Çevre Mühendisliği Sektöründe Gerekli Sertifika ve Eğitimler

Üyeler Görebilir
Öncelikle herkese merhaba,

Ben yeni mezun bir çevre mühendisiyim. Başlıktan da anlaşıldığı üzere sektörde gerekli olan sertifikalar ve eğitimler hakkında bilgi almak istiyordum.
Özetle; Yeni mezun çevre mühendisi olan birinin izlemesi gereken adımlar nelerdir?

Örnek; ÇMO odasına kayıt, Çevre görevlisi belgesi almak, x sertifikasını almak, y sertifikasını almak, a mevzuatını öğrenmek, 1 programını bilmek vb.

Şimdiden bilgi sahibi olan ve yardımcı olan herkese teşekkür ederim
.
İyi çalışmalar, sağlıklı günler.

Üyeler Görebilir
2016 yılında staj yaptığım firma da mühendisimin söylediği bir söz vardı "Çevre Mühendisinin koluna takacağı bilezikler önemlidir." ve o yüzden zamanı iyi değerlendirmelisin.
Günümüz koşullarında çevre mühendislerinin sadece diploması ve bu diploma ile tecrübesi bi işe yaramıyor...
ÇMO odasına kayıt mı...??? Ben yararını görmedim zararı yılda bi miktar ücret. (Verilen eğitimlere üye olmadan da 100 lira fazla vererek katılım sağlanıyor x odasına üye olma durumunda.
Çevre Görevlisi Belgesi olmadan EÇBS işlemlerini yapamayacağınıza göre onu bi alın derim
Sertifikalara gelince Online Eğitim ile alınan yok uluslararası geçerliliği olan X , Y , Z firmaları şahıslarının verdiği KALİTE BELGELERİNDEN alacağınıza Standartı açın okuyun aynı şey (2 firmadan 1 şahıstan bu eğitimi alan biri olarak söylüyorum bunu) İşin içine girince 3 ay da zaten sistemi algılıyorsunuz.
İleri derece de Excel bunu bi bilin derim (Ama ileri derece de Önerim Udemy online ders (sınırsız erişim 27 lira) bana baya faydası oldu.
İSG tarafına yönelmek isterseniz şimdiden başlayın hatta maddi imkanınız varsa direk yüksek lisans yapın derim. (B sınıfı İGU olmak adına)

Forum sayfasından uzaklaşmayın merak ettiğiniz herşey işin içine girdiğinizde burada var. :)
İş hayatınızda başarılar.

Üyeler Görebilir
Üyeler Görebilir
dilanalphanBureau Veritas, BSİ benim bildiğim gerçekten geçerliliğe sahip Fransız kökenli firmaları araştırın eğitimlerine nasıl katılırsınız nerde eğitimleri var inanın bilmiyorum beni firmam yönlendirmişti. İşe girmeden önce aldığım Kalite Belgelerinin zaten ifade ettiğim gibi bi geçerliliği olmadığı için sadece zemin hazırlamak istiyorum derseniz TSİ akademi eğitimlerini alabilirsiniz. Ve yine UDEMY'de yayınlanan kişisel eğitimler gelişmenize ön ayak olacaktır.
Benim konu ile ilgili olarak "İşin içine girmediğim takdir de eğitimler sadece kağıt parçası oluyor."

Üyeler Görebilir
Yeni mezun iseniz mesela 2020 yılında mezun olmuşsanız arkadaşımızın dediği gibi gidebilirsiniz.

Ama 2021 mezunu olacak iseniz benden tavsiye, Belediye'ye 5393/49 ile giremiyorsanız, KPSS sınavlarına hazırlanmanız. Kamu kurumlarına, özellikle Belediyelere giriş yaptığınız takdirde kariyeriniz çok başka yerlere gidiyor. Arkadaşlarım hem iyi yerlere geldiler, hem akademik anlamda ilerlediler. İstanbul, Ankara gibi yerlerde iseniz, askerliğinizi yapmışsanız, iyi Yabancı diliniz, eski adıyla Çevre Görevlisi belgeniz ve tecrübeniz varsa (Stajlar gibi) iş bulmanız çok zorlanmazsınız. Ama benim gibi Sakarya gibi yerlerde iseniz, tek çareniz Kamu ve Kamu kurumları yoksa, belgeleriniz yetmez. Ya işsiz kalırsınız ya da piyasa şartları gereği düşük ücretle çalışırsınız. Ben işsizliği tercih ettim, başka mesleklere yöneldim. İlahiyat'ı bitirirsem seneye öğretmen olmaya çalışacağım.

Üyeler Görebilir
Öncelikle hayırlı olsun.

Üzgünüm ki an itibariyle çevre konusunda herhangi bir mühendislik mezunundan bir farkınız yok devlet gözünde. Keşke başka bir bölüm okusaydınız da 2 günlük birkaç eğitim ile bu mesleği de pek âlâ yapardınız bunun yanında da asıl okuduğunuz bölüm yanınıza kâr kalırdı. Çift ana dal gibi düşünün.

Kötü bir giriş yaptım ancak mesleğin geldiği durum konusunda biraz doluyum :)

Çevre mühendisliği maalesef bazı işler ile beraber yapılabiliyor. Çevre&İSG, Çevre&Kalite Yönetim Sistemleri, Çevre&Alakasız başka konular gibi... Benim tavsiyem Yönetim Sistemleri konusunu yan görev olarak benimsemeniz(ISO Standartları). 3,5 yıldır İSG uzmanlığı yapıyorum ve bu işe bulaşmanızı pek önermem. Rutinde sıkıntı yok ancak ciddi bir kaza ile muhatap olursanız süreç oldukça sıkıntılı. Bu sebeple değmez...

Son olarak kesinlikle yapmamanız gereken şeyi söyleyeyim. ÇMO'ya üye olmak...