• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

14001 ÇYS Tuv Hakk.

Ahmet Kara

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Nisan 2018
Firma
otomotiv
Arkadaşlar merhaba, tuv firmasından 14001 denetimi geçiren var mı? Denetçilerin yaklaşımı ne tarzda ve nelere çok dikkat ediyorlar. Denetim geçiren varsa yardımlarınızı rica ederim.
 
Merhaba,

Tesisinizin çevre mevzuatları bakımından uygunluğunu kontrol ederler (çed, çevre izni, eayp, vb.)
Çevre mevzuatı takibini ne şekilde yaptığınızı sorgularlar, bununla alakalı dosya tutmanızı beklerler, bu dosyanın uygunluk ve güncelliğine bakarlar.
Sahada çevre mevzuatı yönünden bir uygunsuzluk var mı bunu kontrol ederler.
Atıkların lisanslı firmalara gönderilip gönderilmediğini, en fazla 180 gün kuralına uyulup uyulmadığına bakarlar.
Tıbbi atıkların depolanması ve sevkiyatı konularına dikkat ederler. (Pandemi döneminden önce zaten dikkat ediyorlardı, şu dönemde kesinlikle üzerine düşeceklerdir.) Kullanılmış maske ve eldivenlerin ayrı şekilde yayınlanmış mevzuata uygun atık kutularında toplanması ve geçici depolama sahasında ayrı şekilde 72 saat bekletilip belediyeye teslim edilmesine dikkat edebilirler.

İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aklıma gelmeyenleri diğer arkadaşlar tamamlarlar zaten.

Kolay gelsin.
 
Ahmet KaraMerhaba, işe başlangıcımın yaklaşık 2.ayında maruz kaldığım denetimdir kendisi :)
Öncelikle arkadaşın bahsettiği gibi mevzuat uygunluk tablosu ayarında bir şeyi kesinlikle talep ediyorlar. Yasalara uygunluğunuzu, neyi yapıp neyi yapmadığınızı nereden kontrol ediyorsunuz diyerek girmişlerdi mevzuya. Hangi yönetmeliklerden sorumlusunuz, yönetmeliklerin hangi maddelerinden sorumlusunuz, söz konusu maddelere uygunluk durumu nedir, uygun değil ise mevcut durum nedir, alınacak aksiyon nedir, yönetmelik rg tarihi ve rg sayısı, yürürlülük tarihi.. şeklinde bir tablo görmek istiyorlar, şuan ben de üzerinde çalışıyorum bu şekilde ilerliyorum.

İl çevrenin vs yaptığı denetim evraklarına bakıp, yazılan eksikliklerin giderilip giderilmediğini soruyorlar.

Nerelerden ne atığı çıkıyor, miktarları ne durumda, iyileştirme çalışmaları yapılmış mı veya yapılması planlanıyor mu..
Sahayı gezerken bu suyu ne yapıyorsunuz, buradan çıkan atık ne, nereye veriyorsunuz, şu nedir bu nedir tarz klasik saha ziyareti soruları..

Kimyasal ham madde deposunda, sorumlu personelin kimyasal eğitimi var mı
Raf sistemi var ise rafların kaldırma kapasitesinin üzerinde etiketli olması isteniyor.
Depoda kimyasal tankı vs varsa taşmalara karşı önlem nedir, ikincil bir kap var mı (taşma olursa o kaba alabilmek adına)
Yağmur suyu kanalları beli mi, düzenli temizliği yapılıyor mu, kanala kimyasal karışımını önlemek için çalışma var mı
Kimyasal kullanılan tüm bölümlerde, kullanılan tüm kimyasalların msds'leri olmalı (msds i eline alıp bakmıştı, sayfanın bi kısmı yazıcı kaynaklı çıkmamış, değiştirin demişti)

Düzeltici önleyici faaliyetleri görmek istedi baya da ısrar etti. Ben işe yeni başladığım için tamam zorlamayacağım ama birdahakine görmek istiyoruz dedi. Şuan bulduğum her şeyi eksiklik yazıyorum :)

Çevre eğitimleri, kimyasal kullanan personellerin kimyasal eğitimi, çevre tatbikatı.. Bunları da sorguluyor ve evraklarını talep ediyor.

Kontrol ettiği evraklardan aklımda kalanlar ise şu şekilde;
Atık alanı mali sorumluluk poliçesi
Atık beyanları
Geçici depolama alanı izni
Çevre izni
Çed görüşü
Endüstriyel atık yönetim planı

Denetim genel hatlarıyla bu şekildeydi, bizimki ara denetimdi ve bir sorun çıkmadı. Umarım sizde sorunsuz atlatırsınız. :)
 
merhabalar, açıklamalarınız için teşekkür ederim. İsim ve özel bilgilerinizi kapatıp denetim raporunuzu ( belgelendirme dönemi için) paylaşma ihtimaliniz var mı ?
Bir de sahada olan izlerin çevre kayıtlarında tek tek arıyorlar mı ? Ya da saha turunda tek tek ekipmanların etrafını gezip yağ kaçakları ile ilgili uygunsuzluk yazma durumları var mı ? Daha önce başka firma ile çalışıyorduk ama bu durum en çok sorgulanan konulardan biriydi.
 
Açıkçası denetim raporunu ben de görmedim ve sanıyorum ki görme imkanım pek yok, kalite işlerine bakan personel var o kişi ilgileniyor.

Denetimde 2 kişi vardı, aralarında bölüştüler fabrika bölümlerini, ben hep aynı kişi ile gezdim sahayı ve gitmek istediği bölümlere sırayla gittik. Yağ kaçağı vs bizde de olabiliyor ama ya o an denk gelmedik ya da gördü belkide birşey demedi bilemiyorum, ama bahsettiğiniz gibi uygunsuzluk yazma vs durumu olmadı. Kapanış toplantısında herkesi ilgilendiren konuları tek tek söylüyor zaten şu konuya birdahaki gelişimizde bakacağız, şu evrağı tamamlayın gibisine. Bunun dışında uygunsuzluk yazma yetkileri var mıdır açıkçası pek sanmıyorum
 
Aslında denetimden sonra raporu hazırlarlar ve bir nüshasını firmaya mail ve kargo yoluyla gönderirler. Bir de şunu hatırlatmakta fayda var Çevre El Kitabı mutlaka hazırlayın. Önceden hazırlama zorunluluğu vardı ancak bu zorunluluk kaldırıldı. Yine de hali hazırda bulunması iyi olur. Çevre el kitapları; firmaların bir nevi kimliğidir.
 
denetim öncesi çözüm odaklı izleri sildirin veya boyatın her sorulana net ve kıvrak cevaplar verirseniz saha denetimlerinde en önemlisi de çalışanın bilinçli olması çünkü denetçi onlar ile muhattap olup doküman kısmını kalite ekibinden istemektedir.
 
Arkadaşlar hepinize çok teşekkür ederim paylaştıklarınız çok kıymetli @Olgaç Sürmelihindi @Emre Hanlı @zeynep bizde belgelendirme denetimi geçireceğiz, ilk defa tüv firması ile çalışacağız, yaklaşımlarını merak ettim, denetim sonrası bizde faydalı olması açısından gözlemlerimizi aktarabiliriz.
 
Merhaba, bizde yaklaşık 3 hafta önce tüv den denetim geçirdik ara denetimdi geçen yılda belgelendirme denetimine girdik her iki denetimde de baktıkları noktaları ana hatları ile aşağıda paylaşıyorum :)
-swotlara, swotlardan risk fırsat tablolarına geçişi ve tabloda yazılan riskleri ve fırsatları tek tek incelediler
-ardından bölüm bazlı çevre risk analizlerine baktılar,
-ürün tasarlarken ve üretirken yaşam döngüsü yaklaşımını sorgulayıp yaşam döngüsü tablomuzu incelediler,
-sahayı gezdiklerinde atık ayrımlarını ve çalışanın katılımını gözlemlediler,
-sürekli iyileştirme kapsamında çalışanların önerilerini nasıl dikkate aldığımızı çalışanlardan öneri gelip gelmediğini sorguladılar(öneri istek şikayet kutularımız vardı onlara baktılar),
-çalışanlar kendi çalıştıkları bölümlerde oluşan çevre boyutlarını biliyorlar mı farkındalıkları var mı onları gözlemlediler,
-çalışanların görev tanımlarında çevre ile ilgili görev ataması yapılmış mı sorumluluklar yerlerine getiriliyor mu onlara baktılar,
-Çalışanlara çevre eğitimleri verilmiş mi eğitim etkin mi onlara baktılar,
-İç tetkik raporlarımızı incelediler kök nedenler doğru belirlenmiş mi iç tetkikler de tespit edilen uygunsuzlukların aksiyonları kalıcı aksiyon mu onlara baktılar,
-YGG ler ve Yönetimin katılımı, liderlik yönetiminin etkinliğine baktılar
-Hedefler, Çevre ile ilgili yatırım planlarını ve iş(uygulama) planlarını incelediler,
-bu arada taşeron çalışmaları vardı denetleme sırasında, taşeronlara verdiğimiz İSG ve Çevre ile ilgili eğitim kayıtlarına baktılar, taşeron firma ile yaptığımız sözleşmeler ve teknik şartnamelerde çevre ile ilgili (atık ayrımı, çevre boyutları gibi) madde olup olmadığını sorguladılar ,
-Sahayı gezdiklerinde çalışanlardan bir kaç kişiyi durdurup makinelerde yağ kaçağı olup olmadığını olduğunda nasıl müdahale edildiğini sorguladılar ve makinelerin bakım kayıtlarını istediler,
 
Ahmet KaraMerhabalar ben tüvsüd'den de tüv avusturya'dan da denetimler geçirdim. Hiçbir meslektaşımızı zorlayacak, strese sokacak bir denetim olmayacaktır. Başarılar diliyorum önemli olan denetim çıktılarının oluşması sizlerin onlardan faydalanmanız. Bunu da çok iyi yapan birkaç firmadan biri kendileri. Revir varsa revire dikkat tıbbi atık konusunda :D
 
Üst