Çed yenilemesi, kapasite artışı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (ccac)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhaba,

ÇED yazımız hakkında aklıma takılan bir problemi sormak istiyorum. ÇED kapsam dışı yazımız mevcut. Ancak çok eski 2013 tarihli. Benden öncekiler kapasite artışı değerlendirmesi yapmamış gibi duruyor. Kapasite artışı varsa bunu nasul anlayacağım? Yani çed'i yenilemem gerektiğine kesin nerden emin olacağım? Örneğin kapasite raporunda nereye bakacağım tablo 2'ye mi? Eğer tablo 2'ye göre artış varsa ve çed yenilemesi olacaksa nereye başvuracağım tesisin kendi bünyesindeki çevre mühendisi bunu yapabiliyor mu yoksa danışmanlık firmasına mı yaptırmak gerekiyor? ilk yapılması gereken işlem ne olur bu durumda?

Üyeler Görebilir
Anonim (ccac)Merhaba üstad,

ÇED için yönetmelik ile kapasite raporunu karşılaştırmak gerekir. Örnek vermek gerekirse; hazır beton tesisi olan firmanın üretim kapasitesi 80 m3/saat. Bu tür durumda firmanın ÇED muafiyet yazısı alması gerekir. Daha sonra firma üretim kapasitesini 80 m3/saatten 120 m3/saate çıkardı. Bundan dolayı Bakanlıktan yetki almış bir firma proje tanıtım dosyası hazırlanması gerekir. Muafiyet yazılarını firma bünyesinde yer alan Çevre Mühendisi dilekçe ile başvuru yapabilir. Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde yer alan kapasite artışlarındaki 1/3 kuralı ÇED Yönetmeliğinde yer almamaktadır. Naçizane tavsiyem; ÇED Yönetmeliği ile Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğini okumanız. Ayrıca mutlaka bağlı bulunduğunuz il çevre müdürlüğüne ÇED ile ilgili görüş sorabilirsiniz.​