• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

20 li kodlar tam olarak nedir

Merve Çömlekçi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Ocak 2015
Firma
bemka
Arkadaşlar merhaba,

20 01 01 mesela ya da 20 01 39 kodları sadece evsel kaynaklı ve kurumsal atıklar için mi kullanılıyor? Üretimden kaynaklı bir plastik atığınız var mesela bunun kodu 20 01 39 değil midir? 15 li kod ile farkı nedir 20 li kodun. iyi günler
 
Merhaba,

15'li kodlar ile 20'li olan kodlar arasındaki en temel fark atığın cinsidir. Dikkat ederseniz 15'li kodlar hep bir atığın ambalaj olan halidir ve 20'li kodlar ise o atığın kendisidir. 15'li atıkların ayrımını yapabilmeniz için öncelikle ambalaj atığının tanımını bilmeniz gerekmektedir. Kısacası saç varili 20'li kod ile saç levha hurdasını da 15'li kod ile veremezsiniz.

Üretimden kaynaklı bir plastik atığınız var ise öncelikle atığın oluştuğu proses bakmalısınız. Plastik atık; ÖTA veya plastik ürün üretimi yapan tesisler gibi işletmelerin proseslerinden oluşmakta olup bu plastikleri 20 01 39 kodu ile gönderimini yapmamanız gerekmektedir.

Bundan dolayı tesisinizde öncelikle oluşan plastik atığınızı tanımlanabilmesi için prosesin bilinmesi gerekir.
 
Atık kodu belirlerken öncelikle atığın çıktığı bölüme bakmalısınız. Eğer plastik atığınız üretimden kaynaklanıyorsa sizin yaptığınız üretim prosesi Atık YÖnetimi Yönetmeliği'nin hangi başlığı altında ona bakınız. Dolasıyla hemen 20'li kodu seçmeyiniz. Ayrıca bu bir ambalaj atığı ise mutlaka 15'li kodu seçmelisiniz.
20'li kodlar genelde proseslerden çıkmayan atıklardır. Plastik oyuncaklar buna örnek olabilir.
200101 ise ambalaj olmayan, proses artığı olmayan kağıt-karton atık kodudur. Yani a4 kağıtları gibi düşünebilirsiniz.
Ambalaj tanımında olan atıklar ise 15 ile başlar. Örneğin mukavva kutu, koliler, vb.
20'li kodlar ambalajın dışında olduğu için eğer piyasaya sürülmemiş bir ambalaj atığı ise ozaman 20'li kod kullanılabilir. Mesela fabrika koli aldı içine ürün koyacaktı. Kolile ıslandı kullanılamaz hale geldi bu kez bu 15'li kod değil 20'li kod ile çıkışı yapılmalıdır.

(01)Madenlerin Aranması, Çıkarılması, İşletilmesi, Fiziki ve Kimyasal İşleme Tabi Tutulması Sırasında Ortaya Çıkan Atıklar,
(02) Tarım, Bahçıvanlık, Su Ürünleri, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık, Gıda Üretimi ve İşlemesi Sonucu Ortaya Çıkan Atıklar,
(03) Ahşap İşleme ve Kağıt, Karton, Kağıt Hamuru, Panel (Sunta) ve Mobilya Üretiminden Kaynaklanan Atıklar,
(04) Deri, Kürk ve Tekstil Endüstrilerinden Kaynaklanan Atıklar,
(05) Petrol Rafinasyonu, Doğal Gaz Saflaştırma ve Kömürün Pirolitik İşlenmesinden Kaynaklanan Atıklar,
(06) İnorganik Kimyasal İşlemlerden Kaynaklanan Atıklar,
(07) Organik Kimyasal İşlemlerden Kaynaklanan Atıklar,
(08) Astarlar (Boyalar, Vernikler ve Vitrifiye Emayeler), Yapışkanlar, Yalıtıcılar ve Baskı Mürekkeplerinin İmalat, Formülasyon Tedarik ve Kullanımından (İFTK) Kaynaklanan Atıklar,
(09) Fotoğraf Endüstrisinden Kaynaklanan Atıklar,
(10) Isıl İşlemlerden Kaynaklanan Atıklar,
(11) Metal ve Diğer Malzemelerin Kimyasal Yüzey İşlemi ve Kaplanması İşlemlerinden Kaynaklanan Atıklar; Demir Dışı Hidrometalurji,
(12) Metallerin ve Plastiklerin Fiziki ve Mekanik Yüzey İşlemlerinden ve Şekillendirilmesinden Kaynaklanan Atıklar,
(13) Yağ Atıkları ve Sıvı Yakıt Atıkları (Yenilebilir Yağlar, 05 ve 12 Hariç),
(14) Atık Organik Çözücüler, Soğutucular ve İtici Gazlar (07 ve 08 Hariç),
(15) Atık Ambalajlar ile Başka Bir Şekilde Belirtilmemiş Emiciler, Silme Bezleri, Filtre Malzemeleri ve Koruyucu Giysiler,
(16) Listede Başka Bir Şekilde Belirtilmemiş Atıklar,
(17) İnşaat ve Yıkıntı Atıkları (Kirlenmiş Alanlardan Çıkartılan Hafriyat Dahil),
(18) İnsan ve Hayvan Sağlığı ve/veya Bu Konulardaki Araştırmalardan Kaynaklanan Atıklar (Doğrudan Sağlığa İlişkin Olmayan Mutfak ve Restoran Atıkları Hariç)
(19) Atık Yönetim Tesislerinden, Tesis Dışı Atıksu Arıtma Tesislerinden ve İnsan Tüketimi ve Endüstriyel Kullanım İçin Su Hazırlama Tesislerinden Kaynaklanan Atıklar,
(20) Ayrı Toplanmış Fraksiyonlar Dahil Belediye Atıkları (Evsel Atıklar ve Benzer Ticari, Endüstriyel ve Kurumsal Atıklar).


Ek-4 atık listesinde bir atığa karşılık gelen atık kodunun belirlenmesi için aşağıda belirtilen atık kodu belirleme hiyerarşisi uygulanır;
(1) 01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde atığın kaynağı ve bu atığa uygun altı haneli atık kodu belirlenir.
(2) Atığın kodunun belirlenmesi için, 01’den 12’ye ya da 17’den 20’ye kadar olan bölümlerde uygun bir atık kodu bulunamaz ise 13, 14 ve 15 inci bölümler incelenir.
(3) Bu bölümlerde de uygun bir atık kodu bulunamaz ise atık, 16 ncı bölüme göre değerlendirilir.
 
Merhaba,
yeni işe başladığım Tehlikesiz TAT firmasında benden önce uygunluk yazısı için başvurmuşlar, yüklenen belgelerde sisteme kabul edilen atıklar 15li kodlar olarak gözüküyor ama atık yönetimi uygulamasında 200101 kullanılmış. Bu durum sıkıntı oluşturur mu?
@Olgaç Sürmelihindi @Murat TÜYLÜ @Cem Yılmaz
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
IrmaknazÜstadım Merhaba,

Öncelikle yeni işiniz hayırlı olsun. Çalıştığınız firma ambalaj atığı toplama ayırma lisansına başvurmuş olabilir. Şuan ambalaj bilgi sistemi kapalı olduğu için ambalaj beyanları da kütle denge sistemine beyan edilmektedir. Bu arada tehlikesiz atık toplama ayırma belgesi olan firmalar belge geçerlilik süresi dolana kadar faaliyetlerine devam edecekler ve gerekli fiziksel şartları sağladıktan sonra lisans almak zorundadır.

Size tavsiyem; süreç ne durumda bunu irdelemeniz ve süreci devam ettirmenizdir.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
IrmaknazSizin ambalaj atığı toplama ayırma faaliyetine ait geçici faaliyet belgesi veya Lisans yoksa 15 01 01 ile 15 01 09 kapsamında yer alan ambalaj atıklarını alamazsınız. Tehlikesiz atık toplama ayırma belgesinde yer alan atık kodlarını alabilirsiniz. Belge kapsamında 20 01 01 atık kodu varsa herhangi bir sıkıntı olmaz. Atık üreticisinden 20 01 01 atık kodu ile atık alıyorsanız lisanslı firmalara çıkış yapacağınız atık kodu 20 01 01 olmalıdır.
 
Üst