3. sınıf atık yağlar acil yardım arkadaşlar..

Üyeler Görebilir
Merhabalar arkadaşlar,

Ben talaşlı imalat yapan bir firmada 4 aydır çalısıyorum. Atık yağ analizi yaptırdık ve yağımız 3. sınıf cıktı. Kurşun, kadminyum, Klorür ve halojenler baya yuksek cıktı en yuksek 2000 ise mesela bızımki 35000 lerde cıktı. Sizce yağların tamamen değiştirilmesi gerekiyor mu bu yağı kullanmak çevre ve insan sağlığı acısından ne gibi etkilere sebep olur daha önce bu durumda kalan arkadaslar varsa bana yardımcı olurlarsa ssevınırım :confused:
 
Üyeler Görebilir
MErhaba Arkadaşlar fikri olan yok mu ?

3. kategorideki yağlar makine, insan ve çevre üzerine ne gibi etkileri olabilir? Bununla ilgili bilgiye nerden ulaşabilirim?

Acil :(
 
Üyeler Görebilir
@aysunkurt8388


Atık yağların çevre ve insan sağlığı açısından tehlikeleri nelerdir?

Atık madeni yağlar ekotoksik özelliğe sahiptir. Doğaya gelişigüzel atıldığında kalıcı ekolojik zararlara neden olur. Su, toprak ve hava kirliliğine yol açarak çevreye ve insan sağlığına zarar verir. Atık yağlar; deterjanlar, fosfat gibi kirleticilerin yanı sıra kullanıldığı yere bağlı olarak değişen miktarlarda kurşun, çinko, baryum, kadmiyum, civa, krom, arsenik ve vanadyum gibi ağır metaller içerebilir, atık madeni yağların, içerdikleri ağır metaller ve bozunmuş kimyasal yapıları nedeniyle biyolojik arıtma tekniği ile faaliyet gösteren evsel atıksu arıtma tesislerinde arıtmak zordur. Bu tip atıklar için kimyasal arıtmanın yanı sıra biyolojik arıtma teknikleri de kullanılmalıdır.Atık motor yağları toprağa ve suya dökülmemeli ve kontrolsüz ortamlarda yakılmamalıdır!

Suya etkisi: Su yollarına dökülen atık yağlar, suyun üzerinde güneş ışığını engelleyen bir tabaka oluşturarak, fotosentezi azaltır ve oksijen döngüsünü bozan ve yağı besin kaynağı olarak kullanan mikroorganizmaların üremesini ve büyümesini sağlayan oksijen geri beslemesini önler. Buna bağlı olarak su ortamındaki besin zincirinde yer alan balıkların, kabukluların ve diğer mikroorganizmaların ihtiyacı olan oksijen tüketilir.

Toprağa dökülen atık yağlar yeraltı sularına karışır.

1 litre atık motor yağı 800 bin litre içme suyunu kullanılamaz hale getirir.

Çöpe dökülen atık yağlar; çöp depolama alanında oluşan sızıntı suyunda yoğun bir kirlilik yükü oluşturur, sızıntı suyunun arıtımını daha da güçleştirir. Kanalizasyon borusunda dökülürse kanalizasyon borularını ve fosseptik çukurları tahrip eder.

Toprağa etkisi: Toprağa dökülen atık yağlar, bitkileri tahrip eder, toprak ürünlerinin azalmasına neden olur. Kullanılmış yağ yüksek miktarda kurşun, arsenik, kadmiyum, krom gibi ağır metaller içerebilir ve toprakta birikebilir. Bitkiler, yüksek konsantrasyondaki ağır metalleri absorbe ederler. Bitkiler atık yağda kirlenmiş toprakta gelişemezler. Topraktaki besin zincirinde birikerek insanların zehirlenmesine dahi neden olur.

Havaya Etkisi: Atık yağların, kontrolsüz ortamlarda yakılması insan sağlığı açısından ciddi zararlara neden olan kükürt, klorür ve ağır metaller vb. kirleticilerin oluşmasına sebep olur.


Kaynak: PETDER
 
Üst