• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yeni makina eklenmesi durumunda yapılması gerekenler

Merve Ö.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağustos 2015
Firma
yok
Merhaba,
Bir firmamız boya üretimi işlemi yapmaktadır. (Duvar boyaları, vs.)
Bu firmamız şuanda yeni bir makina ekleyip su bazlı vernik üretimine başlayacağını söyledi. Makinanın üretim kapasitesi 50 ton/ay.
Bu gibi makina eklenmesi durumunda ve yeni bir üretim olması durumunda yapılması gerekenler çevresel açıdan nelerdir acaba?
 
Kapasite artışı ile ilgili il çevreyle görüşebilirsiniz.Kapasite raporu için artış talep etmeniz gerekiyor il çevreye.ÇED görüşünü tekrardan yenilemeniz gerekebilir.1/3 oranından fazla artış söz konusu olduğunda lisansınızıda yenilemeniz gerekiyor.
 
@oknt İşletmenin ÇED görüşü var. Zaten yıllardır çalışıyor. Şimdi ise yeni bir makina ekleniyor ve su bazlı vernik üretimine başlayacağı söyleniyor.
 
@sagapoo
@sagapoo Sanırım ÇED Kapsam Dışı görüşü var. Makine tesise henüz gelmedi. Proje Özeti ile ÇED Görüşünün yenilenmesi için başvurun. Firmanın mevcut durumda Çevre İzni var ise ve yeni makinenin eklenmesi ile @ttugce Hanımında söylediği gibi işletmenin toplam üretim kapasitesi en az 1/3 oranında artacak ise Çevre İzni Yenileme Başvurusu yapmalısınız.
 
@oknt çok teşekkürler. Peki bu durumda kapasite raporuna bu makinanın da eklenmesi gerekiyor öyle değil mi?

@sagapoo Makina kapasite raporuna eklendikten sonra mı bu işlemleri yapmalıyım? çevre izni vs
 
üretim konunuz farklı olacaksa lazım Çed yönetmeliğini incemelenizi tavsiye ederim
 
@sagapoo

@sagapoo Rica ederim kardeşim :) ÇED konusu çok önemli. Eğer işletmeye alınması düşünülen makine veya yapılan proses ÇED Yönetmeliğine tabi ise, ÇED Görüşü alınmadan işletmeye alınması halinde makine teçhizat bedelinin %2 si oranında cezai bedel uygulanıyor. Bu yüzden makine gelmeden ÇED konusunda yeterlilik almış bir firmaya danış. Makine kapasite raporuna eklenmeden bu işlemleri yapmalısın. Belki de proses kapsam dışı ama yine de önlemini al.
 
@oknt Tamam kesinlikle ilgileniyorum o halde konu ile. Peki çevre izni yenileme işlemini eğer artış 1/3 ü geçiyorsa bunu da mı proje aşamasında yapmalıyım?
 
@sagapoo
@sagapoo Makine kapasite raporuna eklendikten sonra kapasite raporunda yıllık üretim miktarına bakarsın. Eğer Çevre İzni alınan kapasite raporundaki üretime göre en az 1/3 oranında artış var ise Çevre İzni Yenileme başvurusu yapmalısın. Tabi Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği diğer maddelerine tabi olma durumu da var. Ama öncelikle ÇED Görüşünü al, planlanan faaliyet olarak. Sonrası adım adım işlemleri uygularsın.
 
@oknt merhaba
@oknt

yukarda bahsettiğiniz kapasite raporundaki yıllık değere bakarken, eğer vardiya varsa, raporda yazan yıllık değer*3 vardiya şeklinde mi bakmak lazım. çünkü 1/3 oranında artma veya azaltmayı belirlemek için bu önemli.

diyelim ki üretim 1000 ton/yıl yazıyor kapasite raporunda. rapor 300 gün üzerinden yazıldığı için üretim 1000 ton/yıl fakat vardiya var ve sayısı 3 , bizim yıllık üretimimiz aslında 3000 ton/yıl oluyor ve eğer kapasite artışına gidilecekse 1/3 oranında artış olup olmadığı 3000/ton/yıl a göre hesaplanmalı mı?
 
@sdagtekin
@sdagtekin firmaların çoğu vardiyalı çalışıyor. Ancak kapasite raporları rutin olarak 300 gün 8 saat 1 vardiya olarak hesaplanıyor. Bu yüzden üretim kapasitesi ne görünüyorsa onun üzerinden hesaplama yapıyorum. Hiç x2 veya x3 yapıp hesapladığım olmadı. En başta kapasite raporunda düzenleme yapılması gerekiyor o halde. Sizin kapasitenizi gösteren resmi belge Kapasite Raporudur. İl Çevreye sormanız daha iyi olur. Ama dediğim gibi vardiyalı çalışan firmada olsa hesaplama hep aynı yapılıyor. Zaten kapasite raporlarını hazırlayanlar 4 işlemi bile yeri geliyor hatalı yazıyor. O yüzden inceleyip onaylamakta fayda var.
 
çok teşekkürler, bir kaç kişi vardiya sayısı ile çarpılması gerektiğini savunuyor, net durumu bende çözemedim, ama kapasite artışında önemli olacak bir husus bu. çok teşekkürler cevabınız için
 
Üst