• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Acil Atık DESTEK

orangehead026

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Kasım 2017
Firma
çevre
Merhaba arkadaşlar tesisimde yüzey kaplama işlemi yapılmakta fakat elimde bu şekilde bir atık var. Bunu nasıl yönetmeliyim?

bor yağ atığı değil bunlar herhangi bir bor yağ kullanımı yok ayrıca bildirim kadarıyla bor yağ beyaz renkli bir şey. yüzey kaplama işleme işlemlerinden çıkan atık kodları altında mı yönetmek dogru olur? Bunun geri kazanımı olur mu bilemedim?20180605_114938.jpg20180605_114947.jpg20180605_114938.jpg20180605_114947.jpg

Arkadaşlar yardımcı olabilecek yok mu ?
 
Atık yönetimi yönetmeliği atık listesine göre atığınızın muhtemelen, 11 kodlu "METAL VE DİĞER MALZEMELERİN KİMYASAL YÜZEY İŞLEMİ VE KAPLANMASI İŞLEMLERİNDEN KAYNAKLANAN ATIKLAR; DEMİR DIŞI HİDROMETALURJİ" veya 12 kodlu "METALLERİN VE PLASTİKLERİN FİZİKİ VE MEKANİK YÜZEY İŞLEMLERİNDEN VE ŞEKİLLENDİRİLMESİNDEN KAYNAKLANAN ATIKLAR" kategorisinde yönetilmesi gerekir. Ancak bu atığın oluştuğu prosese ait faaliyet konusunu ayrıntılı bi şekilde yazarsanız net karar verilebilir. Prosesin çeşidine göre atığın aleni veya muhtemel tehlikeli atık olma durumu mevcuttur. Bunu da ancak Ek-3/B analizi ile netleştirebilirsiniz. Ya da hiç Ek 3/B analizi yaptırmadan direkt olarak tehlikeli atık olarak bertarafa gönderirsiniz.
 
@masteroff
Atığı zaten direk tehlikeli kapsamda yöneteceğim. Tehlikesizlik için firma test yaptırmayacaktır :) Bu yüzden Tehlikeli kodlarına bkaıyorum.

Öncelikli olarak gelen malzeme
a- yağ alma ünitesi
b- çinko kaplama
c- durulama diye devam eden bir prosesleri bulunmakta.

Bu atık çinko kaplama ünitesinden çıkmakta. Onu da üretideki yetkili şöyle açıkladı konuşma sırasında.
Yağ alma kısmında çıkmayan yağlar çinko kaplama ünitesne girdiğinde bir müddet sonrasında burada su yüzeyine çıkıyor. Oradan kaynakanan bir atık olduğunu ifade etti. Çinko kaplama işleminde elektroliz yönteminin uygulandığını da ilettiler. O yüzden 11 01 15* kodu üzerinde sanki gönderim yapsam daha doğru olur gibi düşünmekteyim. ya da 11 01 11* durulama sıvıları adı altında gönderim yapmakta olabilir. Siz değerli meslektaşlarımın fikirlerini de almak isterim.
 
@esineray 15 01 15* diye bir atık kodu bulunmamaktadır. 15 01 kodlu atıklar 15 01 11* e kadar gider. Kaldı ki; 15 kodlu atıklar "ATIK AMBALAJLAR İLE BAŞKA BİR ŞEKİLDE BELİRTİLMEMİŞ EMİCİLER, SİLME BEZLERİ, FİLTRE MALZEMELERİ VE KORUYUCU GİYSİLER" olarak tanımlanan atıklardır. Buradaki prosesin bu atık kodu ile ilgisi olduğunu sanmıyorum. Yanlış yönlendirme yapmayalım lütfen.

@orangehead026 anlattığınız prosese göre atık kodunuzun "11 01 13* -Tehlikeli maddeler içeren yağ alma atıkları" veya "11 01 11*-
Tehlikeli maddeler içeren sulu durulama sıvıları" daha doğru olacağı kanaatindeyim. Sizin belirttiğiniz 11 01 15* kodun daha ziyade su ve atıksu arıtımında ve özellikle, sulardan sertlik gidermede kullanılan iyon değiştirici maddeler/reçineler olduğunu düşünüyorum.
kolay gelsin.
 
Üst