Çevre i̇zin lisans süreci yönetimi lütfen yardım

Üyeler Görebilir
Savunma sanayiinde faaliyet gösteren oldukça büyük bir fabrikada tek çevre mühendisi olarak görev yapmaktayım. Daha önce çevre izin/lisans süreçlerini baştan sona yönetme fırsatım olmadığı için bazı konularda bilgi eksikliğim bulunuyor. Çevremde danışabileceğim deneyimli bir meslektaş da olmadığı için sizlerden destek rica ediyorum.

Tesisimiz mevcut durumda EK-2 kapsamında yer almakta ve hava emisyon iznine tabidir. Yakın zamanda yeni atölyeler kuruldu. Bu kapsamda ÇED Yönetmeliği 23. madde kapsamında muafiyetimizi aldık. Ancak yeni yatırımlarla birlikte toplam kapasitemizde 1/3 oranının üzerinde bir artış oluştuğu için çevre izin sürecini yeniden yürütmem gerekiyor.

Bu süreçte özellikle aşağıdaki konularda tereddüt yaşıyorum:

1. Kapasite Raporu Süreci​

Yeni atölyelere ait kapasite bilgilerinin belirlenmesi ve kapasite raporunun hazırlanması konusunda nasıl bir yol izlemeliyim?

• Kapasite hesaplamalarını çevre mühendisi olarak benim mi yapmam gerekiyor?
  • Yoksa bu hesaplamaların ilgili üretim birimleri, proje ekipleri veya teknik departmanlar tarafından hazırlanarak tarafıma iletilmesi mi gerekiyor?
  • Kapasite raporu hazırlanırken çevre biriminin sorumluluğu tam olarak hangi noktada başlıyor ve bitiyor?

2. İş Akım Şemaları ve Proses Özetleri​

Çevre izin dosyalarında talep edilen iş akım şemaları, proses açıklamaları ve proseslerden kaynaklanan atık miktarlarına ilişkin bilgiler bende parçalı olarak mevcut.

Ancak;

• Tesis çok büyük olduğu için veriye ulaşmak oldukça zor oluyor.
  • Savunma sanayii kapsamında faaliyet gösterdiğimiz için bazı bilgilerin gizlilik nedeniyle paylaşılmasında kısıtlar bulunuyor.
Bu nedenle merak ettiğim konu şu:

• İş akım şemaları ve proses özetlerini benim hazırlamam mı gerekiyor?
  • Yoksa ilgili üretim/proje birimleri tarafından hazırlanıp çevre birimine teslim edilmesi gereken dokümanlar mı?
  • Çevre izin revizyon sürecinde çevre mühendisinin hazırlaması gereken dokümanlar ile ilgili birimlerden talep etmesi gereken dokümanlar nelerdir?
Bazen ilgili birimlerden kendi hazırlamam gereken evrakları istiyormuşum gibi hissediyorum. Bu nedenle görev dağılımını doğru anlamak istiyorum.

3. Endüstriyel Kanal Bağlantı Ruhsatı Süreci​

Ayrıca tesisimizin endüstriyel kanal bağlantı ruhsatının süresi 30 Aralık tarihinde doluyor.

Yeni kurulan atölyelerde de ilerleyen dönemde kanala deşarj olması planlanan prosesler bulunuyor. Ancak bu atölyelerin kurulumları henüz tamamlanmış değil.

Bu noktada;

• Kanal bağlantı ruhsatı yenileme sürecini nasıl yürütmem gerekir?
  • Kurulumlar ruhsat yenileme tarihine kadar tamamlanmazsa nasıl bir yol izlenmeli?
  • Mevcut ruhsat üzerinden yenileme yapılıp sonrasında revizyon mu talep edilmeli?
  • Yoksa yeni atölyeler tamamlanana kadar beklemek mi gerekir?
  • Endüstriyel kanal bağlantı ruhsatı başvuru ve revizyon süreçlerinde izlenmesi gereken yöntem nedir?
Bu konularda daha önce benzer süreçleri yürüten meslektaşlarımın tecrübelerini ve önerilerini paylaşmaları benim için çok değerli olacaktır.

Şimdiden destek veren herkese teşekkür ederim.

Üyeler Görebilir
@kohssema merhaba,

Aslında bahsettiğiniz tüm süreçleri nasıl, kimlerle yöneteceğiniz size ve firmanızın tutumuna kalmış.
Kapasite raporu ile ilgili yenileme aşamasında bağlı bulunduğunuz ticaret odası sizden kapasiteye ait bir hesaplamada bekliyor olabilir yada tesisinize gelecek eksper makine ekipmanlara göre hesaplamayı yapıp size taslağını iletir ve kontrol edersiniz.

İş Akım Şemalarında ise; tesisin çevre mühendisi olarak sizin hazırlamanızda fayda var, hazırladığınız dokümana hakim olma ve sorulduğunda cevap verme konusunda. Bu kısımda ilgili departmanlardan mutlaka destek almalasınız kanaatimce (tabiki verilmek istemeyen bilgi varsa bunu da gelen ilgili memura iletirsiniz).

Kanal bağlantı izni ile ilgili olarakta, yeni eklenecek kısımlarla beraber başvurunuzu yapın ki sorumlu olan kuruluş en son halini görüp ona göre değerlendirme yapabilsin.

Üyeler Görebilir
1. Kapasite Raporu e devlet üzerinden yapılan başvurular ile yenileniyor. finans ya da muhasebe departmanı bu süreci yürütmel yani başvuruyu yapmalı. Sonrasında ilgili sanayi odası experi yollar ya da size taslak yollar o şekilde başvuru yaparsınız.
2. İAŞPÖ nde üretim prosesinde yer alan üniteleri detaylı yazmalınız. Ancak gizlilik söz konusu ise o kısımları detaylı değil de genel şekilde bahsedersiniz. Genel vaziyet planı ve üzerinde emisyon kaynakları belirtilmelidir. Bu noktada teknik birimden destek alırsınız.
3. Yeni eklenen proseslerden kaynalı kanala dejarj olacaksa çıkacak olan atıksu kapasitesi de farklı olacaktır. Dolayısı ile bunların aktif olmadan önce başvurusunu yapmanız lazım. Hangi belediye sınırları içerisindeyseniz o belediyenin ilgili birimini arayıp da öğrenebilirsiniz. Başvuruyu da yine ilgili kurumun evrak kayıt biriminden başvuruyu yaparsınız.