Çevre i̇zin i̇şlemleri

Üyeler Görebilir
Merhaba, Resmi Gazetede yayımlanan Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 6. maddesinde, aynı tebliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının f bendinde yer alan 'çevre görevlisi' ibaresi 'çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre mühendisi/yetkilendirilmiş kişi' şeklinde değiştirilmiştir.
Buna istinaden tesiste çalışan çevre görevlisi çevre izin işlemlerini yürütemeyecek mi, çevre danışmanlık firmasından çevre izin işlemleri için hizmet alımı mı yapılması gerekiyor. Bilgisi olan varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

Üyeler Görebilir
Simge ALTINTAŞ
Yetkilendirilmiş kişiden kasıt oradaki Çevre Mühendisi veya 2020/2021'de son kez yapılan sınavla görev alabilme hakkı olan meslek dışı kişilerdir. Bakanlıkta da tanımda yazar. Eski Tebliğ hükmünde tesis sorumlusu çevre görevlisi ile birlikte süreci takip eder yazılıydı bunu sizin üstte belirttiğiniz şekilde değiştirdiler.

Çevre Danışmanlık Firmalarında tabiri sizin de dediğiniz gibi danışmanlık almayı bence gerektirir gerektirmeseydi direkt Çevre Mühendisi yazardı lakin eğer tesisinizde ikinci bir Çevre Mühendisi/Yetkili Kişi olup tesiste Çevre Hizmet Yeterlilik Belgesi sahibi olup yetkilendirildiyse bu kişinin durumu için görüş almak daha doğru olacaktır. Ben böyle yapardım. Tesiste Tesis Sorumlusu kişi hele tesis A ve B sınıfıysa aynı anda izin sürecini yönetemez, yetki alamaz yani hem tesise Danışmanlık yapıp hem Tesis Sorumlusu olamaz.

Burada da değişikliklikle ilgili hususu tartışıyoruz.

Saygılarımla.

Üyeler Görebilir
Serhat A.Merhaba Serhat Bey,
Konuyla ilgili olarak ben şunu sormak istiyorum,
X firmasında sigortalı olarak (Ek-2 tesiste) çalışan bir Çevre Mühendisi arkadaşımız hem Çevre Hizmet Yeterlilik Belgesine hem de x sınıf Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu belgesi ile tesisin Çevre Mühendisi ve tesiste bulunan arıtma tesisinin sorumlusu olamıyor doğru mu anladım?

Pekala şöyle bir sorum daha olacak size,
Kendi bünyesine personel alacak olan X firması hem dışarıdan Danışmanlık hizmeti alıp hem de danışmanlık hizmeti aldığı yerden AAT Sorumlu belgesi kiralayarak bu sorunu çözemez mi?
Baktığımız zaman maliyet olarak kendi bünyesinde çalıştırdığı personel masrafını da düşünürsek dışarıdan belgeleri kiralaması daha ucuza gelir diye yorumluyorum. Bu durumda bu bizim mesleğimizi sadece belge kiralamak ve danışmanlık yapmaktan ileriye nasıl götürebilir ?

Üyeler Görebilir
R.Atakan AladağBenim görüşüm şu: Tesisin niteliğine bakmadan tesiste A ve B Sınıfı End. AAT tesisi bulunan bir yerdeki sorumlu, başka bir yere hizmet veremez. Aynı ÇKN içeren yerde C ve D tesis istisna. O arada benim cevabımda Kentsel tesis olduğu düşünülerek cevap verilmiştir. C ve D varsa mevzuatta bahsedilen husus devreye girer. Bu sadece benim mevzuatı yorumlama şeklimdir.

İkincisinde benim belge kiralamaya tavrım nettir asla belge kiralamam. Firmanın mali durumu da beni ilgilendirmez.

Üyeler Görebilir
Konuya açıklık getirmek isterim:

ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK'te tanımlar bölümünde "s) Yetkilendirilmiş kişi: Çevre yönetimi hizmeti vermek üzere Bakanlık tarafından çevre yönetimi hizmeti yeterlik belgesi verilerek yetkilendirilen çevre mühendisi dışındaki kişiyi," olarak geçer. Eskiden diğer mesleklerden olup da Çevre Görevlisi olan kişi artık Yetkilendirilmiş Kişi olarak tanımlanır.

Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'nde yapılan değişiklik ile Tebliği Madde 10 f'si aşağıdaki şekilde revize olmuştur.
"f) Atıksu deşarjı konulu çevre izni işlemleri ile ilgili süreçleri (Değişik ibare:RG-23/9/2025-33026) çevre danışmanlık firmaları bünyesinde çalışan çevre mühendisi/yetkilendirilmiş kişi ile birlikte takip etmek."
Yani Atıksu Deşarj İzni ile ilgili başvuru yapıyor iseniz bu süreci AAT tesis sorumlusu da takip etsin isteniyor.

Atıksu Deşarj İzni'ni Çevre Danışmanı, fabrikadaki Çevre Mühendisi veya varsa Yetkilendirilmiş Kişi yapar, yürütür.

ATIKSU ARITMA TESİSLERİNDE ÇALIŞAN TEKNİK PERSONELE İLİŞKİN TEBLİĞ 'de,
A ve B sınıfı AAT tesis sorumluları tam zamanlı çalışması gerekir.
C ve D sınıfı uzmanlar tam zamanlı olmadan birden fazla yerlere (Tebliğdeki şartlara göre bakabilir)

Eğer ki,
  • Tesiste tam zamanlı çalışan Çevre Mühendisi'nin aynı zamanda AAT Tesis Sorumlu Belgesi varsa hem arıtmaya hem de ÇEVRE YÖNETİMİ HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK kapsamındaki çevre izin vb. süreçleri yürütebilir.
  • Tesis A ve B sınıfı değil, C veya D sınıfı ise; Çevre Danışmanı ile AAT danışmanı aynı firmadan aynı kişi olabilir ancak bu durumda tesise hizmet verdiği gün, aynı iş gününde olmak kaydıyla mümkündür.
  • Tesis A ve B sınıfı değil, C veya D sınıfı ise; Tesis Çevre Danışmanlığı alıyor, ancak Çevre Danışmanı'nın AAT Tesis Sorumlu Belgesi yok ise, bu kez farklı bir Yetkilendirilmiş Kişi'den hizmet alabilir.