayım. Yüksek lisans danışman hocama elimdeki ticari çalışmaları derleyerek 1200 m3/gün kağıt endüstrisi membran tasarımı ile gittim. Uygun olmadığını, işin en başına dönmemi, en basitten gitmemi, hangi değeri neye göre seçtiğimi, hangi membran çeşidinin kullanılması gerektiğini ve sebebini gibi isteklerde bulundu teorisini bilmeden pratiğine geçtiğimi söyleyerek beni ders den 2 dönemdir bırakıyor. Bu dönem son dönemim ve dersi vererek şubatta yüksek lisansı bitirmek istiyorum. Böyle karışık ve zor bir durum...
 
Şimdi çözüme gitmiş olsaydım kendime sorardım benim şahsi fikrimdir.
Elimde 1200 m3 /gün kağıt atıksuyu var .Öncelikle içerisindeki kirlilik parametrelerini çıkarırdım.Mevcut ise elinizde.Ardından arıtım yöntemlerini tek tek irdeler hangi kirliliğin hangi arıtmaya daha uygun olduğunu tespit ederdim. Membran sistemlerde hangi endüstri olursa olsun ön arıtma yapmadan direk membrana veremiyoruz. Ön arıtma +membran sistem bunu kanıtlamanızı istiyordur sizden .
ayrıca 2 dönemdir bırakması da ilginç hocanızın membran sistemler üzerine bir çalışmasının olabilme ihtimali geliyor akıllara .
 
Bahsettiğiniz tüm bilgiler var lakin daha çok dediğim gibi teorik bilgiler istediği için sıkıntı yaşıyorum. Benim elimde hazır tasarımlar var. Oradaki tasarımların yanlışlığını vurgulayarak hangi değer neden alındı neden bu tip membran seçildi dediği için sıkıntı yaşıyorum. Yardımcı olabilirseniz sevinirim. Teşekkür ederim
 
o zaman seçilen membran hakkında bilgi lazım size .Siz bununle birlikte gitti iseniz daha ne istiyor anlamadım ki elinizdeki tasarımdan sakıncası yoksa bana gönderebilir misiniz ?
 
Seçilen membranın neye göre seçildiği de dahil doğru lakin genelde ham hesap istiyor. Tahminimce kendisi yabancı bir kaynakta buldu aynısı mı diye karşılaştıracak lakin takdir edersiniz ki teori ile ticari çok zaman uymuyor. Kendisi önce teorisini öğrenmem gerektiğini benim ticariyi öğrenerek kuralına uygun gitmediğimi vurgulamıştı. Sıkıntı burada ve ben onu aşamıyorum 2 dönemdir...Tasarım yanımda değil uygun bir zaman size gönderirim. Sizin yada elinde teorik kaynak olan arkadaşların paylaşmasını rica ediyorum. Teşekkür ederim.
 
Merhaba;
Uzun Yıllar Kağıt Atık Suları Üzerinde Çalıştım, Revizyon İşletme Vs. Belge Konuları ve Teorik Olarak( çizim Tasarım vs.) Çok yardımcı olamasamda Arıtmadaki Bütün Prosesler ekipmalar Vs Detalı bir şekilde Pratik bilgiyi Verebilirim(Nelere Göre Nasıl Seçimler Yapılmalıdır). Bir Kaç Çizim ve Tasarımda Paylaşabilirim... Not: Kağıt Endüstrisinde Sabit Kaynak Bulman Neredeyse İmkansız Üretim Proseslerinde Aynı kağıdı Bile Üretseler Çok Büyük Farklılıklar olduğundan Arıtma Yöntemleride Çok değişkendir.Burada Detaylı yazmak isterim ama Çok kapsamlı Bir Konudur. Ancak Kombine olarak Bir Tesisi Ekipman Bilgisine Sahip oldukta Sonra Teorik Bilgileri Toplayarak Tasarlaya bilir ve Sorunuda Ortadan Kaldırabilirsiniz. Anladığım Kadarıyla Sizden İstenende Bu. Detaylı görüşmek isterseniz Yardımcı olabilirim.

Kolay Gelsin...
 
@Murat Kubilay Öncelikle çoook kolay gelsin :) Seminer çalışmamda MBR sistemlerin sektörel uygulamaları üzerine çalışmıştım, ekteki gibi bir çalışma yapmıştım.

Ayrıca aşağıdaki kaynaklardan yararlanmıştım; Ben şimdi girip makaleyi bulamıyorum ama sen Science Direct'ten öğrenci girişi yaparak kolayca bulabilirsin:
Simstich B, Beimfohr C, Horn H (2012). Lab scale experiments using a submerged MBR under thermophilic aerobic conditions for the treatment of paper mill deinking wastewater. Bioresource Technology, 122 : 11–16.

Kolay gelsin tekrar, hocama da selamlar :)
 

Ekli dosyalar

  • 9.KAĞIT SEKTÖRÜNDE MBR UYGULAMALARI.docx
    121.6 KB · Görüntüleme: 62
@SenayKS teşekkür ederim :)
Şekil 1A da görüldüğü gibi şimdiden stres başladı. Siz bitirdiniz benimkisi de inşallah bu şubat bitecek ama 2 dönemdir ilgili Hocamız beni membran dersinden bırakıyor. İnşallah uzamadan bitiririm. Karşı masanızdaki şahs-ı muhteremede benden selamlar... İyi Çalışmalar
 
Üst