• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Sıfır atık projesi

Şeref Sayın

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2014
Firma
İpekyolu Belediyesi / VAN
Sitede olmayan bir konu açtık. Sıfır atık projesiyle ilgili çalışma yürüten arkadaşlar var mı?
 
Oran az değil mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk,
yurt içinde yılda 3-4 milyar cam şişenin piyasaya sürüldüğüne dikkati çekerek, "2017'de 540 milyon, 2018'in ilk çeyreğinde ise 105 milyon adet cam şişe geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırıldı." ifadelerini kullandı.


Yılın ilk çeyreğinde geri dönüştürülen cam ambalaj atıklarıyla 675 bin kiloya eşdeğer sera gazı salınımının önlendiğini söyleyen Öztürk, "33 bin 750 metreküp depolama alanı korunmuş, 950 kilowatt saat enerji tasarrufu sağlanmış ve 27 bin ton orijinal malzemenin kullanımı önlenmiştir. Bir cam şişenin geri dönüştürülmesi ile tasarruf edilen enerji miktarı, 13,5 vatlık LED lamba ile 30 saat aydınlatmadır." diye konuştu.

Atık camdan 25 bin konutun bir aylık elektrik giderine denk tasarruf

Cam atıkların ayrı toplanıp geri dönüştürülmesinin çevreye olan katkısını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:


"Son 15 ayda cam atıkların geri kazanımıyla yıllık yaklaşık 2 bin aracın neden olabileceği 4 bin 125 tona eşdeğer sera gazı salınımı önlenmiş, standart bir futbol sahası kadar 206 bin 250 metreküp depolama alanı korunmuş, 25 bin konutun bir aylık elektrik giderine denk 5 bin 750 kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanmış ve 165 bin ton ham maddenin kullanımı önlenerek doğal çevre hayatı korunmuştur."


Öztürk, atıkların ayrı toplanmasının yerel yönetimlere araç, yakıt ve personel giderlerinin önlenmesi gibi çok yönlü katkı sağladığını ve yeni bir istihdam alanı oluşturduğunu da kaydetti.

@serhanmaden

Şu an, Öncelikle kamu kurumlarında uygulanan proje yeterli mi, Yoksa acilen mahalle bazında uygulamalara mı geçilmeli?

kamu kurumlarının ambalaj türü atıklarının şehir toplamına oranı kaçtır? yüksek midir?
 
Arkadaşlar merhabalar. Sıfır Atık Projesi kapsamında elinde döküman olan varsa bana yardımcı olabilir mi?
 
@krumeysa
Bulunduğunuz bölgenin tamamı bu proje hakkında bilgilendirilmeli,
Proje kapsamında yapılması gerekeni herkesin yapması gerekli,
Atıklar gerektiği şekilde kaynağında ayrı konteynerlere atılması sağlanmalı,
Bunlar ve dahası yapıldıktan sonra, atıkların toplanma günleri veya 3-4 farklı araç (nüfus ve çıkan atık bu ekonomiyi karşılıyorsa araç sayısı arttırılır) piyasada kaynağında ayrı bir şekilde atılmış olan atıkları toplar.

Bunlar yapılana dek; önceden, şuan ve sonrasında da tek araç hepsini alıp tesise getirir, tekrar ayrışma işlemi uygulanır.
 
@krumeysa
farklı renkte poşetler alarak çözdük biz, renkli kutuların içine aynı renkte poşet takılarak basit bi çözüm bulduk.
 
Bence sıfır atık falan hikaye rant şahane, japonya daki gibi atık yönetim sistemine dönmemiz lazım o da bilgiyle değil malesef kültürle oluyor. Her ev sahibi kendi evinin önünü temizliyor kimse gocunmuyor. Öğrencilere alfabeyi öğretmeden temizlik ve geri dönüşüm öğretiliyor.

Türkiye de bir işin başarıya ulaşması için parasal değerinin olması lazım geri dönüşüm işinin bu kadar tutması alt tabakanın bu işi desteklemesi olarak görülebilir. Malesef sonunda da bu iş ranta dönüşüyor türk beyniyle. kağıt-kartonları kim alacak, hurdaları kim alacak, v.s

artık atıklarımı ayırmadan atıyorum yani % 100 atık çünkü her ayırdığım atıktan birileri rant elde ediyor. Belediyeler kendi istedikleri adamlarla çalışıp rant kapısı açıyorlar. fakir fukara bunların tesislerinde çalışıp iş güvenliği tedbiri almadan çalışan işçiler adını bile telafuz edemediği hastalıklara kapılabiliyorlar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelişigüzel lisanslama yapıyor, teknik imkanlar tamamsa ver lisansı gitsin. Burada da parası olan torpili olan parasına para katıyor. Belediyelerin rant kapısı olmuş anlaşırsak bu kadar bağış yap şu araçları al şu kadar para ver falan her geçen gün batıyorlar.

sıfır atık % 100 rant
 
@Aydın Demirel

Çöp olarak inert atıkları kast etmişler. Organik atıklar, ambalaj atıkları çöp değildir; değerlendirilmedir anlamında yazılmış bir slogan.

@Didem Akman

Dokümanlar ektedir.

@hepaistos

Bu işin öncelikli amacı rant sağlamaktır. Geri kazanılmış ham madde kullanımını arttırarak, atıklardan rant sağlanarak; ülke ekonomisine katkıda bulunulacak. Önemli nokta ihalelerin tarafsız yapılarak, elde edilecek rantın maksimize edilmesidir.

İSG tedbirinin olup olmaması tamamen konudan bağımsız bir konu, o konuda denetim mekanizmalarının çalışmasına kalıyor iş. Mesela bir çok işletmede kaçak çalışan bir sürü insan var. Öğrenciler cafelerde garsonluk vs yapıyor, çoğu sigortasız. Dediğim gibi bu farklı bir konu; denetim önemli.

Japonya ve Almanya bu işlerde zirve noktada. Onları örnek alabiliriz ancak o seviyeye gelmek oldukça zor bir konu. Eğitim önemli olsa da, işin özü cezaya dayanıyor. Bir sistem kurulup denetimi sağlanacak ve kurala uymayan herkese devletin denetim mekanizmaları tarafından ceza kesilecek. Herkes derken tüm halkı kast ediyorum. Tabi ceza kesilebilmesi ve buna bağlı olarak sistemin düzgün işleyebilmesi için denetimin çok sıkı yapılması gerekecek. Millet de ceza yememek için mecburen çöplerini ayıracak. İnsanlar ürettiği çöp miktarı kadar para ödeyecek, daha az para ödemek için ise daha çok ambalaj atığını ayıracaklar. Eğitim de bunların yanında devam eden bir süreç olacak. Bu kadar basit.
 

Ekli dosyalar

  • Sıfır Atık Kitapçığı 2017.pdf
    3.4 MB · Görüntüleme: 81
  • s-f-rat-ksunum2018-20180410095503.ppt
    25.2 MB · Görüntüleme: 103
  • sifir_atik_uygulama_rehberi.pdf
    16 MB · Görüntüleme: 90
merhaba,

fabrika içinde atıkların ayrıştırılmasında ciddi sorun yaşıyoruz. Atık türlerine göre atım gerçekleşmiyor. Bununn için yüzlerce eğitim verdik ancak hala sorun devam etmekte. Fİkri olan paylaşabilir mi? Bir de işletmemiz çok büyük olduğundan, toplanması da sorun oluyor. her atık türü için nasıl bir toplama sistemi geliştirilebilir? Yardımcı olur musunuz?
 
@hanvey1105
Cinslerine göre kap koymuşsunuzdur mutlaka. Eğitime devam edin. Belli bir süre hemen erişebilecekleri atık kaplarını kaldırın. Sadece cinslerine göre ayrılmış toplama kapları kalsın. Biraz sabredin.
 
İyi akşamlar arkadaşlar, önümüzdeki hafta sıfır atık ile alakalı farkındalık eğitimine katılacağım eğitimi başka bir arkadaş verecek ama ben sıfır atık projesinin önemini vurgulamak için istatistik verileri bulmak istiyorum bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? (Bknz. Türkiye'de günde 4 milyar ekmek üretilirken sadece sayılabilir oranda 11 milyon ekmek israf edilmektedir.)
 
Merhaba, Sıfır Atık Yönetmeliği mevcut da taslak halinde bulunmaktadır. (Bkz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
) Taslağı inceledikten sonra kafamda beliren yeni bir iş sektörü olabilecek Danışmanlık fikri, internet de biraz araştırmalarım sonucu haklı olduğumu düşündürmeye başladı. Yani taslakta bu işi yapılabilmesi için gerekli kriterler diye bir şey bulamadım. Sistemin ilgili yerlere kurulumu ve bakanlıktaki yazışmalar çoğu insanımıza anlaşılması zor gelebilir ve yetkilendirdikleri kişiye yaptırma ihtiyacı duyabilirler. Tabi burada maddi olarak beklenti içine girebiliriz doğal olarak. Bu durumda Yönetmelik çıktıktan sonra ilk etap da zorunlu olan ;

2019-Grup A -Terminaller (havalimanı, liman, marina, otogar, tren garı) - Alışveriş Merkezleri - Organize Sanayi Bölgeleri - 1000 ve üzerinde çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları - 100’den fazla öğrencisi eğitim kurumları kurumları (okullar, üniversiteler, yurtlar) - 100’den fazla çalışanı olan işyerleri, sanayi kuruluşları - 4 ve 5 yıldızlı oteller - 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşları

2020-Grup B - 500 ile 1000 arası çalışanı olan kamu kurum ve kuruluşları, - 100 ve daha az öğrencisi olan eğitim kurumları (okullar, üniversiteler, yurtlar) - 100 ve daha az çalışanı olan işyerleri, sanayi kuruluşları - Hızlı yemek (Fast-Food) işletmeleri -Turizm işletme belgesine sahip yerler (restoranlar dahil)

Kurum ve kuruluşların yönetmeliğin getirdiği zorunlulukla dışarıdan hizmet alabilme durumları sizce nedir?
 
Belirttiğiniz taslaktan sonra revize bir taslak yayınlanmıştı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ulaşabilirsiniz.

En günceli bu diye biliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • Revize Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı.docx
    378.3 KB · Görüntüleme: 29
teşekkür ederim bunu görmemiştim. Biraz inceledikten sonra ;

y) Sıfır atık müşaviri: Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun olarak, kurum, kuruluş veya işletmenin tüm atık yönetimi faaliyetleri ile üretimin/faaliyetin iyileştirilerek atıkların önlenmesi ve azaltımı işlemlerini atık üreticisi adına gerçekleştiren ve bu amaçla bünyesinde ar-ge çalışmaları yapan ve esasları Bakanlıkça belirlenen tüzel kişiyi,

gözüme çarptı.

Daha önceki söylediklerimi destekler nitelikte sanki. Burada hedefim havalımanları termınaller değil tabiki. Daha çok iş bağlama potansiyeli gördüğüm;

İş merkezi ve Ticari Plazalar
100 ve üzeri ofis/büro kapasiteli
ÇED Yönetmeliği’nin Ek-1 Listesindeki Sanayi Tesisleri
Eğitim Kurumları ve Yurtlar

250 ve fazla öğrencisi bulunanlar
Turizm İşletmeleri
100 oda ve üstü konaklama kapasiteli
Akaryakıt istasyonları
50 m3 ve üzeri akaryakıt tank kapasitesine sahip olanlar

Bu kuruluşlarda Sıfır Atık Sistemi'ne geçiş yapılablimesi için son tarih 2020 gözüküyor. Bu doğrultuda yönetmelik yayınlandığından sonraki aşamada SIFIR ATIK MÜŞAVİRİ olarak danışmanlık hizmeti verebilirmiyiz???
 
Merhabalar, bahsedilen sorun bizde de var atık kovalarına gelişigüzel atılıyor eğitim verip destekledik fakat henüz bir sonuc alamadık. Benim sormak istediğim fabrika içerisinde ayrıştırma kutularının renkleri önemli midir, üzerine ibareyle belirtmiş olmamız yeterli mi..
 
Üst