Çevre yönetim hizmetleri hakkında yönetmelik

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Anonim (3f74)
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyeler Görebilir
Merhabalar,

Öncelikle soracağım sorunun hafifliğini mazur görmenizi rica ederim. Meslekte yeniyim ve mevzuatları okuyup kafamda oturtma konusunda yolun başındayım. Yeni bir işe başladım ve tesisimin mevcutta ÇED kapsam dışı ve Çevre İzni Muafiyet yazısı var. Sorum ise şöyle;

ÇED Kapsam Dışı görüşü Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-2 Madde 3.9'da belirtilen eşik değerin altında olmasından ötürü verilmiş.
Tesiste bir adet yağ alma makinesi var ve havuz hacmi toplam 2m³ civarında. Bu doğrultuda Çevre İzni Gerekli Değildir yazısı da alınmış.

Bu durumda diğer yönetmeliklerde çalıştığım tesis EK-2 kapsamında mı değerlendirilecektir? Çevre Yönetim Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Madde 5 kapsamında tesisim hangi fıkraya tabi olacaktır?
 
Üyeler Görebilir
Anonim (3f74)Şöyle yapalım aşama aşama gidelim.

1)
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
açısından değerlendirme,
Yönetmeliğin Ek-2 listesinde madde 9-Tank/havuz hacminin 5 m³ ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler ve/veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,
eşik değerinin altında (2 m3) kaldığınız için ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında yer alıyorsunuz, ÇED Kapsam Dışı görüşünüz olmalıdır. Var diye anlıyorum.

2)
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
açısından değerlendirme
Bu yönetmeliğin Ek-2 listesinde Madde 3.9'da
3.9 İşleme tanklarının/havuzlarının toplam hacmi 5 m³ ve daha fazla olan, elektrolitik ve/veya kimyasal bir proses kullanılarak metal ve/veya plastik maddelerin yüzey işlemlerinin yapıldığı tesisler1
eşik değerin altında yer aldığınız için Çevre İzni'nden de kapsam dışı oluyorsunuz. Çevre İzni Kapsam Dışı görüşünüz olmalıdır. Var diye anlıyorum.

3)
Please, Giriş Yap or Kayıt Ol to view URLs content!
açısından değerlendirme
Sizin de belirttiğiniz gibi, Çevre izin ve lisans yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almadığınız için, bu Yönetmeliğin Madde 5
(4) Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği EK-1 veya EK-2 listesinde yer almayan işletmeler çevre yönetimi hizmeti alabilir. Bu işletmeler tarafından çevre yönetimi hizmeti alınması halinde, bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanması zorunludur.
değerlendiriliyorsunuz. Çevre danışmanlık hizmeti almanız zorunlu değil. Ancak alırsanız ya da Çevre Mühendisi çalıştırırsanız bunu bildirerek Yönetmelik hükümlerini uygulamanız zorunludur.

Kolaylıklar dilerim.
 
Üyeler Görebilir
Murat TÜYLÜYanıtınız için çok teşekkür ediyorum. Çok güzel anladım. Son bir sorum olacak, tesis 4 yıldır danışmanlıktan hizmet alıyor ve bu aydan itibaren ben de görev almaya başladım. İleriki dönemlerde danışmanlığı bıraktıkları ve benim istihdamımı sonlandırdıkları bir senaryoda yine bir hizmet almak ya da bünyelerinde bir çevre mühendisi barındırmakla yükümlüler mi?

Örnek veriyorum danışmanlık bugün sonlandırıldı ve EÇBS üzerinde ben atandım. bundan 2 sene sonra 2027 yılında bünyelerinde bir çevre mühendisi barındırmama kararı alındı ya da ben işten çıktım diyelim. EÇBS de bir atama olmayacak. Hizmet almadan ya da birini istihdam etmeden faaliyetlerine devam edebilirler diye düşünüyorum. Doğru mu? Bir kere hizmet alında/birini istihdam edince bunun devamlılığını sağlamakla yükümlüler mi?
 
Üst